Detall guia
Guies de lectura
Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible
El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta agenda es troben 17 objectius i 169 metes específiques, totes centrades en el desenvolupament mundial sostenible.
Els objectius estan centrats en 5 esferes de vital importància: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.
Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van caducar el 2015. A diferència dels ODM, que els va elaborar un comitè a porta tancada, en l’elaboració dels ODS hi van estar involucrats 193 estats i fins i tot també, la societat civil.
El 2019 a Catalunya es va elaborar un “Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” amb l’objectiu d’implementar els ODS a Catalunya mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.
En aquesta guia de lectura es presenten una selecció de lectures per cada un dels 17 objectius de les ODS.
Data de creació: 24/08/2020
Última actualització: 04/12/2020
Seccions de la guia
- 01. Fi de la pobresa
- 02. Fam 0
- 03. Salut i benestar
- 04. Educació de qualitat
- 05. Igualtat de gènere
- 06. Aigua neta i sanejament
- 07. Energia assequible i no contaminant
- 08. Feina decent i creixement econòmic
- 09. Indústria, innovació i infraestructura
- 10. Reducció de les desigualtats
- 11. Ciutats i comunitats sostenibles
- 12. Producció i consum responsable
- 13. Acció pel clima
- 14. Vida submarina
- 15. Vida d'ecosistemes terrestres
- 16. Pau, justícia i institucions sòlides
- 17. Aliances per aconseguir els objectius
16. Pau, justícia i institucions sòlides
Parlar de pau no és fàcil i sembla inviable en un món on tenim més d'una trentena de guerres obertes. Però, tots hi podem contribuir amb el nostre dia a dia, a banda de revisar polítiques del món en despesa militar i tot el què comporta. Com també l'explotació de recursos naturals, l'educació, entre altres.
Es presenten diversos aspectes relacionats amb l’existència dels conflictes armats i proposa mesures per regular situacions que poden degenerar en la violència armada.
Nel Noddings, introductora de l’ètica de la cura en l’àmbit de l’educació per la pau, analitza els factors psicològics que sostenen la guerra.
En aquest llibre es presenten experiències del 1976 al 1998 sobre la solidaritat internacional, la tasca per la pau, la defensa dels drets humans...