Guies de lectura

La cicatriu colonial. Àfrica explicada pels africans

La cicatriu colonial. Àfrica explicada pels africans

El 18 de gener l’escriptora i metgessa Kopano Matwal conversa amb el periodista Xavier Aldekoa al CCCB sobre com es viu a Sud-àfrica després de l’Apartheid. Àfrica segueix sent un continent colonitzat on encara es conserven moltes males pràctiques a eradicar. Perquè el que més costa es canviar la manera de fer de les persones. Així, els africans han de “descolonitzar la seva ment”, agafant el títol d’una obra de Ngügï wa Thiong’o. I la resta del món ens hem de treure les ulleres del “camaco missioner”, dintre de la línia que l’antropòleg Gustau Nerín explica a Blanc bo busca negre pobre, per començar a escoltar què diuen els africans. Preparats?

 

Coconut / Kopano MATLWA

Escriptora sudafricana nascuda l’any 1985 que tracta, en la seva primera novel·la, Coconut, la generació nascuda lliure d’aparteid. Dues són les protagonistes d’aquesta historia, la Fikile i l’Ofilwe, dues joves johannesburgueses que provenen l’una de la classe negra mitja i l’altra de l’orfenat. Una visió actual del pes dels prejudicis racials, classistes i de gènere dominants al país.

 

Data de creació: 18/01/2021

Última actualització: 19/01/2021

Zimbaue


 Necesitamos nombres nuevos
Necesitamos nombres nuevos
Bulawayo, NoViolet  
Barcelona : Salamandra, 2018

Escriptora zimbauesa nascuda l’any 1981 i formada als Estats Units d’Amèrica, escriu la seva aquesta primera novel·la l’any 2013. Tracta d’una jove que viatja a Amèrica per trobar-se amb la seva tia. Fugint del caos i la degradació, arriba a la terra promesa amb les esperances d’una vida sense abusos. Allà descobrirà les traves que el seu origen i el color de la seva pell generen. 

 Condiciones nerviosas
Condiciones nerviosas
Dangarembga, Tsitsi  
Barcelona : Icaria, 2010

L’escriptora i cineasta zimbauesa Tsitsi Dangarembga, nascuda l’any 1959, recrea l’ambient de l’antiga colònia anglesa de Rodhesia els anys seixanta. Es tracta d’una trilogia protagonitzada per Tambu, que viu amb una cosina mentre s’està examinant per entrar a l’escola missionera. Mentrestant, l’ambient familiar i les anades i vingudes al seu poble posen a prova la seva capacitat d’aguantar la pressió.

Torna a l'inici