Un estiu molt teatral

Els festivals de teatre, dansa, circ i altres arts escèniques omplen els mesos d’estiu els escenaris, els carrers i altres espais dels municipis de Catalunya. L'oferta d'espectacles és molt variada, però ens volem fixar en altres propostes que ofereixen els espais expositius i museus que alberguen mostres i espectacles escènics que sovint estableixen un diàleg amb altres disciplines com les arts plàstiques que possibiliten una mirada diferent de l’espectador.

I si no et vols desplaçar, et recomanem una visita virtual a tres exposicions o bé escoltar els quatre podcasts de ràdio teatre del cicle "Històries de l'altra banda" de la Sala Beckett i Ràdio 4.

A l'espera de les novetats i estrenes de la nova temporada teatral, pots seguir tota l’actualitat de la cartellera teatral a Teatre Barcelona o a la web Escenari on trobaràs la programació dels espais escènics de les comarques de Barcelona. Tria el teu espectacle o exposició per a aquests dies i gaudeix de la #culturasegura!

  També et pot interessar:

Exposicions

Tricicle Clic, gest, humor, llenguatge Fins al 3 d'octubre de 2021

Palau Robert. Passeig de Gràcia, 107. Barcelona

Una gran exposició dedicada íntegrament a la companyia Tricicle i als seus quaranta anys d’activitat proporcionarà alegries, somriures i rialles al visitant, més necessaris que mai en temps de pandèmia, però també apunts d’informació, de reflexió i de coneixement entorn d’un dels principals grups de l’escena catalana i internacional contemporànies.

La Cubana, 40+1 anys: un viatge des del ‘no-res’ Fins al 26 de setembre de 2021

Centre Cultural Miramar. Bernat de Fonollar, 19. Sitges

Una ‘versió visitable’ de la companyia La Cubana on tothom podrà descobrir el seu món a partir d’objectes, compartir el seu univers i reviure tots els seus espectacles. Més que una exposició convencional, les sales i terrasses del Miramar - Centre Cultural es transformaran temporalment en un gran magatzem ple de coses entranyables i curioses. Però també es podrà veure la història viva d’aquesta companyia sitgetana que l’any 1980 va començar a jugar fent comèdia pels carrers i que ens ha fet descobrir amb el temps un altre tipus de teatre; un teatre que tots fem a la vida quotidiana i que passa inadvertit com a tal.

#MiremElPassat amb ulls de dona al teatre Fins al 15 de setembre de 2021

Institut del Teatre. Plaça Margarida Xirgu, s/n. Barcelona

Una mostra de fotografies del fons que custodia i conserva l’Arxiu General i el Centre de Documentació i Museu d’Arts Escèniques de l’Institut del Teatre, ambdós de la Diputació de Barcelona. Aquestes imatges recuperen la veu i la força de les dones de teatre del primer terç del s. XX. Unes dones actives, independents, valentes i reivindicatives en totes les arts escèniques, però silenciades i oblidades molts cops, en un món androcèntric.

Urban Nature: Una pel·lícula transitable de Rimini Protokoll Fins al 19 de setembre de 2021

CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) Montalegre, 5. Barcelona

"Urban Nature" és una obra de Rimini Protokoll, una companyia que porta el teatre més enllà dels seus límits. En aquesta estrena mundial de la seva última instal·lació performativa, el col·lectiu posa el focus en la vida a les grans ciutats. Set històries reals i la ciutat com a escenari. L'exposició et proposa un recorregut per les històries reals de set personatges que tenen vides creuades i, en alguns casos, oposades: un catedràtic d’història econòmica i ambiental, un empresari de les noves economies vinculades a la tecnologia i les ciutats, una noia que va viure al carrer, una nena del barri del Raval, una treballadora de l’economia submergida, un guarda de presons i una assessora financera.

 

Exposicions virtuals

Rojo Clavel

L’exposició "Rojo Clavel" comparteix la documentació recollida durant el procés de creació de l’obra "José y la Barcelona disidente" de Lalinea, companyia resident del programa d’Ajuts a la creació Carlota Soldevila 20/21 del Teatre Lliure. El projecte sorgeix de la voluntat de descobrir qui va ser José Tenorio i de reconstruir el seu relat de vida, a través de la memòria col·lectiva de la Barcelona LGTBI+ dels anys 70 i 80. El projecte és per davant de tot un escut contra el silenci i l’oblit. A través de testimonis reals es teixeix un arxiu de la dissidència sexual i de gènere d’aquells anys. És una col·laboració entre TMB i el Teatre Lliure.

Montserrat Caballé i la indumentària operística

Un recorregut virtual per alguns dels vestits de la cantant lírica Montserrat Caballé de la col·lecció d’indumentària del Museu de les Arts Escèniques (MAE). Un repàs per alguns dels personatges femenins més admirats de l’òpera com Floria Tosca, Maria Stuarda o Elisabetta di Valois ressaltant la rellevància del disseny de vestuari en la creació del personatge i la relació especial establerta entre la cantant i els seus vestits d’escena, que va seguir portant i adaptant al llarg dels anys.

Papers de teatre

El teatre és un art efímer que només podem recordar, evocar i estudiar si recollim i preservem tota una sèrie de documents que queden quan ja ha acabat la funció: els programes de mà, els cartells, les fotografies, els esbossos de les escenografies i del vestuari, els contractes, les crítiques..., i per tant, exposicions com la que presentem són imprescindibles per mantenir viva la memòria de les arts escèniques del nostre país. Una mostra de 132 documents que mostren l’activitat teatral de 36 municipis amb gran varietat documental que evoquen i ens mostren la potència del teatre amateur que a Catalunya ha tingut durant la primera meitat del segle XX.

 

Teatre radiofònic

El cicle “Històries de l'altra banda” és una coproducció de Ràdio 4 i la Sala Beckett de Barcelona que ens ofereix quatre obres breus de teatre contemporani de nova producció, obrint un camí de ficcions sonores originals. Compta amb les veus de David Bagés, Míriam Iscla, David Vert i Anna Ycobalzeta. El disseny de so va a càrrec de Jordi Bonet (Oido) i Joan Melero. La direcció és de Sergi Belbel. 

Escolta o descarrega els podcasts:

Turisme Rural de Jordi Galceran

Mala Sort de Jordi Casanovas

Tensiòmetre de Cristina Clemente

Listen baby de Clàudia Cedó

 

  Vés al prestatge:

Data de creació 13-07-2021 Última actualització 15-06-2022