E-ludo identitats en joc

Biblioteques participants: 

  • Biblioteca Mercè Rodoreda (Sant Joan Despí)
  • Biblioteca Martí i Pol (Sant Joan Despí)

Col·laboració: 

Data d'inici: 

octubre 2020

Estat del projecte: 

actiu

Documentació per a professionals:

Altres projectes relacionats: 

Descripció: 

E-Ludo. Identitats en Joc, és un projecte que busca promoure l'accés, l'aprenentatge i la producció de coneixement mitjançant l'experimentació, la creativitat i la innovació, a través de dos laboratoris de creació comunitària anomenats Play-Lab. Tant els laboratoris com els resultats d'aquests estaran relacionats entre si, encara a cadascun d'ells es realitzaran activitats diferents i no comptaran amb el mateix tipus de públic, d'aquesta forma es busca implicar la comunitat d'usuàries de la biblioteca Mercè Rodoreda d'una forma intergeneracional.

L'objectiu dels dos Play-Lab serà emprar el llenguatge creatiu digital i lúdic com a vehicle per visibilitzar aquells temes centrals en la societat contemporània en matèria d'igualtat de gènere, tals com els rols, estereotips i les representacions de gènere als videojocs, la lgtbifòbia, la violència de gènere o la invisibilització de dones i persones LGTBI+ en estudis i projectes vinculats l'àmbit STEAM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtica, endavant STEAM).

Com s'ha comentat el projecte integrarà la realització de dos laboratoris.

  • El primer d'aquests s'anomenarà Play-Lab. Ficcions Interactives, anirà adreçat a noies i persones LGTBI+ de 12 a 18 anys, el seu objectiu serà co-dissenyar i co-crear una sèrie de contes interactius, que aborden diferents temàtiques entorn la igualtat de gènere com s'ha assenyalat anteriorment.
  • El segon s'anomenarà Play-Lab. Propostes lúdiques, estarà dirigit a dones i persones LGTBI+ majors de 18 anys, a través d'aquest es generaran propostes lúdiques (jocs de taula, sistemes ludificats, videojocs, etc.) que acompanyen les ficcions interactives, pensats per a ser emprats a dinàmiques escolars o culturals com dispositius per introduir les obres lúdiques, així com el debat crític i el diàleg entorn de les temàtiques esmentades. Aquest conjunt de productes lúdics analògics i digitals, permetrà expandir a través d'una ludificació crítica, accessible i inclusiva, temaris i perspectives concretes, en el treball diari de les i els docents a les aules.

El projecte busca establir un exemple de bones pràctiques, obert i reproduïble, per a la creació de propostes creatives. Així mateix, es pretén realitzar aquesta idea en col·laboració amb serveis públics com centres d'educació primària i secundària de la ciutat, principals espais de referència dels destinataris del projecte.