Sant Joan: la festa del solstici d’estiu

Sant Joan és la festa del solstici d'estiu, el dia més llarg i la nit més curta. És el dia de les fogueres, falles, petards, revetlles, festes de foc i aigua, coques de fruita confitada, comencen les vacances...

La nit de Sant Joan és una nit de bruixes i endevinaments, es fan trobades de bruixes en llocs estratègics: cims, llacs o al voltant de grans roques.

Dues festes destacades són les Falles d'Isil i la Flama del Canigó. La Flama del que és el foc amb el que s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. El 22 de juny el foc surt del Castellet de Perpinyà per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà repartir-lo per totes les terres catalanes. 

En aquest especial de la festivitat de Sant Joan, recollim documents sobre la festa que d’una manera o una altra es celebra a gran part dels territoris que voregen el mar Mediterrani. Una festa vital de renovació, on el foc és, en general, el gran protagonista, com un símbol de purificació i de començar de nou.