Propietats nutricionals dels pèsols

iStock © Tsekhmister

La pesolera (Pisum sativum) és una planta herbàcia i de tiges enfiladisses de la família de les lleguminoses. Hi ha diverses varietats de pèsols: les de floreta i garrofal són les més dolces i es cultiven principalment al Maresme. El pèsol negre es cultiva a comarques de muntanya (Berguedà, Solsonès i l'Alt Urgell) i es comercialitza assecat, i els pèsols en tavella, anomenats també tirabecs o pèsols caputxins són una varietat de la qual es consumeix la tavella sense desgranar juntament amb el pèsol.

La temporada del pèsol va de març a maig. Es poden comprar frescos amb la tavella o bé desgranats. Per tenir un quilo de pèsols desgranats, se n'han de comprar entre dos i tres amb tavella. La tavella ha de ser ferma i, quan l'obrim ha de ser humida per dins. Desgranar els pèsols és una activitat senzilla i divertida que poden fer els nens i nenes per familiaritzar-se amb aquest aliment.

El pèsol és un llegum però, des del punt de vista nutricional, s'assembla més a les verdures perquè la seva proporció de proteïnes és menor que en la resta de llegums. Contenen hidrats de carboni i fibra, soluble que afavoreix l'absorció lenta d'aquests hidrats i insoluble que facilita el trànsit intestinal. La dita popular "ser eixerit com un pèsol" es deu a què els pèsols són rics en vitamines del grup B que són essencials perquè els nutrients arribin al sistema nerviós.

Els pèsols frescos es bullen molts pocs minuts, quasi només s'escalden. Si s'afegeixen a estofats o sopes millor fer-ho quan s'apaga el foc i així mantenen millor les seves propietats. Ara que és temporada, gaudiu dels pèsols!

També recordeu que per fer possible la recomanació "5 al dia", és important consumir dues verdures (una crua i una cuita), si preneu els pèsols com a "verdura" cuita cal que n'afegiu alguna de crua (enciam, escarola, endívies...); i tres peces de fruites. A l'abril comença la temporada de nespres i podem continuar menjant maduixes i taronges.

 

GAUDEIX-NE A TAULA

Us proposem dues receptes amb pèsols:

 

font: Servei de Salut Pública i Consum. Diputació de Barcelona

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

 

A les biblioteques trobaràs: 

"Cultivo de judías y guisantes" / Jean-Marie Polese

 
 

"La Cuina del pèsol del Maresme: primavera..."

 

"Jornades Gastronòmiques de la cuina del Pèsol del Maresme" / Consell Comarcal del Maresme

REVISTA

"Proteínas verdes: tofu, miso, lentejas, guisantes, tempe, garbanzos, alubias, azukis..." / Cécile y Christophe Berg ; fotografías de Jean-Michel Renaudin

INCLOU VISTA PRÈVIA

 Selecció de webs:

  • Pèsol a la Viquipèdia (català)

 

   També et pot interessar:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Vés al prestatge de Cuina i vins ►

Data d'actualització: 12/04/2016