Trilogia Before (sunrise, sunset, midnight)

Quan Richard Linklater, va entrar un dia de 1989 a una botiga de joguines de Filadèlfia no sabia que passaria aquella nit passejant i parlant per la ciutat amb una dona que coneixeria de manera fortuïta en aquella mateixa tenda.

 

I quan la Céline i el Jesse es van asseure al mateix vagó del tren que sortia de Budapest amb destinació a París, tampoc eren conscients que tenien al seu costat a un desconegut amb el qual anaven a viure la nit més romàntica i màgica de les seves vides.

 

Antes de amanecer, es va estrenar al Festival de Sundance de 1995 i va guanyar l'Ós de Plata a la millor direcció a la Berlinale del mateix any. En aquell moment, el director i protagonistes de la pel·lícula no van pensar que aquesta petita pel·lícula de dos personatges caminant, coneixent-se, parlant de les coses més transcendentals i banals de la vida... Seria el començament d’una de les millors històries romàntiques de la història del cinema.

 

Nou anys després de la primera pel·lícula va arribar Antes del atardecer (2004), la seqüela que reprenia la història de Jesse i Céline a París. I del geni de Linklater tornava a brollar una pel·lícula apassionant i romàntica, plena d'il·lusió que manté tota qualitat i frescor de la primera part. 

 

Finalment, nou nays més tard, el 2013, es va estrenar la darrera pel·lícula de la trilogia, Antes de anochecer, que ens presenta la parella a Grècia. Els divuit anys que transcorren entre la primera i l'última pel·lícula és el temps necessari perquè els personatges creixin i es desenvolupin en temps real.

 

És com si la càmera fos testimoni de la primera trobada i del naixement de l'amor i cada nou anys ens acostéssim per veure com els va, en què punt vital estan ells i en què estat es troba la seva relació. D'aquesta manera l'espectador ha evolucionat entre pel·lícules al mateix ritme que ho han fet els personatges de la ficció; pot ser que fins i tot trobi paral·lelismes entre la història i la seva vida o potser no; s'haurà enamorat, casat, divorciat, desenganyat, haurà tingut mil aventures o no haurà conegut l'amor; sigui com sigui, l'espectador ha crescut al mateix temps que els personatges i la seva experiència vital pot comparar-se encara que no sigui similar.

Tornarem a tenir un nou episodi de la història de la Céline i el Jesse? Chi lo sà!

 

  A les biblioteques trobaràs:

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Richard Linklater és un autor prolífic i eclèctic que al llarg de la seva filmografia ha explorat diferents llenguatges audiovisuals. Ha transitat per l'animació, per pel·lícules rodades en 15 anys, thrilers, reflexions sobre l'autoria, adolescents, cinema bèl·lic,  musical, documentals sobre el menjar ràpid, drogues.... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 15-05-2018 Última actualització 06-11-2023