Marató de Barcelona : la primera vegada

18 d’agost: 10 kms a 5,35; 20 d’agost: 8 kms a 5,40; ... 10 de setembre... 14 d’octubre...  una llibreta amb tots els quilòmetres fets des del final de les vacances i fins el dia 6 de març. 6 de març: 5 kms a 5,45. Tirades de 15, 20 i 30 quilòmetres per preparar un somni: la Marató de Barcelona.

La disciplina és imprescindible per preparar els 42 quilòmetres més importants en la vida d’un runner. Sí, ara se’n diu fer running. El que tota la vida havia sigut el footing! A la pràctica, un runner és aquell que es lleva una hora abans del que tocaria per esmorzar amb calma i sortir a córrer deu quilòmetres abans d’anar a la feina; és aquell que s’atura a tots els aparadors de roba esportiva i el que somia amb l’últim model de bambes (neutrals, si pot ser). Un runner és el que els diumenges queda amb un parell d’amics per fer una tirada llarga per la muntanya i després se’n va a fer el vermut satisfet.

Un runner és aquell que mira els Mundials d’Atletisme per Teledeporte!

Un runner. I una runner! Perquè sí, les dones també corren (correm), i no pas per fugir de res. Sinó perseguint els mateixos reptes que un dia només eren a l’abast dels homes. I és que la primera vegada que una dona va poder córrer una Marató de manera oficial va ser als Jocs Olímpics de Los Ángeles, el 1984. Actualment, les corredores suposen un 15% del total de participants, de mitjana, en una marató popular.

La Marató té el seu origen en la gesta de Fidipedes, un soldat grec que va recórrer la distància entre Marató (Grècia) i Atenes per anunciar la victòria de l’exèrcit persa. Sembla ser que va morir d’esgotament, però sense saber-ho va fixar una distància que amb els anys esdevindria la prova definitiva per a molts corredors d’arreu del món.

Diumenge vinent es celebra a Barcelona la 41a edició de la marató de la ciutat. Tot i que la història de la cursa comença a Palafrugell, on el 1978 es va celebrar el que es coneixia com a Marató de Catalunya. No va ser fins dos anys més tard que l’administració catalana va donar els permisos perquè l’esdeveniment es celebrés a la ciutat de Barcelona. Mica en mica va anar guanyant en nombre de participants, fins a esdevenir una de les maratons més importants del món. Això sí, per darrera de les que conformen el World Marathon Majors, la competició internacional que agrupa les sis maratons més importants del món: les de Berlín, Boston, Chicago, Londres, Nova York i Tokio.

Tot i que de maratons se’n celebren a moltes ciutats del món, i també als campionats d’atletisme, la prova és especialment coneguda per ser la que tanca, sempre, els Jocs Olímpics.

Però... quan es triga a completar 42,195 quilòmetres? Depèn de les cames, del vent i de la bondat del circuit però actualment el rècord el té Eliud Kipchoge, un atleta kenià que va completar la Marató de Berlín del 2018 en 2h01:39.

Pel què fa al rècord femení, el té curiosament una dona blanca, l’anglesa Paula Radcliffe, que va fer la Marató de Londres en 2h15:25 l’any 2003. Des d’aleshores, cap dona ha corregut més ràpid durant tants quilòmetres.

Aquests temps no els fa qualsevol!  La mitjana en recórrer una marató és de quatre hores. La finalitzen un 80% dels inscrits i la mitjana de participants té 40 anys.

Diumenge Barcelona s’omplirà amb milers de corredors i corredores; per molts, serà la primera. Les darreres nits ha costat agafar el son. Aquella lesió que no ens abandona ens ha fet la guitza en els darrers entrenaments. No sabem què menjar el dia abans. Volem arribar a la meta. Ho volem molt! Fa mesos que correm per arribar a les Torres Venecianes. I la incertesa ens atabala... perquè el que depenia de nosaltres ja està fet. Així que, sort!

 

Recomanem

Aquest text pertany a una membre del Prestatge Virtual d'Esports que el passat 10 de març va córrer una marató per primer cop en la seva vida. 

Un parell de dies després, les seves sensacions són immillorables; "estic flotant i de "subidón" encara..." i els inconvenients mínimss : "un genoll una mica tocat".

Les nostres més sinceres felicitacions a ella i als milers de participants en una prova tan dura.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 13-03-2019 Última actualització 25-11-2020