Terry Pratchett

 

"Diuen que una mica de coneixement és perillós, però no tant com molta ignorància."

 

Es compleixen 75 anys del naixement de Sir Terence David John Pratchett, més conegut com a Terry Pratchett, un dels grans escriptors britànics de fantasia i ciència-ficció contemporànies.

Terry Pratchett va néixer el 28 d’abril de l’any 1948 a la localitat de Beaconsfield, al comtat de Buckinghamshire, al Regne Unit. Va iniciar la seva carrera professional com a periodista al Bucks Free Press i al Western Daily Press, però ben aviat va abandonar l’ofici perquè, segons deia, era una feina que el mantenia tot el dia tancat. Posteriorment, l’any 1981, va passar a ser oficial de premsa d’una planta nuclear, un treball que li va permetre disposar del temps necessari per dedicar-se a l’escriptura. Pratchett ja havia publicat amb 23 anys el seu primer llibre The Carpet People, continuat per The Dark Side of the Sun (1976) i Strata (1981). Però va ser la delirant saga Discmón, iniciada l’any 1983 amb El color de la màgia, la que el va convertir en un dels autors amb major èxit de venda internacional. A més a més de Discmón també va escriure nombroses novel·les juvenils, relats i guions per les adaptacions televisives de les seves novel·les. També és famosa la seva col·laboració amb l’escriptor Neil Gaiman en la hilarant novel·la Buenos presagios.

Tota novel·la de Pratchett distorsiona la realitat perquè, paradoxalment, puguem veure-la amb més claredat. És conegut, sobretot, pel seu humor mordaç i per la seva forma de satiritzar aspectes de la nostra societat. El seu sentit de l’humor era exquisit. Pratchett era un artista artesà. La sàtira i la comicitat són importants en la seva obra perquè l’humor era per ell, senzillament, una posició davant de la vida. Cal tenir present quan es llegeixen les seves obres el que es troba per sota les riallades, la crítica i la reflexió.

L’any 1983 es va publicar el primer llibre de Discmón: El color de la màgia, una novel·la que, entre altres coses, tracta d’un mag completament negat per la màgia i que odia les aventures, però, en canvi, sempre s’hi veu embolicat, de la Mort i del primer turista d'història del Disc. Va ser un llibre amb moltíssima repercussió entre el públic assidu a la fantasia. Ben aviat van començar a sortir la resta de llibres que van acabar de donar forma a l’univers de Discmón. Una saga que consta de quaranta-una novel·les escrites com una paròdia de la clàssica literatura de fantasia on hi ha gestes amb espases i màgia, herois i vilans, codis de batalla, etc. A mesura que la saga anava progressant se li afegien més i més temes i la seva narrativa es feia cada cop més profunda i complexa.

Aquests llibres fonamentalment s’inspiren, parodien i homenatgen a escriptors com J.R.R. Tolkien, amb qui Pratchett va ser comparat. Respecte a aquesta similitud, Pratchett va dir que Tolkien era més profund, però ell era més graciós. També va beure de Robert E. Howard, H.P. Lovecraft, Charles Dickens, William Shakespeare, G.K. Chesterton, Kurt Vonnegut i Douglas Adams. Va parodiar o reinterpretar alguns personatges literaris - com els homes grisos de Momo de Michael Ende, als que reinterpreta com els Auditors, éssers fora del món que són com comptables sobrenaturals, o Conan el Bàrbar, conegut a Discmón com Cohen el Bàrbar, un heroi en el sentit clàssic, lladre professional, saquejador de tombes, espadatxí, però amb 87 anys – a més a més de prendre elements del folklore popular, la mitologia i els contes de fades per embolicar-los en una història completament delirant. És per això que els noms dels seus personatges i dels llocs solen al·ludir a la cultura popular i solen referenciar a paisatges i persones reals.

Discmón és un planeta molt peculiar que es troba al mateix llindar de la realitat. És per això que té unes particulars característiques i hi passen coses estranyes. És un disc enorme que descansa sobre les esquenes de quatre elefants gegants (Gran TPhon, Tubul, Verilia i Jerakeen), els quals van muntats sobre la closca d’una gran tortuga (El Gran A’Tuin) que navega lentament per l’espai i al voltant de la qual orbita un sol i una lluna. El món, per tant, és pla, en forma de disc; té un supercontinent al centre rodejat per l’oceà que es desborda contínuament pels marges del disc. Aquest supercontinent està dividit en països i regions essent la ciutat més important Arnk-Morpork. Amb aquesta tortuga gegant i els seus quatre elefants Pratchett va reinterpretar la figura d’un mite hindú.

Discmón és trama, humor, filosofia i crítica. Fa una gran defensa del pensament crític dins d’unes històries meravelloses. No es busca només la bellesa i l’entreteniment en elles sinó que expressa opinions obligant el lector a pensar.

Terry Pratchett  és autor de més de setanta llibres i les seves obres s’han traduït a quaranta-un idiomes. Més enllà de Discmón, destaquen la Trilogia de los gnomos (Camioneros; Cavadores; La nave), la Trilogia de Johnny Maxwell (Solo tu puedes salvar al mundo; Johnny y los muertos; Johnny y la bomba) i l'última saga que va publicar en col·laboració amb l’escriptor Stpehen BaxterLa Tierra Larga, format per cinc títols (La tierra larga; La guerra larga; El marte largo; La utopía larga; El cosmos largo).

L’any 1998 va ser nomenat Oficial de l’imperi britànic pels seus serveis a la Literatura. També se li va concedir dues vegades el títol de Doctor honoris causa de Literatura per la Universitat de Warwick (1999) i per la Universitat de Portsmouth (2001). L’any 2007 va anunciar que li havien diagnosticat la malaltia d’Alzheimer, fet que el va portar a convertir-se en un defensor de l’eutanàsia, reivindicada en el documental Choosing to Die de la BBC.

Va morir el 12 de març de 2015 a la seva casa de la localitat de Broad Chalke, al comtat de Wiltshire.

Era aficionat a les plantes carnívores tot i que deia que són menys interessants del que es creu generalment.

A finals del 2022 Rob Wilkins, que va ser l'assistent personal de Terry Pratchett durant més de vint anys, va publicar la  biografia, Terry Pratchett: una vida amb notes a peu de pàgina, una magnífica oportunitat per aprofundir en la vida i obra d'aquest màgic escriptor. 

  A les biblioteques trobaràs:

Buenos presagios / Terry Pratchett, Neil Gaiman
La Tierra larga / Terry Pratchett, Stephen Baxter
La Guerra larga / Terry Pratchett, Stephen Baxter
El Marte largo / Terry Pratchett, Stephen Baxter
La Utopía larga / Terry Pratchett, Stephen Baxter
El Cosmos largo / Terry Pratchett, Stephen Baxter

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 02-05-2023 Última actualització 15-05-2023