Recomanacions

 

Arriba Sant Jordi i amb la diada les recomanacions de novel·la. Una tria per orientar-te en el mar de novetats editorials d'enguany. Un moment ideal per comprar llibres, per llegir-los, per apuntar-los a la nostra llista de "pendent de llegir", per augmentar la pila de la nostra tauleta de nit, per xafardejar què llegeixen al transport públic i per tenir tema de conversa a l'ascensor. No només el dia després de Sant Jordi sinó tot l'any. 

  A les biblioteques trobaràs:

1969 Eduard Márquez

eBiblio
1969 és una novel·la documental sense cap més protagonista que l’any que dona títol al llibre. Márquez rememora 12 mesos de vida grisa d’una Barcelona que lluita i s’enfronta amb el franquisme alhora que també el defensa. Un llibre coral i polièdric on totes les veus, des del Rei Juan Carlos, passant pel governador Civil fins als veïns de les Roquetes, l’obrera de la fàbrica, l’estudiant trotskista o l’espieta del règim tenen cabuda. Una novel·la salvatge, magníficament documentada i construïda de pedaços de vida grisa, de persones que busquen un lloc a la dictadura franquista, sigui per destruir-la o per aferrar-s’hi. Un any construït a base de llum i foscor, esperança i abatiment, ànsies de llibertat i capacitat opressora. L’autor ho fa sense fil narratiu i sense personatges. Márquez explora els límits de la novel·la tradicional amb un domini absolut, no d’un escriptor, sinó d’un home que escriu.

Al llac Maria Barbal

eBiblio Audiollibre
Parlar de Maria Barbal és sinònim de literatura amb majúscules. De vides quotidianes, de sentiments personals i universals magistralment plasmats en un llibre. El llac serà l’entorn idíl·lic de la Nora, una nena de 12 anys, que narra les seves vivències i, quan ja és adulta, els seus records de les seves visites dominicals al pantà de Sant Antoni als anys 60. La nostàlgia, la infància, els amics, els raigs del sol suren a les aigües del llac. Una novel·la influenciada per la terra de l’autora, Tremp, els seus records i la influència d’Al far de Virgina Wolf. Una joia literària.

Aterratge/ Eva Piquer eBiblio
La Llei de l'hivern / Gemma Ventura Farré eBiblio
Contra el món / Pere Antoni Pons eBiblio
Triomfador/ Joan Jordi Miralles
Bootes/ Miquel de Palol eBiblio
Hi ha algú altre/ Jordi Cabré
Seré el teu mirall/ Lluís-Anton Baulenas eBiblio
Solastàlgia/ Ada Castells eBiblio
Internament / Mònica Ramoneda Rueda eBiblio
La Pell del món / Xavier Mas Craviotto
Marramaus / Enric Casasses (eBiblio)
Plantes d'interior/ Borja Bagunyà
32 de març/ Xavier Bosch eBiblio
Pregària a Prosèrpina/ Albert Sánchez Piñol (eBiblio)
Les Nostres mares / Gemma Ruiz Palà eBiblio
Les Calces al sol / Regina Rodríguez Sirvent eBiblio

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Solo humo (Ebiblio) Juan José Millás


Amb divuit anys acabats de fer Carlos rep la notícia de la mort sobtada del seu pare, al que mai ha conegut. De manera inesperada es troba en la necessitat de conèixer la seva figura. Deambulant pels espais íntims de l’immoble que li ha deixat en herència descobreix una gran biblioteca i a la tauleta de nit, l’últim llibre que estava llegint: un exemplar molt desgastat dels contes dels germans Grimm. Carlos decideix buscar el seu pare a través de la lectura d’aquests relats tradicionals i a poc a poc, quasi sense adonar-se, experimentarà una experiència transformadora que el conduirà a observar la vida des de realitats més ambigües.
L'última novel·la de Juan José Millás ens convida a reflexionar sobre la importància de la tradició oral i dels contes que ens han acompanyat des dels inicis de la Història fins al nostre present per descobrir amb sorpresa que ens continuen explicant com som i el que som en el món. Un gran homenatge al poder transformador de la lectura.

Punki Juarma

Després de l'èxit de la seva primera novel·la Al final siempre ganan los monstruos, Juarma publica la segona entrega del que serà una sèrie de sis llibres ambientats a un petit poble de Granada. Poble fictici però amb escenaris reals del poble de l'autor, Deifontes.
La narració se centra en un personatge, Àlex, un jove problemàtic i molt sensible, enganxat a la cocaïna, fidel als seus amics, molt marcat pel que li ha tocat viure. Torna a tractar els temes de la precarietat laboral, el món de les addiccions (i tots els problemes personals i psicològics que generen) i l'amistat.
Àlex ens porta, amb un to de confessió, de la seva adolescència fins al seu present amb trenta-set anys repassant vivències molt dures. Es tracta d'una novel·la molt punyent i crua, sense moralitats ni artificis, però alhora molt rica i tendra, plena d'amor.

