Guies de lectura

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta agenda es troben 17 objectius i 169 metes específiques, totes centrades en el desenvolupament mundial sostenible. 

 

Els objectius estan centrats en 5 esferes de vital importància: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.

 

Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van caducar el 2015. A diferència dels ODM, que els va elaborar un comitè a porta tancada, en l’elaboració dels ODS hi van estar involucrats 193 estats i fins i tot també, la societat civil. 

 

El 2019 a Catalunya es va elaborar un “Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” amb l’objectiu d’implementar els ODS a Catalunya mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.

 

En aquesta guia de lectura es presenten una selecció de lectures per cada un dels 17 objectius de les ODS.

Data de creació: 24/08/2020

Última actualització: 04/12/2020

Mitjana (0 Vots)

06. Aigua neta i sanejament

 El acceso al agua potable como derecho humano: su dimensión internacional
El acceso al agua potable como derecho humano: su dimensión internacional
González González, Jorge  
San Vicente: Club Universitario, 2014

L'aigua de boca és un recurs necessari, els últims anys la demanda ha crescut tant pel creixement demogràfic, com per l'excés de consum dels països desenvolupats. L'aigua és un dret igual que el de la vida.

 El Reto ético de la nueva cultura del agua
El Reto ético de la nueva cultura del agua
Arrojo Agudo, Pedro  
Barcelona: Paidós, cop. 2006

Reflexió sobre les noves perspectives ètiques des del moviment “Nova Cultura de l’Aigua”. Moviment sobre la gestió de l’aigua que ha mogut a milions de persones des d’Europa a Llatinoamèrica.

 La Lluita per l'aigua a Catalunya
La Lluita per l'aigua a Catalunya
Aldomà i Buixadé, Ignasi  
Lleida: Pagès, 2007

La gestió que s’ha fet fins ara de l’aigua ha permès la creació de la Catalunya urbana i industrial actual. Tanmateix el que es planteja al llibre és que ara és molt important estalviar-la i gestionar-la de forma més integrada i intel·ligent.

 Viaje al corazón de la sed
Viaje al corazón de la sed
Pearce, Fred  
Benasque: Barrabes, 2007

Retrat exhaustiu de la creixent crisi hidrològica mundial. Només hi ha esperança si es produeix una autèntica revolució en la forma de gestionar l’aigua.