“El amor brujo" de Manuel de Falla

L’encant de la música flamenca fusionada amb la clàssica és innegable. Manuel de Falla, un dels grans compositors de primers de segle XX, juntament amb Albèniz o Granados ,ho va veure clar i va ser el seu estil diferencial per donar-se a conèixer, primer a Espanya i després mundialment, ja que encara avui, ballets seus com “El Amor Brujo” o “El Sombrero de Tres Picos”, concerts com la “Fantasia Baetica” o “Noches en los Jardines de Espanya” i òperes com “El Retablo de Maese Pedro” o “La Vida Breve” són actius i inspiració de molts cantants, músics, orquestres i companyies de ballet espanyoles a l’hora de mostrar al món la música pròpia.

Centrar-nos en “El Amor Brujo”, el seu ballet més famós i conegut, que Manuel de Falla va compondre el 1915 inspirat en el llibret de Gregorio Martínez Sierra, explica la història de la gitana Candelas, que sent la presència inquietant del seu marit mort, en el moment que vol reprendre la seva vida amorosa al costat de Carmelo, la seva nova parella.

Concebut amb 13 quadres per a ballet, orquestra de cambra i cantant de flamenc (després revisada i adaptada per a orquestra simfònica), la música de Falla ens fa entrar de ple en l’imaginari gitano, en la superstició i les pors del poble, en l’emoció del sentiment i el joc amorós.  

Versió en CD de l’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure de Josep Pons (1991)

El Amor Brujo: Quadre Primer: “Canción del amor dolido"

 

 

 

Partint del ballet de Falla, s’han fet adaptacions per a piano, per a guitarra, versions de concert per a orquestra simfònica i fins i tot el cinema s’hi ha interessat diverses vegades, amb films destacats com la pel·lícula del català Francesc Rovira Beleta que va ser nominada als Oscar el 1967.

La Pel·lícula de Francesc Rovira Beleta (1967)

 

 

Però si una versió d’El Amor Brujo ha arribat a ser popular, va ser la pel·lícula de Carlos Saura de 1986 que comptava amb els grans ballarins Antonio Gades i Cristina Hoyos en els papers protagonistes, amb coreografies de Maria Pagès, figura cabdal del flamenc contemporani. La música és interpretada per la Orquestra Nacional d’Espanya dirigida per Jesús López Cobos i amb la veu de l’emblemàtica cantaora Rocío Jurado; espectacular!!     

La pel·lícula de Carlos Saura (1986)

“Danza ritual de fuego / Canción del fuego fauto” d’El amor brujo”

 

 

En els últims anys, ha estat revisitada i actualitzada per orquestres com l’Euskalbarrokensemble, demostrant així que la música d’aquest ballet continua essent ben vigent, ja que els humans, de pors en continuem tenint, els espectres del passat ens continuen turmentant i, com al ballet, l’amor és el gran antídot que acaba triomfant sobre tot el demés. Que així sigui!!

L’actualització d’Enrike Solinís i l’Euskal Barrokensemble (2017)

“Danza del Juego del Amor - Manuel De Falla”

 

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 21-10-2021 Última actualització 21-10-2021