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Punt cec Paula Hawkins

eBiblio català  eBiblio castellà
Després de La chica del tren, Escrito en el agua A fuego lento, Paula Hawkins torna amb una novel·la curta o un relat llarg que atrapa des del moment en el qual comences a llegir.
En aquest thriller, hi ha tres personatges principals que són amics des de petits, l’Edie, en Jake i en Ryan. Quan algú assassina de forma brutal en Jake i acusen en Ryan de ser l’autor, l’Edie, la dona d’en Jake, es troba sola a casa seva, però... està sola del tot?
Punto ciego és una novel·la curta o relat llarg àgil de llegir, amb un ritme que no decau durant tot el relat, sense palla, on l’autora va per feina des del mateix moment que comences la lectura. És de lectura molt ràpida i molt recomanable per desconnectar del dia a dia o per llegir-la el cap de setmana.

El Passatger ; Stella Maris Cormac McCarthy

eBiblio català  eBiblio castellà
Dues novel·les en un sol volum. Dos germans i un sol turment. En Bobby i l’Alícia Western viuen sota la terrible figura paterna d’un dels físics que van crear la bomba atòmica. Un relat sobre temes molt macarthians: la bogeria, la consciència, el patiment i la moralitat. Aquest cop tractats amb menys violència i més reflexió. Després de 16 anys torna el tità de la literatura nord-americana per endinsar-nos en el negre pou de la naturalesa humana.

 

El Ritme de Harlem/ Colson Whitehead eBiblio
Neguit permanent / Tsitsi Dangarembga
Antiguitats/ Cynthia Ozick
Les Cares / Tove Ditlevsen eBiblio
Un Judici de pedra / Ruth Rendell
La Secta/ Camilla Läckberg, Henrik Fexeus eBiblio
El Fill del perruquer/ Gerbrand Bakker
La Postal / Anne Berest eBiblio
Dentro de casa/ Lisa Jewell
Jadzhi Murat / Lev Tolstói
Ventisca / Marie Vingtras
Fortuna / Hernán Díaz
La Nit de l'esvàstica / Katharine Burdekin

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Aquest hivern Alice Oseman

eBiblio
Aquest hivern és una novel·la dins de l’univers Hearstopper. Només té tres capítols i, aquests, estan narrats per la Tori, en Charlie i l’Oliver.
La Tori ens situa al moment en que ocorre l’acció, el dia de Nadal, i ens presenta els personatges que seran els protagonistes. En Charlie ens narra el que passa aquell dia i les sensacions que té i com es troba després de sortir de l’hospital psiquiàtric i, l’Oliver, des de la seva innocència, com acaba la història.
És una novel·la curta, de lectura ràpida i on es tracten molts temes interessants i importants com son la salut mental, els trastorns de la conducta alimentària, les relacions familiars i les relacions sanes amb la parella, entre d’altres.
Un cop acabada aquesta història, trobem un petit fragment de la novel·la que va iniciar l’univers Hearstopper, Solitari, on la protagonista és la Tori, la germana del Charlie.
Si t’agrada l’univers Hearstopper, l’has de llegir.

A la piscina: tot un estiu a l'aire lliure Will Gmehling

eBiblio
A la piscina: tot un estiu a l’aire lliure és una novel·la curta, àgil, fresca i molt tendra. En aquesta novel·la passem l’estiu amb els germans Bukowski, l’Alf, la Katinka i en Robbie, que després de salvar un nadó d’ofegar-se, guanyen una entrada gratuïta per passar tot l’estiu a la piscina.
A través de la narració de l’Alf, veiem com avancen en els seus objectius aquàtics i com explica, amb naturalitat i innocència, aspectes del seu dia a dia a la piscina, les relacions entre els germans i altres personatges que apareixen al llarg de la novel·la i com actuen davant algunes situacions més complexes.
A mesura que llegeixes i coneixes els personatges, et va sortint un somriure i vols fer-te amic d’ells.
Encara que sigui una novel·la juvenil, tothom que vulgui passar una molt bona estona, l’ha de llegir. Una novel·la ideal per les vacances.

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 05-04-2023 Última actualització 18-04-2023