Eduardo Chillida

Aquest 2024 se celebra el centenari del naixement de l’escultor Eduardo Chillida, “el poeta del ferro”. Nascut a Sant Sebastià va iniciar els estudis d’arquitectura -que finalment no va acabar- a Madrid, on després va estudiar dibuix i escultura. Després de viure uns anys a París, s’instal·la de nou a Sant Sebastià, ciutat que acull gran part de la seva obra en espais públics. Curiós insaciable, va treballar diferents materials com la fusta, el formigó i la ceràmica, però és a les seves obres més emblemàtiques on el ferro, la pedra i el granit s’alleugereixen i semblen flotar desafiant la gravetat tot jugant amb l’espai i el buit. Al llarg de l’any nombroses exposicions arreu del món recordaran la vida i l’obra d’aquest geni que es reconeixia a si mateix com "l’arquitecte el buit".

A les biblioteques trobareu informació de la seva obra i també de l’entorn on va viure: de Sant Sebastià i el País Basc.

 

  A les biblioteques trobaràs:

Eduardo Chillida / fotografías: David Finn ; texto: Giovanni Carandente ; notas sobre las esculturas: Dena Merriam
Chillida / presentación de Joan Miquel Llodrà
Paisatges de l'art de Chillida / Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque
Chillida : el artista en su taller / texto: Kosme de Barañano ; fotos: Jesús Uriart
Chillida y yo / Eli Landa

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Tot i que Chillida és conegut com un dels grans escultors del segle XX, era també un gran pensador, un home curiós que mai deixava de fer i fer-se preguntes. El seu vessant d’escriptor és molt interessant perquè és on teoritza sobre la seva visió de l’art, de l’escultura, de la interacció de l’art amb la natura i de l’espai públic com a espai de convivència, un tema que el preocupava especialment.

  A les biblioteques trobaràs:

Escritos / Eduardo Chillida
Eduardo Chillida : conversaciones / con Susana Chillida [i 7 més] ; edición y prólogo de Susana Chillida
Elogio del horizonte / conversaciones de Eduardo Chillida con Susana Chillida ... [et al.] ; edición y prólogo de Susana Chillid

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Les escultures de Chillida es poden trobar a moltes ciutats del món, però és a Sant Sebastià on Chillida omple l’espai públic, i on les seves obres s’han convertit en la imatge icònica de la ciutat. “El Peine del viento”, la seva obra més emblemàtica marca els límits entre l’home i el mar, la ciutat i la natura i és un punt d'obligada visita.

És, però a Hernani, al museu Chillida-Leku, on la simbiosi natura, matèria, espai i poesia són més palpables. Després d’uns anys tancat, el Chillida-Leku i els seus jardins seran sens dubte un dels millors espais on admirar la seva magnífica obra escultòrica.

  A les biblioteques trobaràs:

Donostia-San Sebastián / autores: José Manuel Alonso Ibarrola [i 3 més] ; actualización: Olalla Aguirre
País Vasco : country guide / autores: Dominique Sellier [i 7 més
Rutas por los bosques más bellos / textos y fotos: Santiago Yániz Aramendi
Data de creació 13-02-2024 Última actualització 21-02-2024