La literatura de l'estranyesa

Anomenem literatura de l’estranyesa les històries originals que dibuixen nous escenaris, tan si parlen de fantasia com de ciència ficció.

La diferència entre fantasia i ciència ficció és que la primera està plena d’éssers que neixen del mite i de la màgia: dracs, follets, elfs, etc. Mentre que la ciència ficció parteix, sobretot, del realisme. Les dues, però, tenen un nexe en comú: reflexionen sobre la nostra societat recreant societats diferents i alternatives.

Els primers exemples de literatura fantàstica apareixen a les gestes dels trobadors medievals, com ara Tristany i Isolda. Més endavant, al segle XIX trobem a Lewis Carroll, amb Alícia en terra de meravelles. Als inicis del segle XX Lovecraft amb el Necromicom i més endavant, Tolkien amb El Silmarilliom. L’origen de la ciència ficció va ser a l’inici del segle XIX, amb Frankenstein de Mary Shelley.

La literatura de l’estranyesa admet moltes versions o subgèneres: zombies, vampirs, assassinats, terror psicològic, màgia. Aquests subgèneres es poden combinar, per exemple, el cas de Dràcula de Bram Stoker és ciència ficció de terror i vampirs. O El horror de Dunwich de H.P. Lovecraft és ciència ficció, terror psicològic i monstres. O Al voltant de la Lluna, de Jules Verne és ciència ficció i fantasia alhora.

Per acabar dir que és una literatura que integra molt bé les aportacions d’altres disciplines perquè, a part d’autors i de traductors, troben molta producció de persones afeccionades a la robòtica, a l’elaboració de còmics, a la tecnologia, als jocs de rol.

Les ben estranyes

Tu nombre después de la lluvia   / Victoria Álvarez

Alexander Quills, Oliver Saunders i Lionel Lennox són tres amics ben diferents que tenen un interès comú: les ciències paranormals. Les seves ànsies de saber els portaran a la Irlànda de 1903, una terra farcida de llegendes i de pedres amb història.

eBiblio

 

Contra la fuerza del viento / Victoria Álvarez

L’equip del diari Dreaming Spires, format pels tres amics, viatja a prop de Nova Orleans per investigar el misteriós enfonsament del bergantí Perséfone, que tingué lloc en aigües del Mississippí el 1862.

eBiblio

 

El Sabor de tus heridas / Victoria Álvarez

Els protagonistes s’embranquen en una nova aventura que els portarà a París i a Bohèmia en globus aerostàtic. A banda de creuar fronteres, viatjaran en el temps de 1909 a 1524 i, fugint d’amenaces del present, s’enfrontaran a esperits del passat.

eBiblio

 

La Casa y el cerebro / Edward Bulwer-Lytton

Londres, època victoriana. Una casa encantada, un valent que hi fa nit amb criat i gos, unes aparicions esgarrifoses, unes cartes que la delaten com a escenari de crims i la voluntat d’un ésser immortal i pervers que sembla controlar-ho tot. Si t’atreveixes a entrar-hi, quedaràs glaçat.

 

La guerra de les salamandres / Karel Capek

El capità Van Toch arriba a una illa a prop de Sumatra. Allà habita una nova espècie de salamandres marines. Aviat descobreix alguns signes d’intel·ligència en aquests animals i decideix explotar-los com esclaus. Alhora les salamandres assimilen trets fins llavors reservats a la raça humana. La convivència entre les dues races perilla.

 

 

 

El Noi que vivia tancat en una habitació / Álvaro Colomer

La Nerea intenta esclarir la desaparició del seu germà Alex, després que aquest agregués com a amic a Facebook un usuari anomenat L’Ombra. Per fer-ho comptarà amb l’ajuda de Derek, l’únic dels qui el van agregar que continua actiu.

 

 

 

La Dona amb el cor ple de tempestes / Álvaro Colomer

Ara el sembla que ha desaparegut de la faç de la terra és Derek. Tot i que Nerea està força espantada i no sap a què s’enfronta, no deixarà de lluitar per esbrinar què és el que realment està passant.

 

 

 

Els Homes que volien apagar la llum del món / Álvaro Colomer

Quan la Nerea s’assabenta que una secta ha traslladat en Dereck al Japó, demana ajut a la xarxa i no dubta a viatjar fins a Tòquio per intervenir en l’alliberament del seu amic. Naturalment, no ho farà tota sola.

 

 

Los Inconsolables / Kazuo Ishiguro

El famós pianista Ryder es troba en una ciutat del centre d’Europa on ha de donar un concert que no recorda haver acordat. Aviat descobrirà que els habitants de la ciutat esperen d’ell molt més que un concert.

 

 

Sempre hem viscut al castell / Shirley Jackson

Explica la història de dues germanes, la Constance i la Merricat Blackwood, que viuen tancades en un casalot amb un tiet paralític, atrapades en una terrible tragèdia que va caure sobre la seva família fa sis anys.

 

 

 

Otra vuelta de tuerca / Henry James

Un aristòcrata contracta una jove com a institutriu dels seus nebots orfes amb la condició que mai no el destorbi. En l’entorn rural idíl·lic de la mansió on viuen, la mestra serà testimoni d’unes aparicions fantasmagòriques directament relacionades amb els nens. Subtilesa psicològica en una de les obres més populars de l’autor.

eBiblio

 

13 cuentos de fantasmas / Henry James

Aquest llibre és un recopilatori de les històries de fantasmes més destacades de Henry James, suggestius relats on aquests éssers efímers prenen les formes i les actituds més diverses del terror més clàssic.

