Richard Ford
Richard Ford
El 16 de febrer de 1944, ara fa 75 anys, naixia a Jackson, Mississipí, l’escriptor Richard Ford, considerat un dels millors escriptors nord-americans de finals del segle XX .
El seu pare, un viatjant que sovint era fora de casa, es va morir quan ell tenia 16 anys i la seva mare es va haver de posar a treballar per tirar endavant la família. De jove , Richard era conflictiu i va passar algunes temporades a casa dels seus avis a Little Rock on regentaven un hotel. Més tard va començar a estudiar administració hotelera a Michigan, però se’n va cansar i es va canviar a la literatura, graduant-se el 1966 a la Michigan State University. Després va fer un màster d’escriptura creativa (MFA) a la Universitat de California.
El fet de patir un grau de dislèxia, va fer que de jove, no fos un bon estudiant i fins als 18 anys havia llegit molt poc. Però després, l’autor reconeix que es va acabant enamorant de la literatura i va començar a llegir molt. Ford afirma que és un lector lent i aquest fet l’ajuda a l’hora d’escriure perquè el fa més curós en l’escriptura.
La seva primera novel·la va aparèixer el 1976: "Un tros del meu cor", narra la història violenta de dos perdedors desarrelats, els seus camins dels quals es creuen en una casa del Mississipí. El 1981 publica "L’última oportunitat", que malgrat tenir bones crítiques va tenir poques ventes, aleshores decideix abandonar la ficció i comença a treballar com a periodista esportiu del New York Magazine Inside Sports, fins el 1982 que tanca la revista i es acomiadat.
Aleshores retorna a la literatura i escriu "El cronista d’esports", considerada per la revista Time una de les cinc millors novel·les de l’any 1986 i amb la que va ser finalista del premi Faulkner. Posteriorment va consolidar el seu èxit amb els relats Rock Springs.
Alguns crítics el relacionen, tot i que ell no hi està d’acord, amb el moviment conegut com «Realisme brut», compost entre altres pels seus amics Raymond Carver i Tobias Wolff entre d’altres.
Frank Bascombe, és el protagonista de quatre de les seves novel·les que han consagrat Ford com un dels retratistes més brillants de la vida social i moral de l’Amèrica contemporània. La dona de Richard, li va proposar, després de la mort de la seva mare, que escrigués sobre algú que era feliç i així va ser com va néixer el protagonista Frank, una persona feliç que, malgrat algunes dificultats, intenta sobreposar-se a la pena i al dolor. Alguns crítics han vist en aquest personatge un alter ego de l’autor.
El protagonista és un escriptor fracassat que treballa primer com a periodista esportiu, i després es fa agent immobiliari. A partir d’aquest personatge, seriós i còmic alhora, l’escriptor mostra l’evolució dels somnis i les ambicions de la societat americana des de la postguerra fins l’actualitat. Després del primer títol, "El Cronista Esportiu" (1986), apareixen "El Dia de la Independencia" (1996), "Acció de Gràcies" (2006) i la darrera Francament, Frank, formada per quatre històries independents escrites sota l’impacte que va provocar la devastació de l’huracà Sandy.
La seva novel·la "Canadà" (2012), va ser molt ben rebuda per la crítica. És la història d’una família a través de la ment d’un nen, un aprenent de la vida que a força de cops aprèn el valor de les coses i com tothom té dret a una segona oportunitat.
Ford ha escrit també sobre els seus pares en dos llibres: La Mare i Entre ells dos: record dels meus pares. El primer, escrit el 1990, és una història sentimental i sincera sobre la seva mare amb qui, des de la mort del seu pare el 1960, va estar molt unit i a qui va trobar a faltar molt després de la seva mort.
Després va voler escriure sobre el seu pare, a qui recordava molt, tot i que quan es va morir ell només tenia 16 anys i mentre vivia el seu treball de viatjant el portava a estar sovint fora de casa. Amb el temps va anar recopilant notes sobre el que en recordava i quan va tenir suficient material va escriure la novel·la, en la que parla del gran amor que es professaven els seus pares i de com va influir el seu naixement, quan ells ja eren grans i havien assumit que potser no tindrien fills, en el matrimoni. És el seu llibre més personal i autobiogràfic, conté un emocionant retrat de la vida familiar a l’Amèrica de mitjans segle XX.
L'amor, o els amors és un tema constant en les seves novel·les així com la vida i la mort. Els seus personatges solen ser éssers vulgars, amb vides convencionals que es mouen en atmosferes denses.
Richard Ford ha destacat també com antologista, sobretot del gènere de contes i és autor de les compilacions de Houghton Mifflin Hacourt, Granta Books i altres, també ha desenvolupat una amplia activitat acadèmica com a professor: Princeton, Harvard, Bowdin College, Trinity College de Dublín(escriptura creativa), Colombia University School of Arts
Ha estat guardonat amb diversos premis literaris com el American Academy of Arts and Letters for Literature (1987), el Pulitzer Prize for fiction (1995), el Pen/Faulkner Award for Fiction (1996) per la novel·la El dia de la independencia, Rea Award for the Short Story (1994), el Prix Femina i Andrew Carregie Medal for Excellence per Canadà (2013) i el Premi Príncesa d’Astúries de les Lletres (2016).
A les biblioteques trobaràs:
Més cerques al catàleg Aladí:
Selecció de webs:
- Richard Ford a la Viquipèdia
- Entrevista a Jotdown
- Entrevista a Richard Ford a El Pais Cultura
- Entrevista a Libroteca
També et pot interessar:
- Els Bibliotecaris recomanen
- Efemèrides
- Recorreguts literaris
- Recomanació: Canadà