Neil Young: el músic indòmit

Nascut el 1945, al Canadà, fa quasi 80 anys, Neil Young és un music que encara a dia d’avui podem gaudir. Ofereix concerts en directe, tant en format banda com en solitari, amb guitarra i piano. Les seves actuacions són tot un esdeveniment pels seus fans d’arreu del món.

Neil Young deixà el seu país de ben jove i es va traslladar a mitjans dels anys 60 a Califòrnia, on l’escena musical estava en plena efervescència, entre Los Angeles i San Francisco, i allà és on va formar, amb Stephen Stills, Richie Furay i altres músics, els Buffalo Sprinfield.

 

Amb ells, va gravar tres discos que incloïen cançons que van marcar una època.  Una d’elles va ser la que porta per títol "For What It’s Worth".

L’any 1969, començà la seva carrera en solitari unint-se amb una de les bandes que li van marcar la seva vida: els Crazy Horse.  Amb ells va enregistrar un munt de discos i encara hi toca avui dia.

El seu debut amb el treball "Everybody knows this is nowhere" és tota una joia:

 

Ja en aquella època, Young era un home inquiet i, degut a les relacions amb músics de la zona i d’altres amb els quals ja havia enregistrat discos, creà un “súper grup” associant-se amb David Crosby dels Byrds, Stephen Stills dels Buffalo Sprinfield i Graham Nash dels Hollies. El resultat va ser un primer disc espectacular, per mí, un dels millors discos del segle XX, anomenat “Deja Vu”:

 

Veient-ne el gran resultat, els 3 músics van demanar a Neil Young que s’hi unís permanentment i tots quatre van crear la formació anomenada Crosby, Stills, Nash & Young (CSN&Y). Aquesta formació ha anat reunint-se al llarg dels temps en diferents gires i l’última va ser la que van organitzar en motiu de la guerra dels Estats Units contra l’Irak. D’aquí en sortí el disc Living with War”.

La mort de Crosby ha fet impossible altres reunions posteriors, essent una llàstima.

Als anys 70, Neil Young va enregistrar un altre dels discs més importants de la seva carrera Harvest”, també “Zuma”, “Rust never sleeps” o “Tonights the Night”, no menys importants.

Va tancar la dècada amb un directe molt recomanable: “Live Rust"

 

Young va sobreviure als anys 80 fent discos amb diferents formacions i jugant amb els sons electrònics de l’època, molt allunyats de la seva essència, però sempre acabava tornant als concerts en directe, amb els Crazy Horse.

10 anys més tard aproximadament, Neil Young, aprofità l’estil del grunge que aparegué a Seattle per editar Ragged Glory” , que fou un disc enregistrat en directe, a l’estudi, i sense quasi producció, amb un so cru i contundent. Aquest disc va ser inspirador per a moltes bandes com Pearl Jam, la qual li va fer de suport per enregistrar Mirrorball”:

Des d’aleshores i fins ara, Young no ha parat d’editar discos amb cançons noves, en tots els formats, i buscant sons nous. I és que el músic no es conforma i surt de gira amb bandes joves com "Promise of the Real", de Lukas Nelson, fent que l’espectacle dalt de l’escenari esdevingui únic i que la flama roquera del músic continui ben viva i segueixi cremant: 

Com a curiositats, destaquem que des dels anys 80, Young organitza un concert benèfic el Bridge School Benefit, on convida els grups millors de l’escena del rock internacional, per tocar acústics en directe i així recaptar fons per aquests centres especialitzats en tetraplegia i paràlisi cerebral, que pateix un dels seus fills.

I una altra curiositat, és que des dels anys 90, forma part del col·lectiu Farm Aid, un grup per recaptar diners pels grangers, i en el qual hi ha músics com John Mellecamp, i Willie Nelson:

 

Fa anys que Neil Young va decidir que tot el material que tenia als calaixos, tant a nivell de gravacions d’estudi com de directes de qualssevol època els aniria editant periòdicament. Són treballs que ha batejat con els Neil Young Archives (NYA), on podem escoltar joies ocultes o gravacions inèdites, molt difícils de trobar per les vies oficials comercials.

Si us agrada Neil Young i voleu saber-ne més sobre la seva vida musical i anècdotes diverses en diferents escenaris d’arreu del món, no us podeu perdre l’actuació musical de Preliminares, un grup terrassenc d’amics que retrà homenatge a l’artista canadenc comentant i interpretant algunes de les seves cançons més significatives, el dissabte 21 de setembre, a les 12h, a la Biblioteca Central de Terrassa dins del cicle dels aperitius musicals.

Fa uns anys, Preliminares va fer una particular versió de la cançó “Cortez the Killer” .

Des de les biblioteques públiques de Terrassa, la bct xarxa hem elaborat aquesta llista musical amb algunes cançons de Young que resumeixen la seva trajectòria musical:

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 10-09-2024 Última actualització 10-09-2024