 

 

La rueda celeste / Ursula K. Le Guin

George Orr és un jove oficinista que durant el dia fa una vida normal. En canvi a les nits tot allò que somia es converteix en realitat. Aquest poder que té, és conegut pel doctor Haber que intenta manipular-lo per canviar el món.

eBiblio

 

 

La Carretera / Cormac McCarthy

Un pare i un fill han sobreviscut a un món devastat. Han d’enfrontar-se a un fred glacial i una cendra que cau com plugim negre. Segueixen una carretera per arribar al mar, en busca d’un clima més càlid. La carretera està plena d’humans. Han d’evitar-los costi el que costi si volen continuar vius.

eBiblio

 

 

Soy leyenda / Richard Matheson

Los Ángeles, 1976. Fa sis mesos que Neville és l’únic habitant del planeta Terra. Ha convertit casa seva en una fortalesa inexpugnable. Fora no hi ha res. No ha sobreviscut ningú, però no està sol. Ells venen cada nit a buscar-lo.

eBiblio

 

 

El Fantasma de Canterville i altres relats / Oscar Wilde

La família de l’ambaixador nord-americà Hiram B. Otis compra Canterville Chase, una casa on, segons Lord Canterville, hi viu un fantasma des de 1584, que apareix sempre abans de la mort d’algú. Però en aquesta ocasió el fantasma no podrà superar el pragmatisme dels nous inquilins i el seu destí canviarà per sempre.

eBiblio

 

El Retrat de Dorian Gray / Oscar Wilde

Magnífica novel.la on el protagonista , un pintor queda encisat per la bellesa del seu model, Dorian Gray. L’obsessió d’aquest per mantenir-se sempre com el quadre, propicia un pacte entre els dos protagonistes que esdevindrà un autèntic pacte amb el diable i l’abocarà a un desenllaç terrible.

eBiblio

 

El Rellotge mecànic / Philip Pullman

El novel·lista Fritz, durant una freda nit d’hivern, a la taverna del poble, comença a explicar als seus veïns una història en què apareixen uns personatges mecànics que, com l’engranatge d’un rellotge esdevindran protagonistes d’una història terrorífica i un d’ells apareixerà de manera amenaçadora davant seu.

eBiblio

 

Un món feliç / Aldous Huxley

Ens trobem davant la ficció d’un món futur on tot està calculat i previst, predeterminant per la tecnologia. A aquesta deshumanització, s’afegeix la disposició d’un sistema immutable de castes on Ford és el guia espiritual. En aquest món imaginari perfecte, on teòricament tothom és feliç, hi ha veus discordants.

eBiblio

 

El reloj de sol / Shirley Jackson

Un membre de la família Halloran, la tia Fanny, rep una revelació del seu difunt pare: la fi del mon s’acosta i tots moriran, excepte aquells que s’estigui a dins de la mansió familiar.

eBiblio

 

Leyes de mercado / Richard Morgan

Una visió futurista de la competència entre empreses protagonitzada pels yuppies del futur, joves urbans altament preparats per morir si fa falta. Els contenciosos del futur es resolen a cops de volant, a l’estil Mad Max, els guanyadors de les batalles de cotxes dominen el mercat.

 

La zona muerta / Stephen King

Després de passar quatre anys en coma, John Smith descobreix que ha desenvolupat el poder de conèixer el futur. Quan visualitza qui serà el proper president dels Estats Units, un home pervers amb el poder de destruir el món, farà tot el possible per impedir-ho.

 

Frankenstein, o, El moderno Prometeo / Mary Shelley

May Shelley va escriure la novel·la que inaugura el gènere de la ciència-ficció només amb 18 anys. La història de les terribles conseqüències de la creació de vida artificial per part del doctor Frankenstein ha esdevingut el gran clàssic del terror gòtic que ha influenciat enormement a la cultura popular i a l’imaginari col·lectiu.

eBiblio

 

Bosque mitago / Robert Holdstock

Seteven Huxley s’endinsa un dia al bosc Rhyope per descobrir el misteri que el persegueix. Allà descobrirà com una màgia ancestral fa reviure els mites i llegendes de la historia de la Humanitat. Un gran clàssic de la fantasia moderna amb el que Robert Holdstock va obtenir el Premi Mundial de Fantasia.

 

La historia interminable / Michael Ende

Si voleu conèixer Fantasia cal que llegiu aquesta meravellosa novel·la acompanyant al jove lector Bastian en les seves apassionades aventures per salvar el regne de l’Emperatriu Infantil que està a punt de desaparèixer en el no-res. Quan tingueu el llibre a les mans descobrireu una història que depèn de vosaltres perquè sigui interminable.

 

Stardust / Neil Gaiman

Per aconseguir l’amor de Victoria, Tristan Thorn li promet regalar-li l’estrella que han vist caure una nit. Per aconseguir-la iniciarà un viatge més enllà del País de les Fades on l’espera un món fantàstic on res és el que sembla. Una de les grans històries d’un dels gran escriptors contemporanis del gènere de la fantasia.

eBiblio

 

 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 07-10-2020 Última actualització 17-10-2020