Musica

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►


150 anys del naixement de Claude DebussyEl 22 d'agost es van commemorar els 150 anys del naixement d'aquest geni.

La música ha estat al capdavant de tots els moviments estètics dels últims 500 anys. Del barroc a l'avantguarda, passant pel classicisme i el romanticisme. L'impressionisme, però, amb imponents representants al món pictòric i literari semblava erm dins la música culta. Per sort, dos noms destaquen brillar dins aquest àmbit Maurice Ravel i Claude Debussy, de qui s'acompleixen 150 anys del seu naixement.

Debussy (1862-1918), era fill d'una modesta familia d'artesans que acostumava a freqüentar els teatres lírics. D'aquí va venir l'afició del petit Debussy per la música, que va esperonar-se amb el seu ingrés al Conservatori de París. Ben aviat, però, les seves idees harmòniques van començar a diferir de la ortodòxia acadèmica. Això el va fer buscar la seva pròpia estètica recolzat sovint en elements extramusicals, com ara els poetes: Baudelaire, Verlaine, Mallarmé, Pierre Louys, Gabriel Rossetti. Al llarg de la seva vida va composar múltiples peces per musicar la lletra d'aquests poetes i d'aquí el caràcter evocador, somiador, de la seva obra.

En paral·lel a una vida propera a la bohèmia clàssica (freqüentant cafès, sense recursos econòmics, i horari noctàmbul) la seva producció orquestral va anar arribant a una mestria que l'ha col·locat com un dels grans compositors europeus de tots els temps. El Preludio para la siesta de un fauno (basat en un poema de Mallarmé), és una peça extraordinària on l'orquestra –sense percussions ni trombons- aborda passatges d'inspiració onírica realment magnífics. Després d'aquesta composició va abordar Pélleas et Mélisande, basada en l'obra de Maeterlink, una òpera que va estar escrivint durant 3 anys, de temàtica igualment somniadora, fantàstica, ocultista. Les diferències amb Maeterlink no van impedir que aquesta fos una de les peces majors dintre del catàleg de Debussy. La seva obra simfònica qualla amb La mar, un treball orquestral en tres actes, que mostra tota la força impressionista del seu art. Els recursos (percussions, crescendos, instrumentacions expressives) són una panoràmica musical esplèndida i espectacular, avui representada arreu del món.


Per últim, cal destacar la seva obra intimista per piano, sense la qual no s'entendria bona part de l'obra de molts compositors contemporanis, de Mompou a Satie. Les seves peces, senzilles, profundes, breus, són d'un encant exquisit, evocador. Una fita íntima d'un dels grans compositors europeus de la història.
 

 

 

 
Enllaços al catàleg Aladí
Recursos

Enllaços externs:


Torna al prestatge  ►

Efemèrides anteriors  ►