Un cop d'ull a... les dones i les nenes en la ciència - Febrer 2024

Un cop d'ull a... les dones i les nenes en la ciència - Febrer 2024

L'11 de febrer és el Dia internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, segons va declarar l'Assemblea General de les Nacions Unides, i es commemora amb l'objectiu de fomentar l'accés i la participació plena i equitativa de les dones i les nenes en la ciència. 

Amb aquesta finalitat, doncs, hem preparat un recull de documents on la dona és la protagonista i alhora reconeixen el paper clau que juguen les dones en la ciència i la tecnologia. Els podreu trobar tan a la Biblioteca Torras i Bages com a la resta de biblioteques de la xarxa i a l'e-biblio.

Adults

 

Boix, Oriol; Posada, Sandra. 100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia
Al llarg dels segles el paper de la dona en la societat s'ha vist reduït a la cura de la família. En molts àmbits han restat amagades, però en la ciència i la tecnologia la invisibilització ha estat encara més acusada. En els darrers anys s'han publicat alguns llibres que han volgut donar visibilitat a moltes de les dones que es van atrevir a destacar en algun àmbit: polític, literari, científic, artístic..., malgrat les nombroses dificultats i impediments amb que es van trobar. Aquest recull vol presentar les dones menys conegudes però que han tingut una contribució cabdal en els àmbits científic i tècnic.

Montaigne, Michel de. Los Ensayos: según la edición de 1595 de Marie de Gournay
'Los ensayos' de Michel de Montaigne (1580) és un dels llibres de major prestigi i influència en el pensament occidental. No obstant, després de la seva mort, l'edició que va presentar Marie de Gournay l'any 1595 és la que durant segles ha estat considerada canònica, el text de referència i que serveix de base a totes les edicions recents fiables.

Isaacson, Walter. El Código de la vida: Jennifer Doudna, la edición genética y el futuro de la especie humana
Història de Jennifer Doudna, Premi Novell de Química 2020, i de l'avenç científic més important de l'últim segle. Hi ha una revolució en marxa, una tecnologia prodigiosa que ens permetrà curar malalties, derrotar virus i tenir fills més sans.

Moore, Wendy. No es lugar para mujeres: la historia de las doctoras que dirigieron el hospital más extraordinario de la primera guerra mundial
Les doctores britàniques Flora Murray i Louisa Garrett Anderson es van traslladar a França quan va esclatar la primera guerra mundial on van crear dos petits hospitals militars. Malgrat que el el seu país les dones no podien atendre a homes, les seves capacitats mèdiques i organizatives resultaren ser tan impressionants que, el 1915, el Ministeri de la Guerra les va reclamar a Londres i enguéssin un nou hospital militar en un enorme i antic hospici abandonat. Van aconseguir l'impossible, drear i dirigir un hospital de 573 llits el pesonal del qual estava format exclusivament per dones: metgesses, cirujanes i enfermeres. Durant els següents quatre anys van rebre a 26.000 ferits i van desenvolupar tècniques completament noves.

Sverdrup Thygeson, Anne. Terra insecta: el mundo secreto de los insectos
La biòloga Anne Sverdrup Thygeson exposa una història extraordinària sobre les qualitats dels insectes i la seva importància per a conservar els ecosistemes.

Ottaviani, Jim (guió); Wicks, Maris (il.). Astronautas: mujeres en la última frontera
Descobreix de ben aprop l'humor i l'empenta de Mary Cleave, Valentina Tereshkova i les primeres dones enviades a l'espai.

MacCloskey, Deirdre N. Por qué el liberalismo funciona: cómo los verdaderos valores liberales crean un mundo más libre, igualitario y próspero para todos
Amb el seu característic sentit de l'humor, la seva àmplia cultura i la seva profunda comprensió dels valors humans, McCloskey, una de les economistes i pensadores actuals més atrevides i intel·ligents desgrana la manera en que el liberalisme condueix a la veritable igualtat.

Etxezarreta, Miren; Iglesias Fernández, José. La Mochila austriaca: qué supone el modelo de pensiones e indemnizaciones de la derecha europea
Els autors fan una anàlisi d'aquest sistema implantat a Àustria el 2003, dels qual es desprèn que la seva implantació pot ser molt negativa pels treballadors.

Banerjee, Abhijit V.; Duflo, Esther. Buena ecomonía para tiempos difíciles: en busca de mejores soluciones a nuestros mayores problema
Llibre refrescant i ideal en el que els premis novell Duflo i Banerjee descobreixen al lector fins a quin punt l'economia, quan s'exerceix bé, pot resoldre els problemes socials i polítics més greus. Es tenen els recursos per afrontar tots els reptes, de la immigració a la desigualtat o a l'emergència climàtica, però la ideologia ens encega amb massa freqüència.

