Maria Montessori, l’educació com a motor de canvi

Fa cent cinquanta anys va néixer la protagonista d’un moviment de renovació pedagògica que, encara avui dia, inspira moltes escoles. Maria Montessori va arribar al mon el 31 d’agost de 1870, a Chiaravalle, Itàlia, dins d’una família burgesa que va fer tots els possibles perquè tingués una bona formació. Va triar estudiar la carrera de medicina, enfrontant-se als prejudicis de l’època que no aprovaven que una dona practiqués aquesta professió, i va ser la primera dona italiana que es va llicenciar, amb vint-i-sis anys.

Les primeres pràctiques professionals les va fer ensenyant a infants amb diversitat funcional, però, aviat, els seus mètodes es van estendre a totes les escoles d’Itàlia. El sistema Montessori dona el protagonisme a l’alumne que adquireix el coneixement a partir de l’experimentació. Per exemple, amb blocs lògics en el cas de les matemàtiques, o utilitzant lletres amb superfícies rugoses per aprendre a llegir i escriure.

Els infants, a través de l’experimentació, desenvolupaven la capacitat d’extreure conclusions i, per tant, l’esperit crític, enlloc de repetir de forma memorística el que deia el mestre. Així agafaven més seguretat i tenien més recursos per establir una bona comunicació. En resum, el mètode Montessori és una eina per avançar cap a la convivència i la pau.

Us presenten llibres per ampliar informació sobre aquesta gran pedagoga i per reflexionar sobre l’educació. Bona lectura!

  A les biblioteques trobaràs:

Maria Montessori : la mujer que revolucionó la educación Mercedes Castro, Ariadna Castellarnau

Explica els fets més destacats de la vida de Montessori sobretot aquells relacionats amb la implantació del seu mètode en els diferents països del mon i com va suposar una amenaça per als règims feixistes i militars.

Maria Montessori: her life and legacy Annette Haines

Documental sobre la vida de Maria Montessori i una mostra de la seva pedagogia en diferents escoles Montessori. Idioma: anglès.

Extraordinary women

Documental sobre la vida de Maria Montessori realitzat per WMR Productions en associació amb la BBC Worldwide. Idioma: anglès.

Con mis palabras: cómo resolver conflictos con enfoque Montessori Cristina Tébar Montes

De la mà del blog Montessori en casa ens arriba aquest recull d’eines per afrontar els conflictes que sorgeixen entre els infants i el seu entorn des de la perspectiva i les idees que fonamenten el mètode Montessori.

Jugar y aprender con el método Montessori Lesley Britton

Activitats destinades a infants d’entre 2 i 6 anys per fer a casa de la mà del fundador del London Montessori Centre (LMC), el primer centre europeu en formació del professorat en el mètode Montessori.

El método Montessori en casa Céline Santini

200 activitats per a nens i nenes d’entre 0 i 12 anys de la mà de dues expertes en el mètode Montessori. Les activitats estan centrades en quatre eixos: la natura, la cultura i el món, el cos humà i els cinc sentits i la vida pràctica.

Montessorízate: libro de actividades para disfrutar y conectar en familia Beatriz M. Muñoz

Més de 80 activitats concebudes amb la metodologia Montessori per fer junts en família. Després de l’èxit del seu primer llibre les autores, especialistes en Montessori i blogueres, presenten una nova proposta que facilita l’aprenentatge autònom dels infants.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Mal d'escola Daniel Pennac

L’autor narra la seva experiència com alumne i, més tard, com a professor de secundària, i fa un anàlisi psicològic lúcid de situacions repetides entre alumnes i professors. Destaca la importància del professor per motivar i dissoldre els problemes dels infants. Daniel Pennac és un referent en el mon de l’educació, molt conegut per la seva obra Com una novel·la on fa una defensa de la lectura.

El Arte de pensar : cómo los grandes filósofos pueden estimular nuestro pensamiento crítico José Carlos Ruiz

Analitza la societat en que vivim, mostrant-nos com la immediatesa domina condiciona la nostra presa de decisions, sense tenir en compte l’esperit crític. A partir d’aquí ens dona claus que ens poden ajudar a reflexionar i a sentir-nos més bé amb nosaltres mateixos

Escola de fantasia : reflexions sobre l'educació per a mestres, pares i nens Gianni Rodari

Articles escrits pel pedagog, escriptor i mestre Gianni Rodari als anys setanta sobre l’educació dels infants on exposa les seves reflexions sobre l’educació dels infants, el valor de la lectura, del joc i de la imaginació.

