Curses d'orientació

La cursa d’orientació és un esport que combina la bona forma física per córrer a contrarellotge camp a través amb la capacitat d’interpretar un mapa per tal d’arribar a la meta, tot gaudint de la sensació de llibertat que proporciona el contacte amb la natura.

En les competicions d’orientació, el recorregut i el mapa es mantenen en secret fins al moment de l’inici de la prova quan, en el punt de sortida, s’entreguen al participant i es posa en marxa el cronòmetre. L’única ajuda permesa és la brúixola i les descripcions de les fites que facilita l’organització perquè el participant sàpiga amb exactitud on buscar-les quan està a prop.

 

El mapa, element primordial en aquest esport, representa el terreny amb un elevat grau de detall i empra una simbologia específica internacional que facilita la interpretació arreu del món i que està estructurada en diferents colors, un per a cada tipus d’element cartogràfic. També estan marcats l’itinerari a realitzar i els controls o balises que indiquen el punt exacte on es troba cada una de les fites. Aquests controls van acompanyats d’un número que indica l’ordre en què el corredor ha de trobar-los per completar el recorregut correctament, tot i que hi ha modalitats on l’ordre pot ser aleatori.

L’equipament per a la cursa d’orientació consisteix en roba esportiva amb protecció, sobretot per a les cames, si es vol avançar per zones complicades, una brúixola i l’sportident, que és el sistema de cronometratge electrònic per a curses d’orientació que s’utilitza a Catalunya i que consisteix en un xip que es porta lligat al dit i que s’ha d’apropar a la base de cada un dels controls.

Un cop finalitzada la cursa, es deixa de comptar el temps i tots els corredors han de descarregar la informació de l’sportident perquè l’organització comprovi que els diferents corredors han trobat la totalitat dels controls que s’indicaven en el mapa i en l’ordre correcte, si és el cas.

A cada categoria li correspon un recorregut amb un nivell d’exigència diferent. També coexisteixen diversos formats sovint relacionats amb les diverses modalitats:

• Orientació a peu: la de tota la vida. Es disputa individualment i requereix una orientació precisa i ràpida.

• Orientació en bicicleta de muntanya (MTBO): tal com indica el seu nom es practica l’orientació sobre una bici de muntanya.

• Raids d'Aventura Multiesportiva: curses en les quals els equips realitzen diferents disciplines esportives amb l’orientació com a eix principal.

• Trail-O es tracta d’una modalitat d’orientació inclusiva.

• Rogaine: En aquesta modalitat en equip és molt important l’estratègia; la cursa es desenvolupa amb un límit de temps i és classificatòria per punts.

• E-Orientació. No cal sortir de casa... es fan curses d'orientació amb jocs d’ordinador.

 

 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 13-11-2023 Última actualització 03-09-2024