Druyan, Ann. Cosmos: mundos posibles
Fascinant llibre en el qual la famosa autora Ann Druyan mostra la notable capacitat per a fer comprensibles i inspiradores les idees científiques. podem descobrir com ciència i civilització han crescut juntes, i com il·luminen el camí del nostre futur.

Muñoz Páez, Adela. Marie Curie
Apassoinant biografia de Marie Curie, la primera dona en rebre un premi Novell i la primera dona científica en ser reconeguda universalment. El seu descobriment de la radioactivitat fou l'inici d'una brillant carrera que culminà amb la incorporació de dos nous elements a la taula periòdica.

Prego Meleiro, Carlos. Científicas que conducían ambulancias en la guerra: y otras mujeres en la ciencia
El llibre és una finestra oberta a la vida de les grans científiques que han quedat en un injust segon pla en la història de la ciència. Hedy Lamarr, Marie Curie, Caroline Herschel, Mary Kenneth o Ángela Ruiz Robles van posar el seu granet de sorra per a que avui puguem gaudir d'internet, eficaços tractaments mèdics o la comprensió del firmament.

Navarro, Joaquín. Mujeres matemáticas
Aquest llibre ens descobreix a grans dones, de totes les èpoques, que, superant tots els prejudicis, van marcar l'evolució i la història de les ciències matemàtiques.

Sistach, Xavier. Pasión por los insectos: ilustradoras, aventureras y entomólogas
Les protagonistes d'aquest llibre són dones il·lustradores, viatgeres i col·leccionistes que van contribuir a l'estudi dels insectes.

I també...

Altschuler, Daniel Roberto; Ballesteros, Fernando J. Las Mujeres de la Luna: historias de ciencia, amor, dolor y valor
Carson, Rachel. El Mar que nos rodea
Fossey, Dian. Gorilas en la niebla
Grima, Clara [et al.]. Mujeres de ciencia: Sophie Germain, Marie Curie, Lise Meitner, Emmy Noether
Curie, Marie. Investigaciones sobre las sustancias radiactivas: la tesis de Marie Curie
Redniss, Lauren. Radiactivo: Marie & Pierre Curie: una historia de amor y efectos colaterales
Lechado, José Manuel. Científicas : una historia, muchas injusticias
González Ramos, Ana M. (dir.). Mujeres en la ciencia contemporánea: la aguja y el camello
Saini, Angela. Inferior: [cómo la ciencia infravalora a la mujer y cómo las investigaciones reescriben la historia]
Merle-Béral, Hélène. 17 mujeres Premios Nobel de ciencias
Czerski, Helen. ¿Por qué a los patos no se les enfrían los pies?: la física de lo cotidiano
Muñoz Páez, Adela. Sabias: la cara oculta de la ciencia
Alemany, Ana. Mujeres de los mares
Blackburn, Elizabeth; Epel, Elissa. La Solució telòmer : com viure més i d'una manera més saludable
Sobel, Dava. El Universo de cristal : la historia de las mujeres de Harvard que nos acercaron a las estrellas
Riera i Tuèbols, Santiago. La Dona en la biologia i la medicina: cinc biografies de dones científiques
Riera i Tuèbols, Santiago. D'Alexandria a l'era nuclear: cinc dones de ciència: Hipàtia, Sofia Kovalèvskaia, Irène Curie, Emmy Noether i Lise Meitner
Casado Ruiz de Lóizaga, María José. Las Damas del laboratorio : mujeres científicas en la historia


Novel·les

 

Marstrand-Jorgensen, Anne Lise. Hildegarda
Hildegarda de Bingen neix a Bermersheim, el sud d'Alemania, el 1098. Fràgil i malalta, els assistents al part vaticinen que no passarà de la nit. Però sobreviurà, i aquesta només serà la primera de les moltes fites de la seva prodigiosa existència. Des de petita va tenir visions, i als deu anys la van recloure en un convent. A més de ser poeta, compositora, biòloga i mística, inventà la medicina natural i la cervesa tal com es fabrica avui, i va ser la primera persona en escriure sobre l'orgasme femení.

Tracy Chevalier. Las huellas de la vida
El llibre narra l’amistat entre dues dones angleses col·leccionistes de fòssils al segle XIX. Mary Anning i Elisabeth Philpot compartien passions, frustracions i la ferma voluntat d’obrir-se camí en un món dominat pels homes. Van ser pioneres en el camp de la paleontologia, els seus descobriments van permetre adonar-se de que van existit a la terra animals milions d’anys enrere, posant en dubte la versió de la creació de la Bíblia.