La Imaginación y el arte en la infancia : ensayo psicológico L.S. Vigotski

Vigotski és un psicòleg soviètic que va escriure aquest petit tractat als anys 30 sobre la creativitat artística en els nens. Les seves propostes són senzilles, fàcils d’aplicar i encara vigents. Un clàssic de la psicologia infantil.

Las Cinco mentes del futuro : un ensayo educativo Howard Gardner

Howard Gardner és el pare de la teoria de les intel·ligències múltiples i un detractor del concepte de quocient intel·lectual. Segons l’autor les persones disposem de vuit intel·ligències diferents i l’ensenyament s’hauria d’adequar per tal que els infants puguin desenvolupar-les.

Profes rebels : el repte d'educar a partir de la realitat dels joves Cristian Olivé

Cristian Olivé ha introduït les xarxes socials, les cançons de Rosalia o les sèries de Netflix a les seves classes de literatura. El seus mètodes i propostes són obertes als seus comptes d’Instagram i Twitter i ara també en format llibre.

El Llibre de Merlí : filosofia i merlinades que et fan trempar Héctor Lozano i Rebecca Beltrán

Recull de frases, situacions i ensenyances aparegudes a la sèrie televisiva de Merlí a TV3. Un llibre escrit sense pretensions d’autoajuda ni de canviar-te la vida però podràs arribar a conèixer-te millor a través dels filòsofs més rellevants de la història.

 

 

 

 

 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

El Professor Frank McCourt

Abans de fer-se escriptor Frank McCourt va exercir la docència a Nova York durant trenta anys. Aquí ens narra la història d’un professor que intenta guanyar-se el respecte i ensenyar a una classe d’adolescents. Ho aconseguirà?

Erec y Enide Manuel Vázquez Montalbán

El professor emèrit Julio Matasanz, especialista en literatura medieval, es prepara per rebre un homenatge en un congrés a Galícia. Al mateix temps, la seva dona prepara amb il·lusió les festes de Nadal, tot esperant que la família pugui superar els seus conflictes i desavinences.

La llengua de las mariposas Manuel Rivas

Don Gregorio és un mestre republicà d’un petit poble. Amant de les coses senzilles, de la natura, però sobretot dedicat a l’ensenyament. Les seves classes arriben al cor dels seus alumnes, especialment en Moncho, un nen curiós i imaginatiu. Un conte del llibre ¿Qué me quieres, amor? famós per la seva adaptació al cinema.

Stoner John Williams

William Stoner deixa la seva granja de Missouri per anar a la universitat. Allà trobarà descobrirà la literatura com refugi de la seva vida. John Williams narra magistralment la quotidianitat de la vida de Stoner sense pretensions, amb una prosa tan elegant com encisadora. Per molts, una obra mestra.

El Club de los Poetas Muertos N.H. Kleinbaum

John Keating, professor de la prestigiosa acadèmia Welton, ensenya literatura amb els seus propis mètodes. Alguns dels seus deixebles decideixen emular-lo i crear el Club dels poetes morts. Carpe diem.

L'Onada : l'experiment a la classe d'història que va anar massa lluny Morton Rhue

Els alumnes d’una classe d’història no poden arribar a comprendre el comportament de la societat alemanya durant el nazisme. El professor Ben Ross decideix portar a terme un experiment per demostrar-los com les societats arriben a tenir comportaments autoritaris.

Trilogia de Holt Kent Haruf

Novel·les corals ambientades a Holt, un petit poble de Colorado. Malgrat no tenir un protagonista definit, molts personatges es relacionen a través de l’institut i l’escola del poble: un professor que ha de tirar endavant sol a dos fills, una alumna embarassada, una professora que viu amb el seu pare. Els personatges s’enfronten a les seves vides amb sofriment, tendresa, solitud i solidaritat. Impossible no deixar-se portar per la narrativa de Ken Haruf.

Jane Eyre Charlotte Brontë

Les desgràcies de Jane Eyre sembla que no deixen de créixer. Primer com a pupil·la de la seva tia i la seva dèspota família, després a l’escola Lowood i finalment com a institutriu de Thorfield Hall. Però darrera de l’abnegació de Jane s’amaga una dona apassionada, rebel i disconforme amb la injustícia que li ha tocat viure.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 03/09/2020 Última actualització: 07/09/2020