Teatre de Nadal, més enllà de la joia i l’alegria

Ah, les festes nadalenques! Joia, retrobaments i harmonia, la felicitat feta dates de calendari! O... potser...no. Bé, en realitat, no. I així ens ho han fet saber els dramaturgs al llarg dels temps.

Precisament aquestes festes s’inscriuen de forma natural en allò que podem considerar material teatral: trobades de gent que tenen conflictes o interessos contraposats i que a més estan atrapats per les convencions socials, no poden evitar-se o fugir-ne, han d’enfrontar-s’hi a aquestes situacions. A més, la mateixa normativització de les festes és un altre element que juga a favor de la dramatització, on tot és previsible qualsevol cosa pot trencar la pauta: una aparició, una absència, un retard, un anunci, i fins i tot... Una mort. Finalment, les obres que tracten sobre Nadal també es beneficien d’un grapat de dicotomies i contrastos que queden especialment al descobert en aquestes dates i que fan de motor narratiu de les mateixes: solitud-companyia, riquesa-pobresa, expectatives-realitats, reflexió-acció o passat-present, per citar-ne algunes.

En conseqüència el Nadal ha esdevingut una bona font d’inspiració creativa per a obres teatrals de les quals el prestatge d’Arts escèniques n’ha seleccionat una mostra. Bon moment per apropar-se als teatres perquè ben segur hi trobareu alguna en cartellera.

  A les biblioteques trobaràs:

Obres seleccionades

1. A Christmas Carol [Cançó de Nadal] Charles Dickens (1843) Un dels clàssics més llegits i més adaptats als escenaris i al cinema d’arreu del món, ens exhibeix una figura clau de la tradició literària nadalenca, el vell Scrooge, l’avar solitari i insolidari que no celebra Nadal per no parar el ritme de feina ni gratar-se la butxaca amb regals. Lluny de l’estil narratiu de Charles Dickens, el conte contempla la realitat d’una societat desbocada al capitalisme que no pot aturar-se ni amb dies assenyalats juntament amb la fantasia de tres esperits que acompanyaran al protagonista del relat durant la nit de Nadal i que desembocarà en una lliçó de vida memorable.
2. The long Christmas Dinner [El llarg dinar de nadal] Thornton Wilder (1931) Autèntic clàssic contemporani del teatre nadalenc. Pinzellades de Nadal a casa dels Bayard, una família benestant americana, a la que podem veure evolucionar durant un arc temporal de noranta anys. Una peça plena d’humanisme que serveix a Wilder per presentar tota una tesi sobre com ha evolucionat la família americana pel que fa als seus costums i valors.
3. Cena de Navidad José López Rubio (1951) Un adinerat cavaller, que va fer la seva fortuna gràcies a l'estraperlo, convoca a la seva taula per al sopar de Nit de Nadal a una sèrie de personatges dispars. Entre ells, estan Laura, la Mala Dona i la Bona Dona. En el transcurs del sopar, Laura explica les infidelitats del seu marit. Al final, es descobreix que aquest marit no és un altre que el convocant del sopar, que ha organitzat l’acte com una manera de suplicar perdó.
4. Huit Femmes [Vuit dones] Robert Thomas (1961) En una mansió als afores, vuit dones es preparen per celebrar Nadal quan l’home de la casa apareix misteriosament assassinat. Totes tenien motius, qui ha estat? Humor negre amb tocs de musical de la mà de Robert Thomas, hi ha una versió cinematogràfica dirigida per François Ozon (2001).
5. Absurd Person Singular [Persona absurda singular] Alan Ayckbourn (1972) L'obra mostra la realitat de tres matrimonis durant Nadal. La primera d'elles és la formada per un comerciant ambiciós anomenat Sidney Hopcroft i la seva submisa esposa Jane. La segona és la formada per Geoffrey Jackson, un arquitecte faldiller i adúlter, i la seva esposa Eva, una dona depressiva. Finalment, la composta per Ronald Brewster-Wright, un banquer, i la seva esposa Marion, qui té massa afició cap a la beguda.
6. Harry's Christmas [El Nadal d'en Harry] Steven Berkoff (1985) Peça teatral que aborda el conflicte de la solitud. Harry està a quatre dies de Nadal i espera amb afany que alguna persona es recordi d'ell en aquesta data, un “altre” que ho representi com vàlid davant el món amb una trucada, una visita, una targeta, alguna cosa que li permeti dir que encara forma part de la societat. Aquesta obra planteja el repte de pensar-nos a nosaltres mateixos, tant en dates que aprofundeixen en els nostres fantasmes, com en el nostre dia a dia.
7. L’hora dels adéus Narcís Comadira (1991) Escrita per Narcís Comadira, l’acció ens emplaça en un sopar de Cap d’Any on cada any participen els mateixos membres de la família, però en aquesta ocasió, la tradició es trenca per la mort del patriarca. Una radiografia de la burgesia catalana on en plena taula parada per passar la nit més especial de l’any, la trobada esdevé el declivi i l’enfonsament familiar.
8. Fum, fum, fum Jordi Sánchez (2001) Entre plat i plat del tradicional dinar de Nadal s’exposa una visió irònica de la família i de les relacions afectives amb parelles que estan juntes per rutina, interès i desgana. Uns dies que per calendari toca aflorar la joia, la pau i l’amor amb els éssers més estimats, però que l’actor i escriptor Jordi Sánchez, ens sacseja aquesta treva nadalenca amb l’aflorament de conflictes, frustracions i en definitiva, molta infelicitat.
9. Chamaco Abel González Melo (2004) Un crim, una fuga i diversos conflictes familiars! La peça que va donar a conèixer internacionalment el dramaturg cubà Abel González ens situa en plena Nit de Nadal a l’Havana on dos nois en plena referència bergmaniana es juguen el seu destí en un tauler d’escacs. Escrita el 2005, l’any 2010 va ser portada al cinema per Juan Carlos Cremata.
10. Natale in casa Cupiello [Nadal a casa dels Cupiello] Eduardo De Filippo (1931) Comèdia d’embolics i malentesos a casa d’una família tradicional napolitana. Luca Cupiello i la seva dona, Concetta, es preparen per celebrar Nadal en família amb els seus fills Ninuccina i Tommasi. La situació es complicarà quan Ninuccina hi vagi amb el seu marit, i Tommasi ho faci amb un amic seu que casualment és l’amant de la seva germana. Crítica a la família com a institució feta entre rialles que ha esdevingut una obra quasi obligada en les cartelleres en aquestes dates.

 

Contingut extra

Desaparèixer” de Carol López dirigida per Sergi Belbel.
Històries de l’altra banda – Radioteatre Sala 4 de Ràdio 4 (RNE)

És el matí del dia de Nadal i la Clara, el seu marit i el seu fill adolescent estan a punt de sortir de casa per anar al dinar familiar. Just abans de sortir, la Clara va un moment al lavabo i, en tirar la cadena del vàter, és transportada a una altra realitat. Allà es troba amb l'Altra, que li explica que se li ha concedit el desig de desaparèixer de la seva realitat i que té vint-i-quatre hores per decidir si es queda o si se'n torna amb la seva família.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 11-11-2022 Última actualització 07-12-2023