Harry Houdini

Nascut com Erich Weiss a Budapest (Hongria), el 24 de març de 1874, Harry Houdini, el famós mag escapista, és una figura llegendària que va viure una vida envoltada de misteri i fascinació que l'imaginari popular ha convertit en un personatge icònic de l'il·lusionisme i el primer gran ídol de masses.

Quan tenia quatre anys la seva família va emigrar als Estats Units, establint-se a Appleton, Wisconsin. Des de primerenca edat, Houdini va treballar per a ajudar els seus progenitors, venent diaris i enllustrant sabates als carrers. Durant la seva joventut va tenir diverses ocupacions abans de trobar la seva passió per la màgia i l'il·lusionisme. Va adoptar el nom Harry Houdini als vint anys per a iniciar la seva carrera com a mag i en honor a Robert Houdin, un dels pares de la màgia moderna.

Houdini

La seva fama va captivar al públic gairebé tres dècades i es va basar en els seus increïbles i espectaculars actes d’escapisme -com el truc del bidó de llet, ser encadenat de bocaterrosa dins d'una carcassa plena d'aigua o la caixa de tortura xinesa- on desafiava l'impossible i  les lleis de la física i la lògica en alliberar-se de manilles, cadenes, camises de força i caixes tancades sota l’aigua i altres actes impressionants. A més de la màgia, Houdini va fer incursió al cinema, l'aviació, l'escriptura i l'activisme. Va produir documentals sobre les seves fugides, va fundar la seva pròpia productora cinematogràfica i va protagonitzar diverses pel·lícules.

Houdini

Com a president de la Societat de Mags Estatunidencs, Houdini va desemmascarar a mèdiums fraudulents, la qual cosa el va enfrontar a figures com  Sir Arthur Conan Doyle. En les primeres hores de la celebració de la festivitat de Halloween, el 31 d'octubre de 1926, va morir als cinquanta-dos anys a causa d'una afecció greu de l'abdomen, una peritonitis. Existeixen diverses teories sobre la seva mort que suggereixen que va morir intentant realitzar un dels seus trucs més perillosos, també s'especula amb un desafiament fatal amb cops de puny a l'estómac i fins i tot apunten a un enverinament per espiritistes enfadats.

Houdini

La seva esposa Bess va negar contactes amb espiritistes després de la seva mort, encara que es diu que se celebren sessions en les quals s'invoca el seu esperit cada 31 d'octubre. Malgrat la seva mort, els records de les seves gestes continuen vius en la memòria històrica, sent admirats i copiats per experts de tot el món. Els seus accessoris d'actuació van ser subhastats en 2004, sent adquirits principalment pel mag David Copperfield.

El llegat de Harry Houdini perdura fins avui, sent recordat com un geni de l'il·lusionisme, un mestre de l’escapisme i un pioner en l'autopromoció. La seva vida apassionant, multifacètica i enigmàtica va estar marcada per la intriga, el misticisme i un indestructible esperit de superació que el van convertir en una figura icònica i inoblidable en la història de l'entreteniment.

  Vés al prestatge:

Data de creació 22-03-2024 Última actualització 22-03-2024