Gastronomia catalana de Nadal

La taula de Nadal típicament catalana té els seus orígens en diverses tradicions. Es donen influències àrabs, medievals, italianes de fa dos segles i  de relacions comercials molt variades. Aquesta confluència de cultures conforma una gastronomia rica i variada que repassarem mitjançant curiositats com l'existència de la tradicional fava del tortell de Reis o la presència del pollastre a l'àpat de Nadal.

L'escudella i carn d'olla és el plat principal del dinar de Nadal. Joan Amades al "Costumari català" explica que l'olla havia de tenir les quatre carns : porc, vedella, xai i gallina. El pollastre és molt present com a segon plat durant aquests dies. Fa segles, en primer lloc,  el menjava la noblesa (durant l'Edat mitjana) però es va estendre a la població general. En canvi, l'escudella ja era el plat més habitual a la majoria de llars durant les èpoques més fredes.

Per què mengen canelons el dia de Sant Esteve? Hi ha dos motius diferents.  Amb ells reaprofitem les sobres del dia de Nadal. També té a veure, la influència de la cuina italiana del segle XIX.

Neules i torrons són les postres més típiques. De nou tenim l'aliment "noble" en contraposició a l'instaurat entre les classes més baixes. Les neules apareixen esmentades al segle XIII en un àpat de Nadal de Jaume I i eren pròpies dels banquets dels senyors feudals. En canvi, els torrons són introduïts pels àrabs i les llars més humils de la Península els gaudeixen des de el segle XVI. A Catalunya la primera recepta de torró es troba al "Llibre del coch", del mateix segle.

A punt d'acabar les festes nadalenques el dia de reis apareix unes postres molt particulars, el tortell de Reis. La fava és l'únic element que s'amagava al seu interior anys enrere. I no, el seu descobriment no implicava ser el comprador del dolç del següent any, s'utilitzava per a escollir el membre de la família que els representaria a tots durant l’adoració de Jesús a la missa del dia de Reis, segons explica Joan Amades.

Ajuntament de Barcelona : Cultura Popular : Notícia infobarcelona : A la taula de Nadal [consulta : 2/11/2022]

Data de creació 28-11-2022 Última actualització 30-11-2022