Guies de lectura

Viatge a la lluna. Aniversari de la missió d'Apollo 11

Viatge a la lluna. Aniversari de la missió d'Apollo 11

Celebrem l’arribada de la Missió Apollo 11 a la Lluna, el 20 de juliol de 1969.

El ser humà, però, ja hi havia arribat molt abans a través de la seva imaginació. La curiositat pel satèl·lit més gran del sistema solar havia inspirat a Cyrano de Bergerac la historia “El otro mundo: Los Estados e imperios de la Luna”, publicada l’any 1657, el primer viatge imaginari a la lluna.

Aquesta tradició literària sobre els viatges espacials seria continuada al segle XIX per Jules Verne amb la publicació l’any 1865 “De la terra a la lluna” i l’any 1869 la segona part “Al voltant de la lluna”. L’autor, que per prudència no va fer aterrar als seus personatges a la superfície lunar,  va exposar tota la ciència que es coneixia a l’època profetitzant gran part dels esdeveniments ocorreguts just un segle després amb el primer aterratge. Per exemple, va encertar amb la  ubicació de la base de l’enlairament a Cap Canaveral, Florida, als Estats Units i es va acostar moltíssim a les coordenades d’aterratge a l’ocèa Pacífic al final de la missió.

L’any 1901, H.G. Wells publicava “Els primers homes a la Lluna” on descriu una civilització avançada, els selenites. A la segona meitat del segle XX, en el context de la Guerra Freda, Hergé recolliria tota aquesta llarga tradició per enviar al seu reporter més famós, Tintín, a un viatge extraordinari a la Lluna, vint anys abans de la Missió Apollo 11. L’any 1953 es publicava “Objectiu: la Lluna” i l’any 1954 la seva continuació “Hem caminat damunt la Lluna”, dos àlbums que han consolidat a l’imaginari col·lectiu una de les icones més identificatives de l’univers de Tintín, el coet X-FLR6.

Data de creació: 10/07/2019

Última actualització: 20/07/2023

Seccions de la guia

 2001: una odisea del espacio
2001: una odisea del espacio
Kubrick, Stanley, , Dullea, Keir , Lockwood, Gary  
[Madrid] : Warner Bros., DL 2015
 Apolo 13
Apolo 13
Howard, Ron , Hanks, Tom , Bacon, Kevin , Paxton, Bill,  
Madrid : Universal, DL 2008
 Con destino a la Luna
Con destino a la Luna
Pichel, Irving, , Archer, John, , Anderson, Warner, , Wesson, Dick,  
Barcelona : Euromedia Visión, [2006]
 El Viaje a la luna
El Viaje a la luna
Bromberg, Serge , Lange, Éric , Costa-Gavras, Konstantinos , Méliès, Georges, , Bernon, Bleuette , Delannoy, Henri, , Bromberg, Serge , Jeunet, Jean-Pierre , Bromberg, Serge , Lange, Éric , Costa-Gavras, Konstantinos , Méliès, Georges, , Bernon, Bleuette , Delannoy, Henri, , Bromberg, Serge , Jeunet, Jean-Pierre  
Valladolid : Divisa, cop. 2011
 Elegidos para la gloria
Elegidos para la gloria
Kaufman, Philip , Frank, Charles , Glenn, Scott , Harris, Ed , Kaufman, Philip , Frank, Charles , Glenn, Scott , Harris, Ed  
[Madrid] : Warner Bros., cop. 2003
 Gru, mi villano favorito
Gru, mi villano favorito
Coffin, Pierre , Renaud, Chris , Coffin, Pierre , Renaud, Chris  
Madrid : Universal, cop. 2011
 La Mujer en la luna
La Mujer en la luna
Lang, Fritz, , Maurus, Gerda, , Fritsch, Willy, , Wangenheim, Gustav von,  
Valladolid : Divisa, cop. 2003
 Moon
Moon
Jones, Duncan , MacElligott, Dominique , Rockwell, Sam , Spacey, Kevin  
Madrid : Sony, cop. 2009
Torna a l'inici