Musica

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►


ABBA: 40 anys de Waterloo

 

Ara fa 40 anys que ABBA va publicar el disc Waterloo, que els va catapultar a la fama internacional. Aquest disc va ser l'escollit per representar el seu país, Suècia, al XIXè Festival d'Eurovisió, el 6 d'abril de 1974. Durant la seva actuació, els quatre representants del grup, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstadt (Frida), portaven uns vestits molt cridaners dissenyats per Inger Swenke i el director d'orquestra anava disfressat com a Napoleó Bonaparte. La seva cançó, que no va ser la millor interpretació vocal, va sorprendre molt el jurat, fet que els hi va donar molts punts, vint-i-sis més que a Itàlia, el país que va quedar al seu darrere, com a segon classificat. 


vídeo de la interpretació de la cançó Waterloo al Festival d'Eurovisió

La seva victòria va ser la primera que obtenia Suècia al Festival d'Eurovisió i, per als ABBA, va significar un èxit d'abast internacional. El fet de guanyar el Festival també els va brindar l'oportunitat de viatjar per Europa i presentar-se en importants programes de televisió com Top of the Pops, Domino, Starparade, Toppop i Señoras y Señores. La cançó Waterloo va arribar al cim de les llistes de la majoria dels països que visitaven i fou el primer senzill número 1 d'ABBA al Regne Unit.

Als EEUU, el tema Waterloo va arribar al número 6 de la llista "Billboard Hot 100", gràcies al suport de la seva nova companyia discogràfica Atlantic Records, contràriament al que va passar amb l'àlbum que només va arribar al número 145 de la llista "Billboard 200".

El 19 de novembre de 1982, el grup ABBA va aparèixer per última vegada a Suècia en el programa de televisió "Nöjesmaskinen". Un mes més tard, varen fer la seva última aparició com a ABBA en el programa "The Late, Late Breakfast Show", transmès al Regne Unit via satèl·lit des d'un estudi a Estocolm.

Tot i que els plans eren continuar com a quartet, van anunciar un descans «temporal» per a concentrar-se en altres projectes, però aquest va esdevenir permanent i els quatre mai no es van tornar a reunir. Björn i Benny van conèixer Tim Rice al desembre de 1981, i a principis de 1983 van començar les sessions de composició per al seu projecte musical Chess, mentre Frida i Agnetha es van concentrar a iniciar i mantenir una carrera internacional com a solistes.

ABBA va marcar un punt i apart en el món de la música pop dels anys 70 i per això van ser moltes les persones que els van seguir comprant els seus discos i cantant les seves cançons arreu del món.  

Waterloo 


 


Ring ring
(1973)


Waterloo
(1974)


Abba
(1975)


Arrival
(1976)




The Album
(1977)


Voulez-Vous
(1979)


Super Trouper
(1980)


The Visitors 
(1981)
 

 


Recursos
 

 Webs interessants:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►