Santa Cecília

Santa Cecília

El 22 de novembre de cada any els músics d'arreu d'Europa ens conviden a celebrar la diada de Santa Cecília o Festa de la Música.

Els orígens de la celebració es remunten a 1594, any en què el papa Gregori va nomenar Sta. Cecília patrona dels músics per haver estat cantant a Déu durant el seu martiri (tot i que hi ha algunes discrepàncies al voltant d'aquesta història).

A partir d'aquesta fita ja podem trobar diverses mostres de veneració a la santa plenes de música. Compositors com Bach, Händel, Purcell, Rossini o Chopin li van tenir molta devoció.

Tradicionalment la celebració d'aquesta diada consistia en l'ofici d'una missa en honor de Sta. Cecília continuada per una processó on hi participaven els músics locals amb els seus instruments. Actualment el component musical de la festa s'ha imposat al religiós i les entitats del territori celebren Santa Cecília organitzant cicles de concerts, trobades de músics, i altres activitats de tipus lúdic.

 

A les biblioteques trobaràs:

 

"Caecilienmesse"
Charles Gounod

Missa solemne en honor a Sta. Cecília per solistes, cor, orgue i orquestra del compositor romàntic francès Charles Gounod.

 

"La Cançó més bonica del món"
Camerata de cançó tradicional

Acompanya el rossinyol en el seu viatge per trobar la cançó més bonica del món. Un clàssic per conèixer algunes de les cançons més típiques del folklore musical català. 

 

"El cançoner de tothom: les 150 cançons de la nostra vida"
Albert Puig

Recull de totes aquelles cançons que ronden per l'imaginari col·lectiu català amb una interpretació actual de les lletres i un toc d'humor.

 

"Caramella"
 

Revista de música i cultura popular dels Països Catalans.

"Història de la música a Catalunya"
Francesc Cortès Mir

Història de la música a Catalunya des de l'alta edat mitjana fins l'actualitat, des dels àmbits més populars als institucionals i passant per tot tipus de gèneres. Obra molt divulgativa però rigorosa. 

"Música i músics a casa nostra: síntesi històrica"
Josep Roda Batlle

Síntesi històrica de la música als Països Catalans des de la prehistòria fins l'actualitat estructurada per èpoques, estils i compositors principals. 

"To Saint Cecilia"
Purcell, Henry; Händel, Georg Friedrich; Haydn, Joseph

Recull d'odes i misses dedicades a Sta. Cecília dels compositors Henry Purcell, Georg Friedrich Händel i Joseph Haydn. Inclou un llibret explicatiu.

 

 

 

 

Més sobre la història de la música catalana

 

 Selecció de webs:

 
Data d'actualització:   13/11/2015
Els més prestats
De l'hort a la biblioteca
eBiblio. Préstec de llibres electrònics

 

Campanya tardor als bibliobusos
Entrevistes virtuals Rosa Montero
Club del llibre
Xarxa de Biblioteques Municipals
    Facebook    Youtube   Twitter   Instagram  
Fes-te el carnet Tràmits en línia Catàleg Guia de biblioteques Pregunta a la biblioteca Subscriu-te als butlletins Gènius