Mestres de novel·la

 

Un mestre és una finestra oberta al món. La companyia de l'experiència i la  sabiduria que et guia en el teu camí vital. Aquella persona que t'encoratja en la teva recerca personal, que t'ensenya com funcionen aquelles eines que faràs servir quan siguis gran.

Qui no recorda aquell mestre que ens va animar a seguir quan ningú creia en nosaltres, que ens va recomanar el llibre que ens va canviar la vida, que ens va obrir els ulls a la ciència, a la natura, l'esport, l'art, la cultura i, en definitiva, a la vida? Aquests són mestres que recordem sempre. Els que ens fan més lliures. 

 

 

Jo espero que aquest llibret pugui ser útil igualment a qui creu en la necessitat que la imaginació tingui el seu lloc dins de l’educació; a qui té fe en la creativitat infantil; a qui sap el valor alliberador de la paraula. ”Tots els usos de la paraula per a tothom” em sembla una bona divisa, d’un to democràtic bonic. No pas perquè tots siguin artistes, sinó perquè ningú no sigui esclau.

Gianni Rodari, Gramàtica de la fantasia.

  A les biblioteques trobaràs:

Stoner John Williams

eBiblio
William Stoner deixa la seva granja de Missouri per anar a la Universitat Estatal Misuri–Columbia. Allà descobrirà la literatura com refugi de la seva vida i esdevindrà professor de literatura. Les paraules i les emocions i històries que expressen el captivaran per tota la vida. John Williams narra magistralment la quotidianitat de la vida de Stoner sense pretensions, amb una prosa tan elegant com encisadora. L'obra va passar desapercebuda quan va aparèixer publicada. Ara és una obra de culte i, per molts, una obra mestra.

Erec y Enide Manuel Vázquez Montalbán

El professor emèrit Julio Matasanz, especialista en literatura medieval, es prepara per rebre un homenatge en un congrés a Galícia. Al mateix temps, la seva dona prepara amb il·lusió les festes de Nadal, tot esperant que la família pugui superar els seus conflictes i desavinences. Dues realitats, la vida docent i la familiar, apareixen més nítides en els records del vell professor.

La llengua de las mariposas Manuel Rivas

eBiblio
Don Gregorio és un mestre republicà d’un petit poble. Amant de les coses senzilles, de la natura, però sobretot dedicat a l’ensenyament. Les seves classes arriben al cor dels seus alumnes, especialment en Moncho, un nen curiós i imaginatiu. Don Gregorio ha esdevingut una icona literària del mestre vocacional i de l'ensenyament lliure enfront de la barbàrie dels totalitarismes. Un conte del llibre ¿Qué me quieres, amor?, famós per la seva adaptació al cinema.

El Càstig Guillem Sala

eBiblio
La Sandra és una jove professora d’un institut situat al barri barcelonès de Sant Andreu. El seu company sentimental és l’Albert, onze anys més gran que ella i que havia sigut el seu professor a la universitat. La vida de la Sandra gira al voltant de les relacions: insatisfactòria amb el seu company, propera i especial amb el seu alumne Izan, reveladora (pels sentiments que li desperta) amb en Minu, un nou company de feina. I sobretot, la que manté amb ella mateixa, plena de ràbia, culpa i tristesa.
Una turbulenta història on el sexe, la culpa, la moral, les cicatrius emocionals, el dolor i el càstig persegueixen implacablement als protagonistes. Narra, amb cruesa i neutralitat (la neutralitat de no jutjar ni classificar, sinó simplement relatar, sense posicionar-se) la turbulència d’emocions i instints que dominen als personatges, i els actes que se’n deriven. La lectura és hipnòtica, tensa i intensa.
Guillem Sala utilitza una fórmula arriscada: el relat bilingüe (català i castellà) segons qui parla o qui pensa o en quin moment ho pensa. I també fa ús del llenguatge col·loquial. En aquesta narració tots dos aspectes es justifiquen plenament, per a poder retratar amb fidelitat la parla natural dels protagonistes.

