Guies de lectura

@lletraballarina

@lletraballarina

Llegim en llocs tan diversos i en situacions tan estranyes! Aquesta és la guia del canal d'Instagram @lletraballarina de la biblioteca d'Olesa de Montserrat, des d'on cada quinze dies us recomanem novel·les posant en valor l'acció de llegir. Llegir al lavabo, llegir a la cuina, a la cua del pa, a la feina (sssshhhht!, això és un secret!), fugint de dracs ferotges...

Són... lectures tot terreny!!

 

 

 

 

imatge1. Cavalcarem tota la nit / Carlota Gurt

Barcelona : Proa, 2020

> Ves al catàleg Aladí

Premi Mercè Rodoreda 2019

Teniu ganes de llegir una cosa diferent, espontània, divertida, sorprenent? Us ve de gust endinsar-vos en una lectura plena de metàfores que us faran ballar el cap en més d’un moment? Doncs no us deixeu perdre els contes de la Carlota Gurb.

Una reflexió sense aturador sobre la vida: ens sentim atrets pels nostres iguals? Voldríem que sempre fos estiu? La maternitat és cosa de tots? Quin preu tenen els desitjos? Com voldrem morir? Què en quedarà de nosaltres? Què passa quan una nena veu pornografia al mòbil del seu tiet? I quan un adult s’adona que ja no pot carregar més amb el pes del seu matrimoni?

Una lectura interessant i engrescadora per llegir a estones, a gairebé qualsevol lloc.

imatge2. Idaho / Emily Ruskovich  

[Sant Cugat del Vallès] : Les Hores, març 2020

> Ves al catàleg Aladí

International Dublin Literary Award del 2019

Tensió. Angoixa. Dolor. Desconcert. I una tragèdia de les que costen més de pair: la mort (accidental?) d’una nena a mans de la seva mare.

Aquest fet és el que marca la vida de tots els personatges: la germana, que desapareix; el pare, que es torna a casar; la seva segona esposa, que no sap moltes coses; i la mare. Assassina. Culpable. Una novel·la de lectura incòmoda, per la cruesa dels fets i per com planteja l’acceptació de la culpa, la voluntat de perdonar, la necessitat de comprendre

I nosaltres, des de fora, que no només volem saber què passa si no per què passa.

imatge3. Amb gràcia en aquest desert / Ziranna Zatelli

Barcelona : Males herbes, 2019

> Ves al catàleg Aladí

21 històries. Peculiars (com la seva autora). Particulars. Estranys. Foscos. Hi descriu la Grècia de quan ella era petita, barrejant realitat amb animals imaginaris, arguments fantàstics i espais impossibles.

Els 21 contes estan protagonitzats per dones. Dones, també, estranyes, fosques, particulars. Una mica bruixes.

Sigueu persones valentes i endinseu-vos en el món de Zateli. Les entranyes no us quedaran a recer, però sereu testimoni de disputes veïnals, enveges, traïcions i venjances macabres que, esperem, no vulgueu posar mai en pràctica.

imatge4. Atrapa la llebre / Lana Bastasic

Barcelona : Periscopi, 2020

> Ves al catàleg Aladí

Premi de Literatura de la UE 2020

Quan parlar de la guerra no fa por, perquè entenem la guerra com una part de la vida. I per parlar de la vida no calen excuses.

La guerra dels Balcans és el context històric des d’on Lana Bastasić ens ha volgut parlar de l’amor, de l’amistat, del desig,  de la pobresa. Però sense dramatitzar el propi fet de la guerra sinó aprofitant-lo per fer que dues amigues de la infantesa es retrobin dotze anys després. Juntes recorreran en cotxe les carreteres que uneixen Mostar i Viena, es posaran al dia i parlaran del passat. I descobriran que els records no són iguals per tothom, malgrat la guerra sempre sigui guerra.

imatge5. Si aquest carrer fos meu / Stefanie Kremser

Barcelona : Edicions de 1984, 2020

> Ves al Catàleg Aladí

Us imagineu haver nascut a Alemanya, però passar la infantesa al Brasil? I després viure a Munic, Nova York, Barcelona... Conèixer molts llocs i no acabar de saber d’on ets. Però viure a tot arreu amb intensitat, amb passió, amb mil projectes! I amb un secret familiar que sobrevola però que es resisteix a impressionar-nos. Stefanie Kremser aconsegueix que llegint-la, siguem “una mica ella”.

Això és Si aquest carrer fos meu: la intensitat, la passió (i també la tendresa) de les vint –i-dues adreces on l’autora ha viscut fins ara. Amb quin objectiu? Reflexionar sobre com allò que vivim i les persones a qui coneixem ens fan ser qui som. Més que no pas el lloc on hem nascut.

imatge6. L'Apicultor d'Alep / Christy Leftery

Barcelona : Columna, 2020

> Ves al catàleg Aladí

Segur que si haguéssiu de fugir del vostre país tindríeu moltes coses per explicar. Una vida. Si teniu la sort de no haver-ho de fer però en canvi esteu disposats a escoltar la història dels que parlen... aprendreu. Aprendreu molt.

Aquesta és la història d’en Nuri, apicultor, i l’ Afra, artista. Fugen de Síria, el seu destí és Londres, on un cosí els ajudarà. Tenen una història per explicar.

L’Afra es queda cega, ja no pot pintar. Ni llegir poesia. Una vida fàcil, feliç, es converteix de sobre en un mal son. Tot es tenyeix d’incertesa i la sortida, ja ho sabeu, no és fàcil. Ni garantia d’un futur millor.

imatge7. La Gran caminada / Stephen King

Barcelona : Males Herbes, 2020

> Ves al catàleg Aladí

Us sona Richard Bachman? És el sobrenom amb el que Stephen King publica les seves obres més psicològiques. Aquelles en les que el terror és més mental que físic. Aquelles en les que la lectura abans d’anar a dormir ens farà tenir malsons inquietants i obrir els ulls, suats, abans no soni el despertador.

Un exemple n’és La gran caminada.

99 morts. Assassinats. A trets.

Centenars de joves caminant durant dies en fila. Un cop l’any, per una llarga carretera. És una cita anual dels habitants de l’estat de Maine. Però s’ha d’anar en compte! No pots anar ni massa ràpid, ni massa lent. No pots mirar els vigiladors ni intentar demanar-los aigua. Qualsevol cosa que facis que no sigui caminar i caminar i caminar suposarà la mort. Només un serà el guanyador...

imatge8. Boulder / Eva Baltasar

Barcelona : Club editor, 2020

> Ves al catàleg Aladí

Premi Òmnium 2020 a la millor novel·la

Radical. Un punt inquietant. Fins i tot incòmoda. Diferent. Us atraparà, i ho sabeu. Us farà pensar. Plantejar-vos qui sou. Si us agradeu. Si feu la vida que heu triat o si simplement heu anat fent el que tocava.

Us enfrontareu a les contradiccions de la maternitat encara que no tingueu fills. I això, qui ho havia aconseguit, abans?

Boulder, amb una mica de sort, us farà millors. Però us haureu d’esforçar a no defugir de vosaltres mateixes.

Data de creació: 14/06/2021

Última actualització: 19/07/2021

Mitjana (0 Vots)
Tornar