Guies de lectura

Golfus de Roma

Golfus de Roma

Guanyadora de sis Premis Tony, traduïda a catorze idiomes, aquesta comèdia musical es pot considerar un dels grans títols de la història del gènere. El seu títol original “A Funny Thing Happened on the Way to the Forum” va ser adaptat a casa nostra pel divertit “Golfus de Roma”, nom amb què es coneix popularment sobretot gràcies a la pel·lícula homònima.

L’obra, inspirada lliurement en les farses de l'escriptor romà Plaute, i més concretament en tres comèdies (Pseudolus, Miles Gloriosus i Mostellaria) tracta les esbojarrades aventures i desventures d’en Pseudolus un esclau que intenta aconseguir la llibertat ajudant al seu jove amo Eros, a guanyar-se l’amor de Philia la noia de la casa del costat. Però com a totes les comèdies esbojarrades d’embolics hi haurà més d’un problema i situacions hilarants i satíriques per acabar amb un final feliç.

Broadway, 1962

El 8 de maig de 1962 s'estrenava a Broadway el musical "A Funny Thing Happened on the Way to the Forum" amb música i lletres del novaiorquès Stephen Sondheim i llibret de Burt Shevelove i Larry Gelbart.

L'estrena a l'Alvin Theatre de Broadway (actual Neil Simon Theatre) va comptar amb un repartiment de luxe encapçalat per Zero Mostel David Burns, John Carradine, Brian Davies i Jack Gilford. La direcció d'aquest primer muntatge anava a càrrec de George Abbott.

L'obra va convertir-se en un immediat èxit. L'ús dels elements clàssics de les comèdies teatrals com els personatges estereotipats, portes que s'obren i es tanquen, jocs de paraules, confusions, caos, embolics i desordres, va fer que el públic s'enamorés d'aquesta farsa.

La versió original de Broadway va aconseguir vuit nominacions als premis Tony, alçant-se finalment amb 6 guardons, incloent-hi el de Millor Musical i Millor Llibret.

imatgeimatgeimatgeimatge

Pel·lícula, 1966

La versió adaptada al cinema del musical, només va trigar uns anys a fer-se realitat. El 1966 s'estrenava el film dirigit per Richard Lester i protagonitzat per Zero Mostel i Jack Gilford, que repetien els seus respectius papers del muntatge original a Broadway.

L'elenc el completaven Leon Greene, Michael Hordern, Phil Silvers, Michael Crawford, Annette Andre i Patricia Jessel. Cal destacar, la presència de Buster Keaton en el muntatge en el paper d'Erronis, un ancià que fa vint anys que cerca els seus fills segrestats pels pirates, en el que va ser el darrer paper del memorable actor.

imatgeimatgeimatgeimatge

Barcelona, 2022

Seixanta anys després de l'estrena a Broadway, Golfus de Roma arriba a Barcelona en una adaptació al català de la mà de Daniel Anglès i d'en Marc Gómez i amb arranjaments musicals d'en Sergi Cuenca. Amb un repartiment coral, encapçalat per veterà actor Jordi Bosch com a Pseudolus, i acompanyat per actors i actrius com Roger Julià, Mercè Martínez o Eloi Gómez.

Anteriorment, la producció actual es va estrenar al Teatro de la Latina amb Carlos Latre com a protagonista i principal reclam. A Espanya el públic havia pogut gaudir de diversos muntatges de Golfus de Roma. L'any 1964 sota la direcció de José Osuna a Madrid; i de la mà de Mario Gas que va dirigir el 1993 "Golfos de Roma" una adaptació al Teatro Romano de Mérida encapçalada per l'indescriptible Javier Gurruchaga acompanyat d'actors de gran nivell com Gabino Diego, Vicky Peña i Josep María Pou.

imatgeimatgeimatgeimatge

Llista de reproducció de les cançons del musical A Funny Thing Happened on the Way to the Forum

Data de creació: 27/10/2022

Última actualització: 27/10/2022

Seccions de la guia

Golfus de Roma


 100 musicales que deberías ver
100 musicales que deberías ver
Cánovas, Joan Francesc  
Barcelona : Amat Editorial, septiembre, 2020
 Golfus de Roma
Golfus de Roma
Mostel, Zero , Silvers, Phil , Gilford, Jack , Lester, Richard  
[Madrid] : MGM, cop. 2004
 Los grandes musicales: la unión del teatro y la música
Los grandes musicales: la unión del teatro y la música
Fayolle, Paula  
Barcelona : Ma Non Troppo [etc.], cop. 2008
 Musicales: los 50 mejores espectáculos de Broadway
Musicales: los 50 mejores espectáculos de Broadway
Poyo, Luis  
Barcelona : Lunwerg Editores, mayo de 2021
Torna a l'inici