Guies de lectura

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta agenda es troben 17 objectius i 169 metes específiques, totes centrades en el desenvolupament mundial sostenible. 

 

Els objectius estan centrats en 5 esferes de vital importància: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.

 

Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van caducar el 2015. A diferència dels ODM, que els va elaborar un comitè a porta tancada, en l’elaboració dels ODS hi van estar involucrats 193 estats i fins i tot també, la societat civil. 

 

El 2019 a Catalunya es va elaborar un “Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” amb l’objectiu d’implementar els ODS a Catalunya mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.

 

En aquesta guia de lectura es presenten una selecció de lectures per cada un dels 17 objectius de les ODS.

Data de creació: 24/08/2020

Última actualització: 04/12/2020

Mitjana (0 Vots)

14. Vida submarina

 Del mar a la llotja
Del mar a la llotja
Mercader, Lluís  
Barcelona: Pòrtic, 2008

Guia de natura dels peixos del litoral català.

 Océanos, peces, platos: una historia cultural del mar
Océanos, peces, platos: una historia cultural del mar
Caballero, Óscar  
Barcelona: Arpa, 2018

La revolució industrial i la facilitat de transport de mercaderies fan del peix un aliment molt nou, del món contemporani. Ha passat de ser un menjar de pobres a un plat d'alta cuina. Coneix tots els entrellats d'aquest refinat àpat. 

 Sin mala espina
Sin mala espina
Chaparro, Lydia  
Madrid: Libros en Acción, 2014

Guia que informa sobre els problemes de l’actual model de producció i gestió pesquera i ofereix eines per a poder fer un consum més responsable de peix i marisc.

 Una Mar sense peixos
Una Mar sense peixos
Cury, Philippe , Miserey, Yves  
Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, Secció de Ciències Biològiques, 2012

Reflexió per comprendre com s’ha arribat a l’estat actual de sobrepesca i per quins motius s’ha pres consciència de les amenaces que representa la pesca per a la mar.