Any internacional del Turisme Sostenible: viatja, gaudeix, respecta

Navegar lentament per l’imponent riu Mekong, assaborir l’autèntica cuina d’un venedor ambulant de Marroc, reflexionar sobre els misteris de la vida entre els antics enterraments d’Angkor... la diversitat del nostre món ens brinda l'oportunitat d’explorar i conèixer altres comunitats i maneres de viure i el turisme responsable ens permet gaudir sense destruir.

Viatja, disfruta, respecta. Aques és part del lema de la campanya i és la premissa del turisme responsable. En definitiva es tracte de minimitzar els impactes negatius del turisme en l’entorn i afavorir les contribucions positives a les comunitats locals.

Sota el paraigua de turisme responsable hi trobem doncs els conceptes de turisme just, turisme sostenible, ecoturisme, el turisme ecològic, etc.

L’Assemblea General de l’ONU va declarar el 2017 com l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, amb la intenció de promoure aquesta activitat econòmica creant consciència de la importància d’impulsar-la i exercir-la responsablement.

En el marc d’aquest any temàtic, l’ACT (Agència catalana de Turisme) ha col·laborat en una iniciativa de l’Institut de Turisme Responsable (ITR), per conscienciar el major nombre possible de persones sobre la importància de conservar el nostre patrimoni social, cultural, ambiental.

Sota el lema #Tourism17, es convida els viatgers a gravar-se en vídeo, fent 17 girs de 360º amb la càmera, en algun lloc on han anat de vacances i que creuen que s’hauria de preservar. L’objectiu és que el sector turístic contribueixi a la sostenibilitat, i també sensibilitzar sobre el respecte al medi ambient i  la necessitat de practicar un turisme responsable. Vegeu el web de la campanya per a més informació.

 
 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Cal destacar que el Parc Natural de Montsant i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han obtingut la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).  La Federació EUROPARC ha atorgat l’acreditació a aquests dos parcs naturals i l’ha renovat al del Montseny, al de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i al de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que va ser el primer parc de l’Estat en obtenir-la.

Cal afegir, a més, el parc natural del Delta de l’Ebre que també té aquesta acreditació d'àmbit europeu. La distinció d’EUROPARC certifica que el desenvolupament del turisme en aquests territoris es realitza de forma sostenible, d'acord amb els objectius de la Carta. 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

L’editorial catalana AlhenaMedia Responsable edita la primera col·lecció de guies sobre turisme responsable d’Europa.

Venècia, Florència, París i Menorca van ser els primers destins en què AlhenaMedia va començar a donar forma a la seva col·lecció i posteriorment ha anat ampliant els destins amb Copenhague, Estocolm, Paris, Astúries, Granada, etc. Tot i que les guies que edita són destins clàssics i molt concorreguts, la guia contempla visitar les ciutats d’una altra manera, i posa l’accent en el canvi individual ajudant a donar a conèixer les petites empreses, els oficis tradicionals i les costums més autòctones que farà que el viatge sigui més autèntic.

Pel que fa la mobilitat i el transport les guies destaquen recorreguts a peu, en bicicleta o en transport públic.

El format de la guia és un format petit i còmode i ofereix la possibilitat de descarregar el mapa digital a qualsevol dispositiu.

AlhenaMedia Responsable no és una col·lecció; com diu la mateix guia és un concepte, una manera d’encarar el viatge que recorda els grans viatgers del segle XIX en la seva recerca de l’originalitat, de la diferència, i de vegades, de l’exotisme. 

  Vés al prestatge:

Data de creació 28-06-2017 Última actualització 11-07-2017