Illes de Carnaval: Cap Verd

Cap Verd està format per un conjunt de deu  illes d’origen volcànic situades  1.500 km al sud de les Canàries  davant la costa africana de Senegal.  Diu la llegenda que es van formar el setè dia de la creació quan  Déu ja es disposava a descansar i mentre  s’espolsava les mans li van caure uns trossets de terra al mar.

Cada illa té un atractiu diferent , les illes més occidentals: Santo Antao, Sao Vicente,  Santa  Luzia, Sao Nicolau, Brava, Fogo i Santiago són humides i verdes perquè reben les borrasques de l’Atlàntic, en canvi les illes de l’est:  Sal, Boavista i Maio, són molt més seques, planes, gairebé desèrtiques  i és on es troben  les platges més conegudes.

Cap verd ofereix molt més que turisme de sol i platja: s’hi pot practicar senderisme, surf, ciclisme, busseig… però sens dubte el seu millor actiu és la seva  gent  hospitalària i alegre, amb la música i el ritme al cor i sempre a punt de cantar i ballar. El Carnaval és una de les festivitats més famosa i celebrada, sobretot a Mindelo. 

Quan arriba el Carnaval, les illes de Cap Verd  s’omplen de color, música, disfresses i de rostres i cossos maquillats.  Cada illa celebra el carnaval  d’una manera especial, però el més conegut és sens dubte el de Mindelo, la capital de l’illa de Sao Vicente. És un carnaval diferent, permissiu, en el que també  hi desfilen les “thindas”, les persones  del  col·lectiu trans i homosexual de l’illa , capitanejades per Tchinda Andrade, una de les dones més estimades de l’illa de São Vicente sobretot des que el 1998 va sortir de l’armari en una  entrevista al setmanari local. El seu nom s’ha convertit, des de llavors, en la manera com s’anomenen els gais i les trans de l’illa.

Pablo García Pérez de Lara i Marc Serena van rodar el febrer del 2013 el  documental  Tchindas  sobre la gran festa de carnaval  a l'illa de São Vicente, a través de la mirada de tres estimades i respectades transsexuals: a banda de la Tchinda hi ha l'Elvis i l'Edinha, que compta, això sí, amb la banda sonora de la desapareguda i homenatjada Cesaria Evora.

 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Badia de Mindelo / Sebastià Bennasar Llobera
 
Camps de lava / Jaume Benavente
Chiquinho / Baltasar Lopes
 
 
Masurca de Praia / Jaume Benavente
La Isla fantástica / Germano Almeida
 
 
Los Dos hermanos / Germano Almeida
 
 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Practicar senderisme a les illes de Cap Verd  és una experiència inoblidable,  a Santo Antao les muntanyes- que voregen els 3.000 metres-  sorgeixen de l’aigua del mar plenes d’una exuberant vegetació de palmeres, plataners i canya de sucre.  Les profundes valls de parets verticals plenes de rierols  estan esquitxades de petits nuclis de població que permeten el contacte directe  amb  la gent, sobretot a la coneguda Vall de Paul. En canvi Fogo, més volcànica, permet realitzar caminades per paisatges plens de lava i  fins i tot pujar fins al cim del fotogènic volcà Fogo.

  A les biblioteques trobaràs:

Cabo Verde / Jesús García Marín
 
Cabo Verde / Antón Pombo
Cabo Verde / Elisenda Copons
 
 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

La música capverdiana té un nom propi, Cesaria Evora i un gènere musical : la morna, estretament vinculats. Cesaria  era coneguda popularment com "la diva dels peus descalços" pel seu costum de presentar-se descalça als escenaris, en solidaritat amb els sense sostre i les dones i nens pobres del seu país.

A les Biblioteques trobaràs molta informació sobre la seva  biografia i també la seva discografia. 

 

  A les biblioteques trobaràs:

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 13/02/2018 Última actualització: 20/02/2019