Guies de lectura

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta agenda es troben 17 objectius i 169 metes específiques, totes centrades en el desenvolupament mundial sostenible. 

 

Els objectius estan centrats en 5 esferes de vital importància: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.

 

Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van caducar el 2015. A diferència dels ODM, que els va elaborar un comitè a porta tancada, en l’elaboració dels ODS hi van estar involucrats 193 estats i fins i tot també, la societat civil. 

 

El 2019 a Catalunya es va elaborar un “Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” amb l’objectiu d’implementar els ODS a Catalunya mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.

 

En aquesta guia de lectura es presenten una selecció de lectures per cada un dels 17 objectius de les ODS.

Guia creada per:
  • Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
  • Manlleu. Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA

Data de creació: 24/08/2020

Última actualització: 04/12/2020

04. Educació de qualitat


 Els Educadors feliços canvien el món
Els Educadors feliços canvien el món
Nhat Hanh, Thich , Weare, Katherine  
Barcelona: Kairós, abril 2019

L’autor del llibre, Thich Nhat Hanh, és un monjo vietnamita que va ser nominat al Premi Nobel de la Pau. És un autor que recomanen les mateixes Nacions Unides per aprendre més sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible. 

 Famílies i mestres
Famílies i mestres
Ramis Assens, Anna  
Vic: Eumo, 2016

En aquest llibre s’analitza el context de la relació família-escola i es plantegen propostes per millorar-la. L’objectiu de les propostes és poder construir vincles basats en la confiança per tal de procurar la millor educació pels infants.

 L'Escola contra el món
L'Escola contra el món
Luri, Gregori  
Barcelona: La Campana, 2014

Gregorio Luri crítica l’educació i l’escola però defugint del catastrofisme. Analitza de forma crítica i constructiva les mancances del nostre sistema educatiu.

 L'Escola importa
L'Escola importa
Prats, Enric  
Barcelona: Eumo, febrer de 2019

”Educar per al futur és educar en la incertesa”. Els educadors han d’estar en estat d’alerta permanent. I és que l’educació defineix el model de societat que es vol ser. Aquestes i d’altres són les idees que planteja l’autor sobre l’educació.

 La Meva història és la història de moltes noies
La Meva història és la història de moltes noies
Yousafzai, Malala  
Barcelona : Akiara Books, novembre del 2019

La Malala amb quinze anys va ser atacada pels talibans per defensar el dret de les noies a l'educació. Va sobreviure i actualment és un referent dels Drets Humans, concretament el Dret a l'Educació.

Torna a l'inici