Les "Marededéus Trobades" : unes mestresses, gairebé sempre, amb connotació territorial

Passades les calorades de l’estiu, el dia 8 de setembre és el dia que els cristians celebren la festa de la nativitat de la mare de Déu. La festa es viu amb especial intensitat en tots aquells santuaris de les maresdedéu trobades, anomenats així perquè van ser aixecats en el lloc on es va trobar una imatge de la Mare de Déu.

A Catalunya comptem amb una gran mostra d’ermites, santuaris, petites esglésies i altars parroquials dedicats a la mare de Déu. Totes aquestes ermites, i les maresdedéu trobades que ostatgen, tenen el seu origen en unes narracions de caire llegendari i que han estat difoses per tradició oral però també de forma escrita, a través, dels goigs. Aquestes històries normalment tenen una mateixa estructura i el seu argument és força semblant, amb lleugeres variacions i sempre adaptades a llocs geogràfics concrets. La història la protagonitza o bé un pastor- adult o jove, i en alguns casos una pastora- que, mentre pastura el ramat li crida l’atenció el comportament d’un bou o d’alguna altra bèstia del seu ramat. Aquest animal fa moviments estranys i s’entossudeix a seguir buscant en el mateix lloc. El pastor, intrigat, s’acosta cap al lloc- que pot ser o bé una cova, un arbre, una roca o un esbarzer- on ha anat a parar l’animal i allà descobreix una imatge de la Mare de Déu. Llavors, el pastor, sorprès, recull la imatge i la porta cap a la població més propera, on comunica la noticia de la seva troballa. Quan el poble veu la imatge de la Mare de Déu, decideix construir una ermita a la mateixa vila o bé la trasllada a l’església parroquial. En tots els casos, la imatge desapareix durant la nit i retorna al lloc on va ser trobada. Aquest fet miraculós, s’interpreta com un signe clar que la voluntat de la marededéu trobada és de restar a l’emplaçament inicial i per això se li aixeca una capella, ermita o altar, al costat de la cova, arbre, font, roca o esbarzer on va aparèixer  per primera vegada.

Per aquest motiu, tots aquests espais de culte a la Mare de Déu, celebren la seva festa grossa el 8 de setembre, que es coneix popularment com el Dia de les Maresdedéu Trobades. I en aquest dia s’acostumen a fer aplecs, romeries i processons als molts santuaris de marededéu trobades que hi ha arreu dels Països Catalans.

Curiosament de la majoria d’imatges “trobades” es diu que van ser amagades per salvar-les de profanacions dels sarraïns o de grups d’heretges. La majoria d’icones “trobades” són dels segles XII o XIII o d’èpoques encara més tardanes. Fa pocs anys que es calculava que hi havia a Catalunya, entre les que encara tenen culte i les guardades en museus o col·leccions públiques i privades, unes 275 imatges romàniques de la Mare de Déu conegudes o catalogades.

Són un clar exemple de maredédeu trobada la Mare de Déu de Montserrat, la Mare de Déu de Queralt, la Mare de Déu de la Roca, La Mare de Déu de Núria, la Mare de Déu de Meritxell, Claustre (Solsona), Gresolet (Saldes), Tura (Olot), Cinta (Tortosa) i un llarg etcètera.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 04/09/2018 Última actualització: 13/11/2020