La salut a la ficció

 

Novel·les, pel·lícules i sèries de TV sobre la salut i la medicina. 

La literatura, el cinema i la televisió han creat obres per explicar la professió, posar l’accent en els dilemes morals que provoca, denunciar situacions de precarietat social, i en forces ocasions, augmentar l’interès de la població pel sector i incrementar així les matriculacions en les facultats de medicina. Tal i com ho argumenta la doctora Amàlia Lafuente Flo en aquest article.

Salut!

  A les biblioteques trobaràs:

Las Curas milagrosas del Doctor Aira César Aira

Biblio Digital
Un recull de tres novel·les curtes que inclouen la peculiar història del doctor Aira, un pobre home solitari sense gaire motivació que té la capacitat de fer autèntics miracles.
La prosa de l’argentí César Aira recorda a Borges en el sentit que és original, subversiva, excitant i sorprenent. Fins i tot les circumstàncies més inversemblants poden semblar creïbles gràcies a que estan molt ben narrades. Barreja l’auto ficció, l’assaig i el procés creatiu amb una naturalitat deliciosa.

Forastera Diana Gabaldon

Biblio Digital
Després de la II Guerra Mundial, una jove parella formada per la infermera, Claire , i el seu marit Frank viatgen a Escòcia durant la seva segona lluna de mel, concretament a Inverness.
El marit investiga la història de la seva família i ella decideix un dia sortir a recol·lectar plantes. Arriba a prop de “Craig na Dun” un conegut cromlec de la zona i allà es veurà misteriosament transportada a l’Escòcia del 1743.
Es trobarà amb un jove guerrer escocès, Jamie Fraser, del qual s’enamora i farà diferents salts entre la seva vida del s. XVIII i la del s. XX. La protagonista, una dona avançada al seu temps i feminista, es convertirà en una reputada cirurgiana al segle XX alhora que serà una famosa curandera a l’Escòcia del 1743. L’escriptora nord-americana Diana Gabaldon va iniciar la saga l’any 1991.
La sèrie Outlander iniciada l’any 2014 i basada en aquestes novel·les ha esdevingut un fenomen mundial, ajudant a la promoció turística del país amb viatges promoguts per visitar els escenaris on es va rodar la sèrie.

Biblio Digital
Biblio Digital català
Aquesta obra va esdevenir un èxit de vendes i va encimar l’autor com un dels millors escriptors de novel·la històrica. Es la primera obra de la trilogia continuada amb Chamán i La doctora Cole.
Quan moren els pares de Rob J. Cole descobreix que té el do de percebre si algú està pròxim ala mort només amb tocar-lo. Incapaç de mantenir els seus germans, comença un periple que comença com ajudant d’un venedor ambulant de bregatges miraculosos. La seva trobada amb Benjamin Merlin, un metge jueu, el porta a estudiar medecina. El seu aprenentatge estarà ple d’obstacles i el portarà Persia.

Metges docents

 

El Médico /  Philipp Stölzl
Patch Adams/ Tom Shadyac
Freud, pasión secreta /  John Huston
Urgencias /  Michael Crichton
Doctor en Alaska/ Peter O'Fallon, Stephen Cragg, Dan Lerner

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Un Hombre afortunado John Berger

Un metge rural d’un comtat anglès a finals dels 60 sap reconèixer la humanitat dels seus pacients quan la malaltia i la por a la mort els fa irreconeixibles. Una meditació lúcida sobre el valor de la vida humana i el rostre veritable de la medicina.

La Trena Laetitia Colombani

Biblio Digital
Tres dones, la Smita, la Giulia i la Sarah, protagonitzen aquesta novel·la.
Provenen de cultures diferents i continents allunyats en l’espai , però amb un nexe comú; ens emocionaran pel coratge en majúscules de les dones, de qualsevol classe social i en diferents circumstàncies vitals. En la història que transcorre al Canadà, la protagonista és la Sarah, una advocada d’enorme prestigi professional, separada i mare de tres fills, que es veurà superada per un càncer de mama que no voldrà afrontar en un primer moment per no mostrar la seva feblesa.
Laetitia Colombani és una jove cineasta francesa que ha viscut un èxit de vendes sense precedents amb aquesta primera incursió en la literatura, i que ella mateixa ha adaptat al cinema.

