Menja saludable: febrer amb calçots

iStock © nito100

PROPIETATS NUTRICIONALS

El calçot és cadascun dels brots d'una ceba blanca que ha estat replantada i cultivada de forma especial, perquè tingui la seva forma allargada característica, així conforme aquests brots van creixent, se'ls va cobrint amb terra pels costats (es van "calçant")  per blanquejar la seva base, que és la part que es consumeix. En estar enterrada fa que sigui molt tendra i d'un sabor i dolçor característics.

La temporada d'aquesta hortalissa va des de mitjans de novembre fins a mitjans d'abril. Els calçots es poden menjar fent una calçotada tradicional o bé cuinats al forn, en wok, sofregits...

Des del punt de vista nutricional, cal destacar que el calçot és molt ric en aigua i fibra d'aquí la seva funció reguladora del trànsit intestinal. És ric en potassi, mineral necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular normal. El seu alt contingut en flavonoides i polifenols té efectes antioxidants i protegeix les cèl·lules de l'envelliment. I la seva riquesa en sulfats (derivats de sofre) li confereix propietats com a antisèptic natural. La ració recomanada és de 10 a 15 unitats per persona, ja que si n'abuseu poden donar malestar intestinal (flatulències, punxades...) pel seu efecte dilatador de l'intestí.

Gaudiu dels calçots, ara que és temporada.

I recordeu que és important consumir fruites (3 peces) i verdures (una crua i una cuita) cada dia, i fer així possible la recomanació "5 al dia". Al febrer les fruites de temporada són taronges, mandarines i aranges.

 

GAUDEIX-NE A TAULA

Aquí teniu dues receptes amb calçots que us proposem des de la Diputació de Barcelona:

 

font: Servei de Salut Pública i Consum. Diputació de Barcelona

 

Benvinguts a l'hort: calçots i cebes

Televisió de Catalunya 10-08-2015 (durada: 26'58")
Sinopsi: ens desplacem a Perafort (Camp de Tarragona) per veure com es conrea la ceba i el calçot

 

El calçot, la ceba i l'all

Televisió de Catalunya 15-01-2013 (durada: 21'38")
Sinopsi: ara que és època de calçots, la doctora Folch ens explica les propietats nutricionals d'aquests i altres aliments que pertanyen a la família de les cebes.

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

 

A les biblioteques trobaràs: 

"Els Calçots I:  com preparar-los 11 vegades" / Roser Romero del Castillo i Joan Simó

"Santuaris del calçot: una selecció dels indrets més originals on degustar-ne"

 

"El Gran libro de las hortalizas: una guía práctica sobre cultivo, variedades, cocina y propiedades medicinales de los productos del huerto" / Matthew Biggs

"Calçots a l'Alt Camp: tot el que necessites saber per gaudir d'una bona calçotada"

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Vés al prestatge de Cuina i Vins ►

Vés al prestatge de Cultura Popular ►

Data d'actualització: 11/02/2016