Musica

Avui fa...


Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►


75 anys de la mort de Maurice Ravel

 

França és un bon lloc per a la cultura. El país transpirenenc ha excel·lit quasi sempre en totes les arts, especialment en la música.

El període daurat de la música francesa s'inicia, segurament, amb la creació de l'òpera francesa per part de Jean-Baptiste Lully, representant primerenc del Barroc francès. Posteriorment, la Revolució també marcarà un abans i un després musical, amb totes les agitacions pròpies de l'època.

Durant el s. XIX, la burgesia –com a nova classe dominant- reclama espectacles més luxosos i variats. D'aquest període podem destacar Berlioz com un dels exponents màxims del Romanticisme francès i un gran innovador de l'orquestració.

Maurice Ravel, nascut a la localitat bascofrancesa de Ciboure (Ziburu) el 7 de març de 1875 en una família que freqüentava els cercles artístics de París, de ben petit ja mostrà una excel·lent aptitud per a la música. Tanmateix, el petit Maurice també era força mandrós, per la qual cosa el pare havia de recórrer a petits suborns en forma de propines per aconseguir que toqués el piano.

A finals de segle Ravel ja era reconegut com a compositor. Amb la mort de Claude Debussy l'any 1918, del qual és considerat relleu natural, assumeix la condició d'esdevenir el més important compositor francès viu del seu temps. La seva confirmació definitiva arriba l'any 1928 amb una gira pels EUA i Canadà que avui trobaríem més pròpia d'una estrella del rock pel seu gran poder de convocatòria i èxit.
 

 

El 28 de desembre de 1937, després d'una penosa i llarga malaltia incapacitant, desapareix un creador a mig camí entre dos mons; un gegant de la música que aportà innovacions de gran originalitat sense trencar mai del tot els lligams amb la tradició clàssica.
 


Enllaços al catàleg Aladí 
 

Recursos externs


Entrada de Maurice Ravel a la Vikipèdia.


Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►