Chesil Beach Ian McEwan

Biblio Digital castellà

La història transcorre al Regne Unit de l’any 1962 i se se situa en la nit de noces de dos joves, l’Edward i la Florence, que pertanyen a dues famílies ben diferents. La Florence, d’una família de classe mitjana alta, es dedica a la música i esdevindrà una gran intèrpret en un futur, però l’Edward pertany a la classe baixa. En unes poques hores el desenllaç serà fatal i ella li confessarà que no pot estimar-lo físicament només espiritualment.
Tot i la tragèdia és una novel.la emotiva i intel·ligent de la mà del mestre Ian Mc Ewan, un dels escriptors més importants de la seva generació.

Metges divulgadors 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

El Enigma del doctor Ignác Semmelweis Sherwin B. Nuland

Biblio Digital
El doctor protagonista d’aquesta novel·la, basada en fets reals, va descobrir a mitjans del segle XIX a la ciutat de Viena, que rentar-se les mans podia salvar vides. Ell s’enfrontava a una explosió de morts provocada per la febre puerperal i creia fermament que la manca d’higiene dels propis metges podia transmetre la malaltia, però en aquella època no es coneixien àmpliament els microbis i per això va ser ridiculitzat pels seus propis col·legues de professió i va ser ingressat a un manicomi, on va morir apallissat pels seus vetlladors. L’autor de la novel·la, el prestigiós cirurgià i erudit Sherwin B. Nuland, explica amb rigor i veracitat aquest episodi tan impactant de la història de la medicina.

Expiació Ian McEwan

Biblio Digital castellà
La novel·la s’inicia en una casa de camp anglesa l’estiu de l’any 1935, en un entorn que podria recordar-nos alguna de les gran novel·les de Jane Austen. Ian McEwan, però, aviat condueix el fil de la narració per altres indrets.
“Expiació” és la història d’un malentès. I de com algú, obsessionat, pot tergiversar el món real i alterar, per a mal, els destins de la gent que viu al seu voltant.
Explicada des de diversos punts de vista, el relat és producte d’una sola percepció: la d’un personatge immadur que, amb la seva visió esbiaixada dels esdeveniments que creu presenciar, enfonsa la vida d’algunes de les persones que li són properes.

Suave es la noche Francis Scott Fitzgerald

Biblio Digital
Ambientada abans del crac de la Borsa de Nova York i l’inici de la Gran Depressió, el protagonista, Dick Diver és un metge psiquiatra nord-americà que treballa en una prestigiosa clínica mental suïssa. Allà coneix Nicole Warren una jove americana de posició acomodada, amb problemes psiquiàtrics derivats d’una problemàtica infantil d’abusos. Som a la “Belle Époque”: es casen i es traslladen a la Riviera francesa, però aquest món de riquesa i luxe s’esvaeix perquè ell queda atrapat en aquest ’ambient superflu, desatenent la seva feina i acaba tornant als Estats Units.
El gran Francis Scott Fitzgerald, integrant del grup d’escriptors de la “Generació Perduda” pinta aquest món de personatges i toca grans temes com la lluita per la felicitat, l’abús de menors i el fracàs en última instància.

Príncipes de Maine, reyes de Nueva Inglaterra  John Irving

Biblio Digital
El doctor Wilbur Larch és un metge que, a principis del s. XX, pràctica avortaments en casos d’embaràs no desitjat. Al mateix temps dirigeix un asil per a infants que les seves famílies no podem atendre, entre els infants hi ha el Homer Wells, el seu orfe preferit que ell s’estima com un fill però que no aconsegueix que ningú l’adopti. Els problemes sorgeixen quan Homer, ja adult, es declara contrari a l’avortament.
És una de les novel·les més conegudes de l’autor, sobretot per la seva adaptació cinematogràfica amb el nom de Les normes de la casa de la sidra dirigida per dirigida por Lasse Hallström.

El Doctor Givago Boris Pasternak

Una de les obres emblemàtiques de la literatura contemporània que narra l’amor i infortunis del doctor Yuri Givayo emmarcat en els conflictes de la I Guerra Mundial, la Revolució russa i la posterior guerra civil. L’autor va guanyar el Nobel però va haver de renunciar per pressions del govern rus. El doctor Givayo estudia medecina a Moscou i funda una família amb Antonina. La seva vida canvia radicalment quan es cridat al front com a metge militar a la I Guerra Mundial. Allà coneix a Lara, una infermera també casada, de qui s’enamora. La seva vida, la relació amb Lara i la seva família es veu truncada pels conflictes bèl·lics que viu Europa i Rússia a principis del segle XX.