Casanova, Claudia. Historia de una flor
Alba ha heretat de la seva mare el seu amor a la naturalesa i passa les hores recorrent la vall amb la seva col·lecció de flors, que cataloga amb minuciositat. Un dia arriba al poble un eminent botànic alemany. La proximitat intel·lectual que senten aviat evolucionarà cap a alguna cosa molt més profunda: un amor del que només quedarà com a testimoni el nom d'una petita flor silvestre, la Saxifraga alba.

Lienas, Gemma. El fil invisible
Els dubtes corsequen la Júlia: s’estima de debò el seu marit?, està disposada a ser mare?, enllestirà a temps el guió que està escrivint sobre el veritable paper de la científica Rosalind Franklin en el descobriment de la doble hèlix de l’ADN?. Per fugir de tantes incerteses, accepta la invitació de la seva família francesa i se’n va a passar el mes d’agost a l’illa de Batz, a la costa bretona. Allà, en el vell casalot familiar, a la vora del mar, l’esperen una besàvia imponent, un besoncle estranyament melancòlic i un oncle, llibreter d’antiquari, molt atractiu.

Corey, James S.A. El despertar del leviatán
La humanitat ha colonitzat el Sistema Solar, però les estrelles encara estan fora del nostre abast. Quan la tripulació de Jim Holden en el seu transportador de gel topen amb la Scopuli, una nau abandonada, descobreixen un secret que desitjarien no haver trobat. Un secret pel que algú seria capaç de matar. La guerra en el Sistema Solar està a punt de començar, a no ser que siguin capaços d'esbrinar qui va abandonar la nau i per què.

Delgado, Miguel A. Las calculadoras de estrellas
L'obra aborda de forma novel·lada, una història de superació, un cant a aquelles dones que van aconseguir obrir-se un camí quan ho tenien tot a la seva contra i que en molts casos no van arribar a veure en cap reconeixement pel seu treball.

I també...

VanderMeer, Jeff. Aniquilación
Montero, Rosa. La ridícula idea de no volver a verte
Lafuente, Amàlia. Teràpia de risc
Torras, Carme. La Mutación sentimental
Patchett, Ann. El Corazón de la jungla
De la Luna Valero, Luis. Hipatia de Alejandría


Còmics i novel·la juvenil

Slimani, Leïla (text); Oubrerie,Clément (dibuix). Con las manos desnudas
Heroïna oblidada del segle XX, Suzanne Noël va ser una pionera en la cirurgia reconstructiva.

Vílbor, Ricardo (guió); Muñoz, Ángel (dibuix). Objetivo Hedy Lamarr
Hollywood, 1943. Un sicari alemany intenta assassinar a l'estrella de cine Hedy Lamarr en ple rodatge. Per què s'arrisca el III Reich a atemptar en terra americà? És Hedy Lamarr una simple actriu o oculta alguna cosa? Aquest àlbum ens porta a descobrir l'atzarosa i controvertida vida d'Hedwig Eva María Kiesler, més coneguda com a Hedy Lamarr.

Argerich i Tarrés, Montserrat; Rey i Teijeiro, Flor. No em bacil·lis
La Júlia, una competent biòloga que està treballant en l'obtenció d'una vacuna, mor de manera sobtada. Els indicis apunten a una infecció causada pel bacil que investigava. Tothom accepta aquesta mort com un accident, excepte l'Anna, la tècnica del laboratori. Si es confirmés la hipòtesi, seria el primer cas d'infecció en un humà. Entestada a descobrir què hi ha darrere l'accident, l'Anna comença una recerca que la durà a conèixer més bé els microorganismes però també a les persones.

Fernández-Vidal, Sònia. Els cinc regnes eterns
A en Niko se li acumulen els problemes en els diferents mons. El temps ha embogit a la Terra i va enrere. La Quiona ha quedat atrapada en el Regne de Temps i reclama la seva ajuda. Per retornar l’harmonia als multiversos, en Niko i els seus amics hauran de travessar forats de cuc, teletransportar-se a llocs desconeguts i desafiar un munt de lleis de la física.

I també...

