Guies de lectura

Osona amb la Salut Mental

Osona amb la Salut Mental

El dia 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. A la nostra comarca, Osonament, lidera el projecte Osona amb la Salut Mental amb la finalitat d’apropar aquesta problemàtica a la societat i sensibilitzar la població sobre aquest tema. Les biblioteques d’Osona contribuïm amb diferents activitats entre les quals hi ha l’elaboració d’una guia de lectura.

Guia creada per:
  • Vic. Biblioteca Pilarin Bayés

Data de creació: 06/08/2018

Última actualització: 28/11/2020

NOVEL·LA


 Antes del huracán
Antes del huracán
Amat, Kiko  
Barcelona: Anagrama, 2018

En Curro planeja la forma d’escapar-se de l’hospital psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat. Ja fa vint anys que hi va ingressar. Llavors,  era un adolescent fràgil que lluitava per superar els traumes familiars i de l’entorn més proper. Fins que l’arribada de l’huracà ho xucla tot i destrueix el seu món per a sempre.

 Com el temps
Com el temps
Offill, Jenny  
Barcelona : Ara Llibres, octubre del 2020
 Delicioso suicidio en grupo
Delicioso suicidio en grupo
Paasilinna, Arto  
Barcelona : Anagrama, cop. 2007

L’Onni no passa per un bon moment, ni econòmic ni de salut i decideix posar fi a la seva vida la nit de Sant Joan. Se’n a un vell graner, però s’hi troba el vell Kemppainen. Funden l’associació d’aspirants a suïcides. Volten per Europa amb una trentena de persones buscant el lloc idoni per a treure’s la vida.

 Deliri d'amor
Deliri d'amor
Merini, Alda,  
Vilanova i la Geltrú: Prometeu, 2017

L’Alda Merlini ens diu que la nit que el seu marit va trucar a l'ambulància va ser senzillament un esclat. També diu que aquell va ser l'únic cop que la van dur al manicomi, que la resta de cops hi va anar sola, que quan veia que no estava bé feia la maleta i se n'hi anava d'amagat. Tota una confessió narrada poèticament.

 Delirio
Delirio
Restrepo, Laura  
Madrid: Alfaguara, 2004

Una parella es veu afectada pel canvi sobtat que fa la senyora quan el seu marit és fora de viatge per negocis. Només amb tres dies la vida fa un gir de tres-cents seixanta graus. Per tal d’ajudar-la a sortir de la greu crisi, investiga el seu passat intentant esbrinar què és el que l’està pertorbant. 

 Desolacions: Caribou island
Desolacions: Caribou island
Vann, David  
Barcelona: Empúries, 2011

El llibre narra la història d’un pare i un fill que viatgen a una illa solitària per tal de passar temps junts i recuperar la seva relació. Però no tot serà com esperaven. El rerefons de la història descriu la relació angoixant que va viure l’autor a l’adolescència amb la mort del seu pare.

 Deu oques blanques
Deu oques blanques
Bakker, Gerbrand  
Barcelona : Raig Verd, 2013

L'obra narra el paral·lelisme que hi ha entre la tesi doctoral que escriu la protagonista sobre la poetesa nordamericana Emily Dickinson i la seva pròpia vida. L'extranya desaparició de les oques blanques enllaça la història.

 El Curiós incident del gos a mitjanit
El Curiós incident del gos a mitjanit
Haddon, Mark  
Barcelona: La Magrana, 2006

Estem davant d’un clàssic que no et deixa indiferent, milions de lectors d'arreu del món elogien el jove protagonista, en Christopher, que pateix una forma lleu d’autisme. Des del seu punt de vista et fa qüestionar el sentit comú i el comportament dels adults que l’envolten i que de ben segur és pot extrapolar als del nostre propi entorn.

 El Càstig
El Càstig
Sala, Guillem  
Barcelona : L'Altra Editorial, octubre del 2020
 El Dolor de los demás
El Dolor de los demás
Hernández, Miguel Ángel  
Barcelona: Anagrama, 2018

Viatjar en el temps és sempre alterar el passat. Una novel·la narrada a dos temps que ens transporta a un petit poble de la provincia de Múrcia. Dos móns i dues formes de vida per passar comptes amb el passat.