El Velo pintado W. Somerset Maugham

Som als anys 20 del segle passat i la protagonista, Kitty Garstin, ha estat educada , com ho va ser prèviament la seva mare, per fer un bon casament. Davant la por de no casar-se abans que la seva germana petita, es casa amb el Walter, un home brillant i intel·ligent però de qui no està enamorada. La seva feina com a epidemiòleg el porta a Hong Kong; en descubrir que la Kitty li ha estat infidel, demana el trasllat a l’interior de la Xina en una missió per lluitar contra una epidèmia del còlera i ajudar a la població local. És en aquest context on la frívola Kitty descobreix la personalitat del seu marit i els seus valors i faran canviar la seva actitud en la relació conjugal.
William Somerset Maugham, va ser l’escriptor més popular i prolífic de la seva generació, especialment a la dècada dels anys 30. Al llarg de 60 anys va escriure 21 novel·les, relats, peces teatrals, biografies, assajos i va ser especialment reconegut en la seva faceta d’escriptor de llibres de viatge.

Madame Bovary Gustave Flaubert

Biblio Digital
Biblio Digital castellà
Audiollibre
La història se centra en la figura d’Emma , que es casa amb Charles Bovary, un metge de províncies que l’adora, però a qui ella no estima. Des de la seva adolescència té una afició desmesurada per les novel.les romàntiques. Ella busca en la realitat el que llegeix a les novel.les i això li provoca un estat d’insatisfacció emocional constant que l’abocarà a la depressió i que es coneixerà com el “síndrome de Madame Bovary”.
Les relacions extramatrimonials que viu són destructives ja que la gelosia i l’afany de possessió, li impedeixen veure la realitat i tindrà un desenllaç terrible: el suicidi amb arsènic.
L’obra mestra del gran representant del realisme francès Gustave Flaubert va esdevenir un gran èxit literari però alhora un escàndol per la amoralitat d’Emma en la societat de l’època.

Història somiada Artur Schnitzler

Biblio Digital
El protagonista, Fridolin, un metge vienès de posició acomodada, representa la dualitat entre amor i la infidelitat, entre la vida i la mort, entre el dia i la nit. El relat està impregnat d’una delicada frontera entre els dos mons: el real, lluminós i regentat per la seva dona Albertine, i la seva filla; i el somiat, la nit on el plaer es superposa al treball.
Schnitzler va ser amic personal de Sigmund Freud. Les seves obres recullen moltes de les idees sorgides del psicoanàlisi, com la pulsió sexual o el món dels somnis, per explicar les causes ocultes en el comportament humà. Li agradava mostrar la decadència de la societat burgesa vienesa, a la qual pertanyia, i la supremacia del desig sobre de les convencions socials. Va ser un dels primers autors en llengua alemanya en fer ús de la tècnica del monòleg interior.

Metges amb dilemes morals

 

Expiación /  Joe Wright
El Médico alemán / Lucía Puenzo
Despertares / Penny Marshall
Dallas Buyers Club / Jean-Marc Vallée
Transcendence / Wally Pfister
Doctor Zhivago/ David Lean
Madame Bovary/ Claude Chabrol
Eyes wide shut / Stanley Kubrick
El Velo pintado / John Curran

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

El Jardiner constant John Le Carré

Biblio Digital castellà
En una cabana a la riba del llac Turkana (Kenya) troben un quatre per quatre abandonat amb dos cadàvers, el del xofer i el de Tessa, una jove activista pels drets humans. Hi anava un altre passatger que ha desaparegut, el metge Arnold Bluhm. Per què els han matat? On és Bluhm? Justin Quayle, diplomàtic i marit de Tessa, inicia una investigació que el portarà a descobrir una trama de delinqüència.

El Doctor Arrowsmith Sinclair Lewis

Biblio Digital
Disecciona el microunivers hospitalari, la investigació i les màfies farmacèutiques. Descriu magistralment la vida activa d’un metge des de la seva formació fins a les consideracions ètiques. Mostra les enveges, pressions i negligències associades a la professió.

La Temptació del perdó Donna Leon

Biblio Digital anglès
Aquest cas de comissari Brunetti es centra en els fraus i abusos de metges i farmacèutiques sobretot de la gent gran malalta.
La denúncia d’una dona que sospita que el seu fill es droga, i més tard l'aparició del marit de la dona que ha fet la denúncia greument ferit al peu d’un dels ponts de la ciutat és el punt de partida de la recerca del comissari que estirant el fil de la investigació i es veu immers en diverses problemàtiques de la societat actual amb màfies per entremig.

Metges i denúncies  

La Ciudadela / King Vidor
Las Llaves del reino/ Jonh M. Stahl
El Jardinero fiel/ Fernando Meirelles
Sicko/  Michael Moore
Filmin
El Hombre elefante/  David Lynch
La Doctora de Brest/ Emmanuelle Bercot
Filmin

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 08-04-2020 Última actualització 22-05-2023