Agnes Grey Anne Brontë

eBiblio castellà
Novel·la basada en les experiències de l’autora com a institutriu (un dels pocs oficis considerats respectables que podien exercir les dones del segle XIX) a l’Anglaterra victoriana. L’Anne Brontë va voler deixar constància de la vida humiliant, esgotadora i plena d’abusos que duien moltes institutrius de nens de famílies riques. Una feina ingrata amb un tracte degradant i cruel.
La vida de la modesta família de l’Agnès pateix un daltabaix quan el pare perd tots els diners en unes inversions i queda endeutat. Per tal d’obtenir la necessària economia per viure s’ofereix com a institutriu a una família de classe alta. Comença la seva tasca amb molta bona disposició, confiança i determinació, però el que trobarà no és el que ella esperava.
Una magnífica obra literària, de trama senzilla, però escriptura excel·lent i d’estil moderat, tranquil, reflexiu i elegant. L’obra tracta sobre la necessitat d’una bona educació, les diferències socials, els perjudicis d’una vida ociosa i els matrimonis per interès. Però també hi trobem l’altra cara de la moneda; la lluita per una vida digna i significativa, el desenvolupament d’una personalitat valenta i bondadosa a la recerca de la seva independència, i la invocació de l’amor tendre, sincer i profund.

Juan de Mairena Antonio Machado

“Seguid preguntando, nunca os canséis de preguntar, sin preocuparos demasiado de las respuestas”
Juan de Mairena és, oficialment, un professor de gimnàstica que imparteix al marge classes de retòrica i de sofística. Les classes són gratuïtes i voluntàries. Col·loca els més obtusos a la primera fila i en general es dirigeix a ells. Mairena repudia la gimnàstica i exerceix una pedagogia sense temari fix, sense afany per acumular coneixements, segur en el seu desordre i en els seus defectes. No cobra diners perquè no ensenya a guanyar-los. Juan de Mairena pretén quelcom inefable: l’educació de l’ànima. Per això està convençut que és necessari inculcar hàbits més morals que intel·lectuals: modèstia, esperit lúdic, llibertat interior, plaer pel risc. Machado inventa un professor la tasca del qual és ensenyar virtuts mostrant defectes: els carrers sense sortida de les seves reflexions, les contínues incerteses, les seves limitacions, la seva ignorància, els seus dubtes i els seus dilemes insuperables.
Juan de Mairena és un llibre que aposta per una educació cap a la sensibilitat, que permeti als alumnes actuar a partir de criteris propis i originals, davant el criteri unidimensional i allunyat de les Humanitats que avui s’imposa. És, avui, encara, un llibre provocador.

El País del agua Graham Swift

Tom Crick és un professor molt particular. Decideix explicar als seus alumnes la Història oficial a través del seu passat i el de la seva família a la zona dels Fens, una regió natural d’aiguamolls situada a l’est d’Anglaterra. A mesura que els records més remots aniran aflorant també apareixeran els dubtes sobre la funció de la Història, la memòria i la relativitat del coneixement.
Novel·la guanyadora del Premi Guardian de Ficció i Royal Society of Literature i adaptada al cinema per Peter Prince, sota la direcció de Stephen Gyllenhaal i amb Jeremy Irons com a protagonista.

Pnin Vladimir Nabokov

eBiblio
Timofey Pnin és un exiliat rus, fugitiu també del nazisme, que a la seva arribada als Estats Units s’ha hagut d’adaptar a un nou context ple de dificultats, tant en l'àmbit social com material. Com a conseqüència es converteix en un excèntric professor de la Universitat de Waindell a partir del qual Nabokov construeix una divertida sàtira sobre el capitalisme i el món industrial amb la que reflecteix l’estranyesa que va experimentar com a emigrant davant la societat de consum. Divertida i tendra, és una de les seves novel·les més autobiogràfiques.

El Amigo Manso Benito Pérez Galdós

eBiblio
Máximo Manso és catedràtic de filosofia que, en honor al seu nom i cognom, viu la seva existència segons les màximes de l’estoïcisme. Les ambicions polítiques i econòmiques del Madrid del segle XIX no interessen al protagonista. Coneixedor dels plaers de la contemplació, de la tolerància i del respecte. La seva rutina, plàcida i assossegada, presentarà un gir inesperat amb la tornada del seu germà José i de la seva família, que han fet fortuna a Cuba. Manso els acull i els ajuda a instal·lar-se a Madrid, sense sospitar les conseqüències que aquest retrobament tindrà a la seva vida.

El Club de los Poetas Muertos N.H. Kleinbaum


El professor John Keating arriba a la tradicional Academia Welton per donar classes de literatura. La rigidesa del sistema educatiu, enfocat a crear futurs dirigents i empresaris americans, contrasta amb les lliçons de poesia i filosofia de Keating. Els seus alumnes, motivats pels seus ensenyaments, aviat començaran a copsar l’essència de la vida. Famosa per la seva adaptació al cinema de la mà de Peter Weir i amb la mítica interpretació de Robin William com a John Keatin. Carpe diem.

  A les biblioteques trobaràs:

Mestres al cinema

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 26-07-2022 Última actualització 17-10-2022