 El Moliner udolaire
El Moliner udolaire
Paasilinna, Arto  
Barcelona: Edicions 62, 2004

Després d’un viatge sense rub per la Laponia, Gunnar Huttunern arriba a un petit poble de Finlàndia i compra un vell moli abandonat. S’integra al poble però en moments de tristesa i a les nits Gunnar udola.

 El Projecte Rosie
El Projecte Rosie
Simsion, Graeme  
Barcelona: La Campana, 2013

En Don té la síndrome d’Asperger no diagnosticada cosa que el converteix en una persona molt organitzada i sistemàtica. Ha desenvolupat un super-test per tal de trobar la parella perfecte. Però al final s’adona que per molts esforços científics que facis no trobes mai d’amor, és l’amor qui et troba a tu.

 El Verano en que mi madre tuvo los ojos verdes
El Verano en que mi madre tuvo los ojos verdes
T?i?buleac, Tatiana?  
Madrid : Impedimenta, marzo de 2019
 Els avantatges de ser un marginat
Els avantatges de ser un marginat
Chbosky, Stephen  
Carcaixent: Sembra, 2016

Tenim a les mans l’epistolari íntim d’un adolescent, en Charlie. Un jove que batalla per aprendre a viure, explorant els traumes, les expectatives i els sentiments per sentir-se infinit. Un llibre ple de referències literàries, musicals i cinematogràfiques.

 Els dits dels arbres
Els dits dels arbres
Villalonga, Anna Maria  
Alzira : Bromera, gener 2020
 Ioga
Ioga
Carrère, Emmanuel  
Barcelona : Editorial Anagrama, febrer 2021
 L'Altra
L'Altra
Rojals, Marta  
Barcelona: La Magrana, 2014

Una parella situats a la ratlla dels quaranta, l’Anna Annona Nona i el Manel Nel Nelet, porten gairebé mitja vida junts. Mitja vida d’equilibris imprescindibles entre harmonitzar el què fan i el què amaguen; el què recorden i el què volen soterrar en l’oblit; el que diuen i el que callen.

 L'Estranya desaparició d'Esme Lennox
L'Estranya desaparició d'Esme Lennox
O'Farrell, Maggie  
Barcelona: La Campana, 2009

Edimburg, anys trenta. La família Lennox té un problema amb la seva filla petita que no veurà la llum fins al cap de seixanta anys. L’Iris una descendent de la família rep una trucada on li diuen que la germana de la seva àvia està a punt de sortir del manicomi. Ella no havia sentit a parlar mai d’aquesta tia-àvia. 

 La Campana de vidre
La Campana de vidre
Plath, Sylvia,  
Barcelona: Edhasa, 1986

Poetesa de professió, Sylvia Plath, escriu aquesta novel·la autobiogràfica sobre els seus anys d’estudi a la universitat de Nova York i els primers internaments en centres psiquiàtrics.  T’arriba a l’ànima. Malauradament l’escriptora va posar fi a la seva vida només amb trenta-un anys.

 La Noia que es va capbussar endins el cor del món
La Noia que es va capbussar endins el cor del món
Berman, Sabina  
Barcelona: Alrevés, 2010

Veure el món amb els ulls d’una nena autista. Una persona amb una ment privilegiada on la comprensió i la organització espacial estan catalogades de geni. Però sense la capacitat d’entendre metàfores, eufemismes, fantasies. Una novel·la que convida a la reflexió de la societat en què vivim, les relacions humanes i les ambicions. També, sobre nosaltres mateixos.

 La Ràbia
La Ràbia
Bosch, Lolita  
Barcelona: Ara Llibres, 2016

Estem davant d’una obra autobiogràfica, concretament de l’adolescència de l’autora com a víctima de bullyin. Algunes frases de la novel·la són el reflex personal massa sovint silenciat. “Odiar és anar-se’n. Marxar. Fugir. Perdre. Sentir ràbia, en canvi, és sentir-se vençut”.

 La Solitud dels nombres primers
La Solitud dels nombres primers
Giordano, Paolo  
Barcelona: Edicions 62, 2009
> Veure disponibiliat a l’eBiblio

Tal i com ens descriu l’autor: “hi ha uns nombres primers especials, els primers bessons: són parelles de nombres primers que estan junts, o millor dit, gairebé junts, doncs entre ells i volta sempre un nombre parell que els impedeix tocar-se de veritat”. Aquest metàfora és la forma en què es descriu la relació de l’Alice i en Mattia.

