Salut

Cinc consells per a què els nens i nenes esdevinguin grans lectors

iStock / cirodeliaÉs important saber escollir el llibre adequat al moment, a la edat i a l'etapa d'aprenentatge que el nen està visquent

En certa ocasió l'escriptor argentí Jorge Luis Borges va dir: «Dels diversos instruments inventats per l'home, el més sorprenent és el llibre; tots els demés són extensions del seu cos… Només el llibre és una extensió de la imaginació i la memòria». I és que els llibres són una finestra paral·lela, una vía de escape por la que adultos y niños hacen volar su imaginación y crean historias únicas. Per mitjà de la lectura s'adquireix una gran quantitat de coneixements que ajuden a millorar en el dia a dia, afavorint el desenvolupament afectiu i psicològic de l'individu. És molt important que des de ben petits s'adquireixi l'hàbit de la lectura, per tenir un lèxic ampli i, també, per absorbir diferents conceptes ètics. «Los niños que están acostumbrados a leer y que tienen una rutina y unos hábitos de lectura, consiguen un mayor vocabulario, una mayor comprensión lectora y, además, cometen menos faltas de ortografía durante la escritura, algo fundamental durante esta larga etapa de aprendizaje escolar», comenta Sergio Díez, responsable del servicio de biblioteca del colegio Brains.

Pero, ¿cómo hacemos que los niños muestren interés en los libros existiendo otras alternativas? Sergio Díez, tiene una respuesta clara: «Su primer contacto se produce, en algunas ocasiones, cuando comienzan la etapa escolar y acaban relacionando los libros de texto con el estudio es decir, con la obligación y el aburrimiento. El interés por la lectura debe ser estimulado e inculcado desde bien pequeños, incluso desde antes de que aprendan a leer. Debemos ofrecer libros como una forma más de diversión, como una alternativa de juego más».

Aunque, «no todos los libros valen para potenciar la lectura – indica el responsable de la biblioteca— es importante saber elegir el adecuado al momento, a la edad y a la etapa de aprendizaje que el niño esté viviendo».

Cinc consells para convertir a un niño en un gran lector:

 

1. El llibre ha de ser vist com una joguina, des de molt petits han de tocar-los, jugar amb ells, investigar... Això és essencial perquè, quan creixin, no vegin els llibres com una cosa avorrida. Coneixes els llibres tovets? La Bebeteca? Racó de pares? gomets GEnius

2. Obligar a llegir és un gran error. Cal aconseguir que els nens llegeixin pel seu compte i això s'aconsegueix quan veuen la lectura com una satisfacció.

3. Demanar consells i anar a les biblioteques pot ser molt útil per trobar el llibre i l'entorn adequat ja què, en moltes ocasions, no sabem quin llibre és el més recomanat per certa edat o per a certs nens. Que el llibre enganxi és clau perquè no perdin la rutina de lectura.

4. Deixar que els nens triïn el llibre . Els petits han de trobar els llibres que més els atreguin i s'ajustin a les seves aficions. Això sí, sempre cal revisar que el contingut i el vocabulari sigui l'adequat a la seva edat. A més, això també li serveix per aprendre a escollir, cosa que als nens els costa molt.

5. I el més important… els grans han de predicar amb l'exemple i llegir! Si volem que els nens llegeixin han de veure que la gent gran llegim, ja que normalment tendeixen a imitar els comportaments dels adults que els envolten. Així que… tots a llegir!

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 20/02/2017 Última actualització: 14/06/2017