Viatge a la lluna amb l'Apollo 11

Celebrem l'aniversari de l’arribada de la Missió Apollo 11 a la Lluna, el 20 de juliol de 1969.

El ser humà, però, ja hi havia arribat molt abans a través de la seva imaginació. La curiositat pel satèl·lit més gran del sistema solar havia inspirat a Cyrano de Bergerac la historia “El otro mundo: Los Estados e imperios de la Luna”, publicada l’any 1657, el primer viatge imaginari a la lluna.

Aquesta tradició literària sobre els viatges espacials seria continuada al segle XIX per Jules Verne amb la publicació l’any 1865 “De la terra a la lluna” i l’any 1869 la segona part “Al voltant de la lluna”. L’autor, que per prudència no va fer aterrar als seus personatges a la superfície lunar,  va exposar tota la ciència que es coneixia a l’època profetitzant gran part dels esdeveniments ocorreguts just un segle després amb el primer aterratge. Per exemple, va encertar amb la  ubicació de la base de l’enlairament a Cap Canaveral, Florida, als Estats Units i es va acostar moltíssim a les coordenades d’aterratge a l’ocèa Pacífic al final de la missió.

L’any 1901, H.G. Wells publicava “Els primers homes a la Lluna” on descriu una civilització avançada, els selenites. A la segona meitat del segle XX, en el context de la Guerra Freda, Hergé recolliria tota aquesta llarga tradició per enviar al seu reporter més famós, Tintín, a un viatge extraordinari a la Lluna, vint anys abans de la Missió Apollo 11. L’any 1953 es publicava “Objectiu: la Lluna” i l’any 1954 la seva continuació “Hem caminat damunt la Lluna”, dos àlbums que han consolidat a l’imaginari col·lectiu una de les icones més identificatives de l’univers de Tintín, el coet X-FLR6.

  A les biblioteques trobaràs:

Llibres adults:

Llibres de coneixements per als més menuts:

El Gran libro de la luna: curiosidades, poemas y adivinanzas/ texto de Marcelo E. Mazzanti; ilustraciones de Judit Abbot
Cuando caminábamos por la Luna/ David Long, Sam Kalda
La Luna: gran libro ilustrado/ Laura Cowan; ilustraciones: Diana Toledano
Viatge a la lluna / Estel Baldó, Rosa Gil, Maria Soliva; il·lustracions de Julilustrador
Neil Armstrong: el primer home que va trepitjar la Lluna / Robert Barber; il·lustracions: Wuji House

Contes infantils:

Què és la Lluna?/ Katie Daynes; il·lustracions: Marta Álvarez Miguéns
Lluna: la nit al voltant del món/ il·lustrat per Britta Teckentrup; escrit per Patricia Hegarty
El Meu primer viatge a la lluna/ il·lustració: Kat Uno
El Club de la lluna plena / Pedro Mañas; ilustraciones de David Sierra Listón
Col·lecció Anna Kadabra
Projecte Lluna / Eva Santana; il·lustracions: Jaume Bosch
Cocoter: la revista per a nens i nenes que ho volen saber tot!. Número especial "La Lluna i els 50 anys de l'Apollo 11" (primavera 2019)
 
La Lluna, la Terra i el Sol / il·lustracions: Carme Solé Vendrell; amb  text de Jaume Escala Amenós; il·lustracions d'Albert Arrayás
 
¿On és la lluna? / text de Jordi Amenós; il·lustracions d'Albert Arrayás
El Pequeño búho y la gran luna / Paloma y Ulises Wensell

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 20-07-2023 Última actualització 20-07-2023