Aragó, terra de contrastos

En aquesta ocasió et proposem una visita a un territori veí, Aragó. Tots sabem que a vegades no coneixem allò que tenim més a mà; i en un estiu com aquest en el qual es parla tant passaports covid, PCR i immunització, aquí no tindrem cap d’aquests entrebancs.

Aragó és una comunitat autònoma amb grans contrastos: hi trobem altes i fredes muntanyes, i també tòrrides planes del centre i del sud on fins hi tot s’hi ha rodat pel·lícules de western.

A més és un territori molt apropiat pels amants de la història. Hi trobarem vestigis del passat medieval compartit quan ens trobàvem dins els territoris de la corona catalanoaragonesa. I també històries més recents, com el front d’Aragó un dels escenaris de la guerra civil.

Passem doncs, a veure les característiques i atractius turístics de cadascuna de les zones dels nostres veïns.

Si vols planificar un viatge exhaustiu de diversos dies per conèixer aquesta terra de contrastos, aquestes són les guies que et poden donar un cop de mà.

  Vés al prestatge:

Osca és la província aragonesa més septentrional, es tracta d’una província on predomina la muntanya. Aquí és on el Pirineu assoleix les seves alçades màximes. També les muntanyes del Prepirineu poden resultar un indret molt interesant a visitar. Hi ha alguns espais naturals protegits, el més rellevant és el Parc Nacional d’Ordesa y Monte Perdido, amb una fama ben merescuda; però també n’hi ha d’altres menys coneguts i massificats com els parcs naturals de Valles Occidentales, Posets-Maladeta i el de la Sierra i los cañones de Guara

És un indret excel·lent per practicar l’excursionisme ascendint muntanyes imponents (com el Mont Perdut, l’Aneto o el Posets, ...), o fent senderisme més tranquil·lament per paratges meravellosos. Algunes de les activitats que s’hi poden practicar són els esports de muntanya: BTT, escalada, parapent. Ara a l’estiu ens podem fer passar la calor amb el barranquisme; que té a la Sierra de Guara un dels destins més importants d’Europa. En cas d’anar-hi a l’hivern també podrem practicar l’esquí i altres esports amb neu.

Per últim, els amants del vi, a Osca podran degustar els vins de la denominació d’origen Somontano, que s’elaboren a la rodalia de Barbastro.

Sobre els documents que es poden trobar a les biblioteques, l’Editorial Alpina té mapes de totes les muntanyes de la província, que actualitza regularment i es poden trobar a la majoria de biblioteques. D’aquests només en citarem una petita mostra.

  Vés al prestatge:

La zona central d’Aragó l’ocupa la província de Saragossa, la capital de tota la comunitat. La característica principal de la província és que el riu Ebre que la travessa d’oest a est.

Saragossa és una ciutat gran (la cinquena més poblada d’Espanya)  en la qual l’atractiu turístic tradicional és el temple barroc de la Basílica del Pilar amb la Mare de déu homònima. Tanmateix, hi ha molts altres elements destacables: el palau de la Aljaferia, testimoni del passat musulmà; la ruta de Caesaraugusta, per admirar les restes romanes; o les pintures de Goya (pintor local).

A nivell de província, hem de comentar en primer lloc el Parc Natural de Moncayo, el cim més elevat del Sistema Ibèric (2314m) que es troba a l’oest a la frontera amb la província castellana de Soria.

Per últim, es tracta d’una zona excel·lent pels interessats en l’enologia ja que hi ha 3 vins diferents amb denominació d’origen: Calatayud, Campo de Borja i Cariñena, totes elles a la meitat occidental de la província.

  A les biblioteques trobaràs:

Zaragoza / Silvia Roba
Zaragoza / Pascual Izquierdo
Zaragoza Escapada Azul / Paloma Ledrado
Guía de montes de Zaragoza: 100 ascensiones / Alberto Martínez i Eduardo Viñuales
El Moncayo y las Bardenas / Rufo Ganuza i Alicia Sanz
La ruta por los campos del vino de Zaragoza / Carlos Pascual i Rafa Pérez / Viajar 278 sept. 2008

  Vés al prestatge:

Terol és considerada una de les zones buides d’estat espanyol, i tot i que és cert que la seva densitat de població és força baixa, la fama i el desconeixement que hi ha, fan que no sigui un dels destins turístics més habituals, quan pensem en vacances.

Tanmateix, hi ha una gran quantitat d’atractius turístics. En primer lloc, és un dels escenaris de la Guerra Civil Espanyola. En realitat, el front d’Aragó travessava tota la comunitat de nord a sud, però és aquí on es produí la batalla de Terol, una de les més cruentes de tot el conflicte; i també és a Terol on passa el que es relata als llibres Incerta Glòria, Homenatge a Catalunya, o la seva adaptació cinematogràfica, la pel·lícula Land and freedom.

A continuació, un dels llocs més turístics de la zona, Dinópolis. Es tracta d’un parc temàtic dedicat als dinosaures. A la ciutat de Terol és on hi ha la seu principal, però té 7 seus més escampades per la província en indrets amb jaciments paleontològics importants.

També a la capital de la província, és on s’ubica l’art mudèjar, declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Uns dels edificis de referència d’aquest estil són la Catedral de santa Maria o l’església de Sant Pere.

A part d’això, la natura a la província de Terol és un dels reclams importants; hi trobem diversos espais protegits, tots ells poc coneguts tot i no merèixer-ho. D’aquests en destacarem alguns: en primer lloc la Llacuna de Gallocanta una zona humida entre les províncies de Saragossa i Terol. Es tracta d’un indret de referència pels aficionats a l’ornitologia.

A continuació, la serra d’Albarrasí és una zona muntanyosa important al sud oest de la província, i es tracta de la millor zona peninsular per a la pràctica de l’escalada en bloc.

Per últim, també és important saber que a la província de Terol hi ha muntanyes amb altituds superiors als 2000 metres i, fins i tot hi podem trobar dues estacions d’esquí.

  Vés al prestatge:

Data de creació: 20/07/2021 Última actualització: 29/07/2021