Milani, Alice. Marie Curie
Bagge, Peter. La mujer rebelde: la historia de Margaret Sanger
Kelly, Jacqueline. El curiós món de la Calpurnia Tate
Asimov, Isaac. Jo, robot
Agustí, Jordi. Alicia en el País de la Evolución


Infantil

Sánchez Vegara, María Isabel; Cole, Maggie (il.). Hedy Lamarr
Codeseda, Ana; López Bacete, Celia (il.). Vidas científicas
Selvi, Santi; Zarzo. Florence Nightingale : la dama del llum
Becker, Helaine; Phumiruk, Dow (il.). Compta amb la Katherine
Castellanos, Nazareth; Lag, Luna (il.). Alicia y el cerebro maravilloso : un cuento para entender lo que pasa en tu cabeza
Ferráez, Carlos; Barrios, Itziar (il.). Cecilia Payne : la astrónoma que descifró las estrellas
Lanza, Henar; Barrios, Pilar (il.). Agnòdice : la primera metgessa de dones
Ottaviani, Jim; Wicks, Maris. Primats : la ciència intrèpida de Jane Goodall, Dian Fossey i Biruté Galdikas
Serret, Cristina; Eleonor is drawing (il.). La Primera astronauta : Valentina Tereixkova i la conquesta de l'espai
Serret, Cristina; House, Wuji. Científiques : astrònomes, biòlogues, enginyeres i moltes més que han fet història
Spires, Ashley. La Idea més meravellosa
Canavan, Roger; Stoney, Annaliese. Ada Lovelace i la informàtica
De Marchi, Vichi; Fulci, Roberta; Sagramola, Giulia (il.). Ellas son de ciencias : historias, pasiones y sueños de 15 científicas
Graham, Ian; Stonney, Annaliese (il.). Marie Curie y la radioactividad
Cavallone, Maria Cecilia; House, Wuji. Florence Nightingale : la primera enfermera de la historia
Sánchez Vegara, María Isabel; Cerocchi, Beatrice (il.). Jane Goodall
Vicente, Miguel; Padilla, Maria (il.). Rosalind Franklin : el secret de la vida
Bayarri, Jordi. Hipatia : la verdad en las matemáticas
Ignotofsky, Rachel. Dones de ciència : 50 pioneres valentes que van canviar el món
Elmert, Sandra; Cuchu (il.). 100 mujeres que cambiaron el mundo
Uve, Sandra. Supermujeres superinventoras : ideas brillantes que transformaron nuestra vida


Pel·lícules

Figuras ocultas, dirigida per Theodore Melfi (2017)
Narra la història mai explicada de tres brillants dones científiques afroamericanes que van treballar a la NASA a principis dels anys seixanta (en plena carrera espacial, i en meitat de la lluita pels drets civils dels negres afroamericans) en l’ambiciós projecte de posar en òrbita a l’astronauta John Glenn.

Marie Curie, dirigida per Marie Noëlle (2017)
Al poc temps de que el matrimoni format per Marie i Pierre Curie obtinguessin el Nobel de Física, Pierre mor en un accident de cotxe. Marie queda sola amb dos nens amb 30 anys, es dedica de ple als seus estudis científics en un mon dominat pels homes, convertint-se en la primera dona en rebre una càtedra a la Universitat de la Sorbona de París. La pel·lícula explica que es va enamorar de Paul, un científic casat, i que la seva dona va fer pública la relació. Quan Marie rebé el Nobel de Química, en lloc de gaudir de la fama pel seu treball d’investigació, Marie es veu difamada.

Gravity, dirigida per Alfonso Cuarón (2014)
Mentre reparen un satèlit fora de la seva nau, dos astronautes pateixen un greu accident i queden flotant a l'espai. Són la doctora Ryan Stone, una brillant enginyera que realitza la seva primera missió espacial, i el veterà astronauta Matt Kowalsky. Completament sols, hauran d'intentar per tots els mitjans buscar una solució per tornar a la Terra.

Gorilas en la niebla, la aventura de Dian Fossey, dirigida per Michael Apted (1988)
Dian Fossey arriba a Àfrica per confeccionar un cens sobre una espècie en perill d'extinció: el gorila de muntanya. Acompanyada d'un rastrejador natiu comença el seu treball i queda fascinada per la vida d'aquests animals. Entre Dian i els goril·les es crea una espècie d'estranya relació afectiva que la portarà a tenir seriosos problemes amb les autoritats i els caçadors furtius, que venen les cries als zoològics i maten als adults per a la fabricació de souvenirs.

La Doctora de Brest, dirigida per Emmanuelle Bercot (2017)
A l'hospital de Brest, la neumòloga Irène Frachon descobreix una connexió directa entre una sèrie de sospitoses morts i un medicament aprovat per l'estat. Començarà aleshores una solitària lluita per descobrir la veritable naturalesa del fàrmac.

Interstellar, dirigida per Christopher Nolan (2015)
La Terra està arribant a la seva fi i un grup d'exploradors dirigits pel pilot Cooper i la científica Amelia emprenen una missió que pot ser la més important de la història de la humanitat: viatjar més enllà de la nostra galaxia per a descobrir algun planeta que pugui garantir el futur de la raça humana.


eBiblio

Mujeres en (con)ciència.
Chicas en tecnología: reiniciando el sistema.
Quiero ser informátic@.
Cronología de un descubrimiento.

15/02/2024