Guies de lectura

The producers, el musical

The producers, el musical

"The producers" (Els productors) és el musical més premiat de la història. Creat per Mel BrooksThomas Meehan, l'argument gira al voltant de la història de Mostel, productor corrupte de Broadway, que amb l’ajuda de Wilder, un comptable tímid i compulsiu, planegen fer-se rics produint el fracàs més gran de la història de Broadway i fugint amb els diners dels inversors. Per fer-ho busquen el pitjor autor, director i actors. Però contra tot pronòstic, la seva obra acaba sent tot un èxit.

Destaca pel seu sentit de l’humor irreverent amb molts accents exagerats, estereotips homosexuals, personatges nazis i molts acudits sobre el món de l’espectacle.

L’any 1967 es va estrenar la pel·lícula, el 2001 el musical i el 2005 es va tornar a fer una adaptació cinematogràfica. El 15 de setembre de 2023 s’estrena al Teatre Tívoli de Barcelona, el musical “The Producers", una renovada versió d’Àngel Llàcer i Manu Guix amb la productora Nostromo Live. 

Pel·lícula, 1967

“The Producers”, pel·lícula estatunidenca estrenada el 1967, dirigida per Mel Brooks i protagonitzada per Zero Mostel i Gene Wider. És considerada com una de les grans comèdies americanes de tots els temps. El llargmetratge va guanyar l’Oscar al millor guió per Mel Brooks i també va rebre nominacions a l’Oscar al millor actor secundari per Gene Wilder i dues als Globus d’Or al millor guió per Mel Brooks i al millor actor musical o còmic per Zero Mostel que finalment no aconseguí.

Originalment, estava previst que s’estrenés amb el títol “Springtime for Hitler” (primavera per a Hitler), però finalment ho va fer amb “The Producers”.

imatgeimatgeimatgeimatge

Broadway, 2001

“The Producers”, producció original de Broadway es va estrenar l’any 2001 amb Nathan Lane i Matthew Broderick en els papers principals. Va guanyar dotze premis Tony dels quinze que optava, convertint-se en un dels pocs musicals que guanyava cada categoria per la qual estava nominada. Després en van fer una rèplica al West End londinenc, diverses gires pels Estats Units i el Regne Unit. S’ha representat en països com Alemanya, Argentina, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Brasil, Canadà, Corea del Sud, Dinamarca, Eslovàquia, Espanya, Estats Units, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Israel, Itàlia, Japó, Mèxic, Noruega, Nova Zelanda, Països Baixos, Panamà, Regne Unit, República Txeca, Rússia, Sèrbia, Suècia o Veneçuela i ha estat traduït a multitud d’idiomes.

El 20 d’abril de 2001 també va aconseguir una fita important de vendre en un sol dia el nombre més gran en la història de Broadway, amb una recaptació de més de 3 milions de dòlars.

imatgeimatgeimatgeimatge

Pel·lícula, 2005

El 2005 Universal i Columbia Pictures van fer una adaptació a la pantalla gran del musical estrenat l’any 2001. Es va estrenar als Estats Units el 16 de desembre del 2005 i va rebre diferents crítiques dividides. Té alguns gags graciosos i divertits, però hi ha alguns diàlegs que són més fluixos. Va ser dirigida per Susan Stroman i amb diferents actors del repartiment original de Broadway com Nathan Lane, Max Bialystock, Matthew Broderick, Gary Beach, Roger De Bris i Roger Bart. S’hi van afegir Uma Thurman i Will Ferrell. Destaca el paper que fa Uma Thurman.

imatgeimatgeimatgeimatge

Barcelona, 2023

Com deiem al principi, "The producers" s’estrenarà al Teatre Tivoli de Barcelona el 15 de setembre de 2023. Dirigida per Àngel Llàcer i Manu Guix destaquen en el seu equip artístic Armando Pita en el paper de Max Byalystock, Ricy Matas (Leo Bloom), Mireia Portas (Ulla), José L. Mosquera (Franz Liebkind) i Àngel Llàcer (Roger de Bris). 

 En total seran 24 actors i ballarins, una orquestra en directe amb 8 músics, 18 números musicals amb una escenografia de gran format que comptarà amb 27 canvis d’escenografia.

imatgeimatgeimatgeimatge

Llista de reproducció de les cançons "The Producers"

No us el perdeu, segur que serà tot un èxit!

Data de creació: 25/08/2023

Última actualització: 19/01/2024

Seccions de la guia

The producers


 100 musicales que deberías ver
100 musicales que deberías ver
Cánovas, Joan Francesc  
Barcelona : Amat Editorial, septiembre, 2020
 La Loca historia de Mel Brooks
La Loca historia de Mel Brooks
San Román, Jorge  
Madrid : Diábolo Ediciones, diciembre 2018
 Los grandes musicales: la unión del teatro y la música
Los grandes musicales: la unión del teatro y la música
Fayolle, Paula  
Barcelona : Ma Non Troppo [etc.], cop. 2008
 Los Productores
Los Productores
Brooks, Mel , Wilder, Gene , Shawn, Dick  
[Madrid] : Studio Canal, cop. 2009
 Los Productores
Los Productores
Stroman, Susan , Lane, Nathan , Broderick, Matthew , Thurman, Uma  
Madrid : Sony, DL 2006
 Musicales: los 50 mejores espectáculos de Broadway
Musicales: los 50 mejores espectáculos de Broadway
Poyo, Luis  
Barcelona : Lunwerg Editores, mayo de 2021
 The Producers: original Broadway cast recording
The Producers: original Broadway cast recording
Brooks, Mel  
[S.l.] : Sony, p. 2014
 ¡Todo sobre mí!: mis memorables gestas en el universo mundo del espectáculo
¡Todo sobre mí!: mis memorables gestas en el universo mundo del espectáculo
Brooks, Mel  
[Barcelona] : Libros del Kultrum, marzo de 2023
Torna a l'inici