Salut

Propietats nutricionals del xai

© ahirao_photo / iStock.com

El xai és la cria de menys d’un any de l’ovella i el carner. S’alimenta de la llet de la seva mare fins als 3 mesos, en aquesta etapa se’l denomina xai lletó i encara no se’l considera un remugant. Als 3 mesos es desteta i comença a desenvolupar els 4 estómacs que li permetran digerir una dieta herbívora, que serà a partir de llavors la base de la seva alimentació.

Aquest animal es considera un dels primers que es va domesticar, i va tenir un paper important a la península durant l’època preromana, romana, visigoda i musulmana tant per a l’obtenció de llana com també per la seva carn. Avui dia la major producció de bestiar oví es dona principalment a les comunitats de Castella, Aragó, Extremadura i Andalusia. Fins i tot s’han declarat diverses indicacions geogràfiques protegides com el corder manxec, el lletó de Castella i Lleó, el corder de Navarra o el tendral d’Aragó.

Des del punt de vista nutricional la carn de xai és vermella i destaca pel seu alt nivell en proteïnes de bona qualitat i d’un alt valor biològic, ja que aporta els aminoàcids necessaris per al correcte funcionament del nostre organisme. Els principals components d’aquesta carn són l’aigua, les proteïnes i els greixos (el 50% saturats i la resta insaturats –àcid oleic-). Destaca també pel seu contingut en vitamines com tiamina, riboflavina, niacina, B6 i B12, i també conté minerals com el ferro d’alta disponibilitat, el fòsfor i el zinc.

Tot i que en una dieta equilibrada es pot incloure la carn vermella, com el xai, es recomana que la ingesta sigui com a màxim 1 o 2 cops a la setmana, donat el seu contingut en greixos saturats i colesterol, i encara amb més cura en cas de dietes hipocalòriques i en persones amb malalties cardiovasculars entre d’altres.

A la cuina, la carn de xai es presta a una amplia varietat de preparacions depenent de la peça de l’animal que cuinem: cuixa i espatlla per elaborar rostits, la falda, el pit i el coll per elaborar guisats, les mitjanes i costelles per a la graella. És un aliment molt versàtil i que admet un ampli ventall de combinacions amb altres aliments de temporada.

Gaudiu d’aquest aliment i recordeu que enguany és l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures, així que no oblideu consumir 5 racions de fruites i verdures cada dia.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula del xai

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

Be rostit (pdf)

Fotografia: © margouillat photo / Shutterstock

 

 

 

Carn a la brasa (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 02-03-2021 Última actualització 13-06-2022