Filmografies llunyanes: Quebec

T'acostem les filmografies de països llunyans, fent un passeig per les pel·lícules, autors i autores que més hi han influït en el cinema internacional.

Avui ens aturem al Quebec, la part francòfona del Canadà, focus cultural i cinematogràfic que ha donat noms i films de prestigi al setè art.

El primer director de cinema del Quebec fou Leo-Ernest Quimet. Alguna de les seves pel·lícules, com és el cas de Mes esperances, realitzada l’any 1908, es poden visionar al canal de Youtube de Library and Archives Canada.

 

 

Abans, l’any 1906, Quimet havia creat Le Quimetoscope, la primera sala de cinema que es va obrir a Montreal.

Tot i l’esforç d’aquest pioner, el cinema del Quebec va trigar força a desenvolupar-se. William Straw, director del McGill Institute per a l’Estudi del Canadà, ha exposat en diverses ocasions els motius d’aquest retard: la forta presencia del cinema produït als Estats Units  i certa hostilitat de l’Església Catòlica –molt influent en la cultura del país- cap al setè art.

La producció de cinema al Quebec durant la primera meitat del segle XX va ser gairebé inexistent. Durant la dècada dels 50 la dinàmica començà a canviar gràcies a la irrupció de cineastes com Gilles Groulx, Claude Jutra i Pierre Falardeau.

 

 

A les darreres dècades, el cinema del Quebec ha gaudit de grans directors, molts dels quals encara estan en actiu. És el cas de Denys Arcand, Bernard Émond, Charles Binamé, Léa Pool o Jean-François Pouliot, entre d’altres.

Durant molts anys, aquests noms han permès al cinema franco-canadenc competir dignament amb la producció de la indústria de Toronto, d'on també sorgien grans cineastes, com ara Arthur Hiller, Sidney J. Furie, Norman Jewison, William Dear, Atom Egoyan o David Cronenberg.

Més recentment Paul Haggis, Adam Brooks, Deepa Metha, Vicenzo Natali o Jason Reitman han avivat la flama del cinema anglo-canadenc, però el cinema del Quebec no s’ha quedat enrere. La coincidència generacional d’un grup de directors amb força talent, així com l’execució de polítiques destinades al foment de la producció cinematogràfica en llengua francesa, han e stat les causes principals del bon moment del cinema produït a Montreal.

Als aclamats Jean-Marc Vallée i Xavier Dolan, hem d’afegir directors com François Girard, Philippe Falardeau, Patrick Huard o Robert Budreau, els quals han estrenat les seves darreres pel·lícules arreu del món amb una bona rebuda per part del públic i de la crítica.

 

 

Menció a banda mereix Denis Villeneuve, que ha esdevingut un dels directors més cotitzats del món i ha estat el responsable de grans produccions com Blade Runner 2049.

 

 

 

El cinema fet al Quebec està en un moment dolç, a les biblioteques no ho passem per alt. Al catàleg podeu trobar uns quants exemples.

  Vés al prestatge:

Data de creació: 17/04/2018 Última actualització: 18/04/2018