Polítiques de temps
Polítiques de temps
L’estona que dediquem al treball remunerat, al treball de cures, al descans i a l’oci, allò que s’anomena normalment com a usos del temps, ve definit per l’organització social del temps, i actualment genera situacions de desigualtat, de pobresa de temps (quan no es disposa de temps propi un cop cobertes les necessitats fisiològiques bàsiques, el treball remunerat i les cures) i malestar horari. Els desequilibris en l’organització social del temps afecten directament el benestar de les persones, la salut i la participació sociopolítica i comunitària.
Les polítiques del temps són mesures que modifiquen aquesta organització horària per tal de combatre la pobresa del temps i alhora facilitar i permetre accedir al temps com a dret per a tota la ciutadania. La consecució d’aquest dret permet suggerir una manera diferent de pensar el món i com organitzem les nostres societats, establint un objectiu amb quatre pilars:
- Millorar la salut, alineant la nostra organització horària amb els nostres rellotges biològics;
- Reduir les desigualtats, trobant solucions realistes a la pobresa en el temps i a les necessitats de cures;
- Millorar la sostenibilitat, fomentant el canvi d’hàbits de consum i mobilitat i reconsiderant la relació entre l’espai i el temps de manera respectuosa amb el medi ambient i construint comunitats més sostenibles;
- Millorar la productivitat, aplicant programes i acords de treball innovadors.
Per això, la Diputació de Barcelona col·labora en l’organització de la Setmana Internacional del Temps per debatre sobre polítiques del temps. L’edició d’enguany es celebra del 21 al 25 d’octubre de 2024 amb el lema “Avançant cap al dret al temps per a tothom”.
A través de la lectura podem conèixer més sobre el dret al temps i per què és important per a les nostres vides i societats.
Llistat de publicacions:
- "De la pobresa de temps al temps per a la vida" de Sonia Ruiz i Georgina Monge (2023)
- "Temps, ciutadania i desigualtats" de Matxalen Legarreta Iza i Marina Sagastizabal Emilio-Yus (2020)
- "Joventut i temps: cap a una política utilitarista" de Fabian Mohedano (2012)
- "Els homes i els seus temps: hegemonia, negociació i resistència" de Paco Abril, Alfons Romero i Vicent Borràs (2009)
- "Les polítiques del temps: un debat obert" de Teresa Torns, Sara Moreno, Vicent Borràs i Carolina Recio (2006)
- "Usos del temps i la ciutat" de Josep Maria Montaner i Zaida Muxí Martínez (2011)
- "Temps, necessitats i consum. Sostenir la vida a la ciutat" (2024)