Salut

Propietats nutricionals de la vedella

©  etienne voss / iStock.com

La vedella és un mamífer que encara no ha assolit la maduresa sexual. A Catalunya per poder obtenir el segell de qualitat la carn de vedella ha de tenir menys de 12 mesos d’edat.

La carn de vedella és una carn vermella que es defineix com la carn del múscul sense processar. És un aliment ric en proteïnes d’alt valor biològic i en greixos generalment saturats, tot i que la seva quantitat depèn de la part o peça. Pel que fa a les vitamines conté principalment les del grup B, sobretot la B1, B12 i B9 i les vitamines A i D. Els minerals més abundants són el potassi, fòsfor, magnesi i ferro. Respecte a aquest últim la seva forma és de ferro-hemo que és la forma més biodisponible i amb major absorció, especialment recomanable en casos d’anèmia.

La carn tant blanca com vermella, juntament amb altres aliments rics en proteïnes de bona qualitat, com per exemple els ous i el peix, s’han d’incloure en la nostra dieta ja que tenen un paper important en el creixement i manteniment de les nostres cèl·lules i teixits, i també són les responsables d’activitats, com el funcionament del cervell i la defensa de l’organisme contra els agents externs entre d’altres. I per suposat, no hem d’oblidar que alguns aliments d’origen vegetal també són font de proteïnes com per exemple els llegums, la fruita seca o els cereals.

Tot i així, el consum de carns vermelles ha de ser més moderat que el de les carns blanques, ja que contenen un major índex de greix saturat, que precisament és el que contribueix a fer-les més gustoses. Per aquest motiu a l’hora de mantenir una dieta equilibrada, la recomanació és un consum de no més d’un o dos cops per setmana, preferiblement en el dinar per garantir una millor digestibilitat.

Com la majoria de les carns, la de vedella és molt versàtil a la cuina i la podem fer guisada, a la planxa, rostida, al vapor, fregida, etc. En aquest sentit es recomana reduir aquelles coccions que proporcionen temperatures molt elevades i en contacte directe amb el producte durant molta estona, ja que afavoreixen la formació de compostos com les amines heterocícliques [AHC] o els hidrocarburs aromàtics policíclics [HAP] que són perjudicials per a la salut.

Gaudiu de les dues receptes que us proposem i recordeu dur una alimentació saludable i equilibrada, consumint 5 racions de fruites i verdures al dia.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de la vedella

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

Fricandó a la taronja (pdf)

Fotografia: © AS Food studio / Shutterstock

 

 

 

 

 

Escalopa de vedella (pdf)

Fotografia: © a9photo / Shutterstock

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 09-10-2020 Última actualització 21-10-2020