 La Vida loca
La Vida loca
Vancells, Ricard  
Barcelona: Deu i Onze, 2015

La novel·la és el diari d'en Jonàs, un nen singular. La seva família no té un espai per a ell i les persones que l’envolten el tracten com a un pertorbat. No es pot comunicar amb facilitat i és mitjançant el diari que en Jonàs pot transmetre els seus missatges com a testimoni de la seva aventura vital.

 Las Horas
Las Horas
Cunningham, Michael  
Barcelona: El Aleph, 2005

L’obra en situa a mitjan segle XX, narra els últims dies de Virginia Woolf abans dels seu suïcidi juntament amb dues protagonistes més: una editora i una mestressa de casa. Tres dones de tres èpoques on s’entrellaça l’amor, la mort, l’esperança i la desesperació.

 Les millors vacances de la meva vida
Les millors vacances de la meva vida
Canyelles, Neus  
Barcelona: Empúries, 2019

Una obra emotiva i colpidora on sentiràs les emocions a flor de pell, pors i angoixes que donen voltes dins del cap de la Natàlia. Anar recordant totes  les coses dolentes que li han passat i que es poden anar fent grans i més grans cada dia. Fins que arriba un moment que cau i no sap com aixecar-se.

 Les Pereres fan la flor blanca
Les Pereres fan la flor blanca
Bakker, Gerbrand  
Barcelona: Raig Verd, 2015

Un terrible accident de cotxe deixa cec un adolescent de tretze anys. El joc de Negre es converteix gairebé en una obligació familiar. Però Negre va més enllà del joc, el negre traspassa el seu cor i la seva ment.

 Les possessions
Les possessions
Ramis, Llucia  
Barcelona: Anagrama, 2018

La novel·la ens narra una història present entre Palma i Barcelona que té un passat a Madrid. Es va descabdellant amb lleugeresa i et va descobrint múltiples capes. Indagant en el cor d’una família, l’avi, els pares i la protagonista, i, sent conscients que no hi ha res que duri per sempre.

 Lobisón
Lobisón
Sánchez, Ginés  
Barcelona: Tusquets, 2012

Lobison és el nom que s’atorga al setè fill mascle d’una família amb els altres fills també amb sexe masculí amb la superstició que pugui esdevenir un nen llop. Però l’Adrià té uns altres trets, és autista. Algunes nits pateix uns estranys atacs i per aquest motiu abandona el poble juntament amb un dels seus germans. Mica a mica, l’Adrià trobant el seu lloc en el món dels adults.

 Moonglow
Moonglow
Chabon, Michael  
Barcelona: Casa Catedral, 2018

L’autor ens descobreix la veritable vida del seu avi a punt de morir. Una biografia novel·lada d’un home que va treballar pels serveis secrets americans durant la segona guerra mundial i que va viure la guerra freda. Casat amb una francesa jueva, traumatitzada per la crueltat nazi.

 Permagel
Permagel
Baltasar, Eva  
Barcelona: Club Editor, 2018

Aquesta és la primera part d’una trilogia sobre la vida d’una dona contemporània amb tendències suïcides. La protagonista ha de sortir de la presó familiar i negar-se a ser la que els altres volen que sigui.

 Professió del pare
Professió del pare
Chalandon, Sorj  
Barcelona : Edicions de 1984, 2017
 Tanta vida
Tanta vida
Palomas, Alejandro  
Barcelona: Columna, 2008

Tres generacions, set dones, una illa, l'illa de l'Aire a Menorca. Set vides gens fàcils, però elles s'arrisquen al dolor i la solitud. Descobrirem un univers farcit de tendresa i esperença amb un lligam en comú, l'àvia Mencia.

 Tokio blues :
Tokio blues :
Murakami, Haruki  
Barcelona : Tusquets, 2013

En Toru és un jove estudiant universitari marcat per la mort violenta del seu únic amic. L’autor ens narra el pas a la vida adulta d’en Toru i del grau de maduresa que li dona el fet d’encarar-se amb la mort del seu millor i únic amic

Torna a l'inici