Els altres jocs esportius

Tothom coneix els Jocs Olímpics Moderns que se celebren cada 4 anys des de 1896 i representen l'esdeveniment esportiu més important del món. Es tracta d'un esdeveniment que acull moltes modalitats esportives en una sola seu i en un curt període de temps.

També amb caràcter universal i promoguts directament pel Comité Olímpic Internacional existeixen els de la joventut i els d'hivern i tots ells amb les seves versions paralímpiques.

Han servit d'inspiració per a una gran quantitat de reunions de característiques similars però amb limitacions de tot tipus. I que també en molts casos han copiat el model dels Jocs Mare i disposen de les seves versions hivernals, per categories d'edat i també encara que en pocs exemples edicions per discapacitats.

Jocs Mediterranis, Jocs asiàtics, Jocs de la Commonwealth... Normalment aquestes reproduccions limitades dels Jocs Olímpics necessiten de l'acord d'un grup de Comités Olímpics Nacionals per començar a fer-se. I en la majoria dels casos troben les seves dates de celebració els anys anteriors als anys olímpics.

Història

Ja hem dit que la inspiració de la multitud de reunions esportives que existeixen o han existit és en tot cas l'original dels Jocs Olímpics. De fet en moltes ocasions els precursors eren persones relacionades amb el comitè olímpic internacional amb inquietuds personals determinades. Així reunions de característiques molt diferents entre si van existir i van intentar sobreviure a inicis del segle XX. Destaquen els Jocs Nòrdics (Suècia 1901) , les olimpíades Universitàries (creades a l'any 1922 a Itàlia i que amb variacions encara persisteixen) i també els Jocs Centreamericans i del Carib el primer esdeveniment multiesportiu regional que ha sobreviscut fins a l'actualitat.

Un del tipus de Jocs més comuns dels nostres dies són aquells que s'organitzen reunint als participants per criteris i limitacions estrictament geogràfiques o de zones. 

Altres jocs per criteris geogràfics

Deixant de banda els més antics i els més nous existeixen moltes altres reunions d'aquest tipus.

Tots els continents tenen les seves celebracions pròpies. Existeixen els Jocs Panafricans i els anomenats Arafura que acullen estats d'Oceania i del sud-est asiàtic. Però els més importants són els Panamericans i els asiàtics amb una gran repercussió als països que participen. S'estima que passen per davant en importància de moltes altres reunions esportives incloses totes les olímpiques oficials menys els Jocs Olímpics Moderns.

També hi ha restringits a zones geogràfiques més petites o molt concretes (illes, països petits i zones culturals. En aquest últim grup podem destacar els Jocs Mediterranis on com el seu propi nom indica, prenen part els països banyats per aquest mar de manera que es troben esportistes de tres continents diferents.

Molts altres esdeveniments queden fora de la influència del COI. Són aquells que agrupen a col·lectius molts particulars que han creat uns actes esportius amb una gran tradició i importància.

En aquesta categoria podrien parlar dels Jocs Universitaris que organitza la Federació Internacional de Jocs Universitaris i que en la seva versió d'hivern s'han celebrat aquest any a Granada, i dels de la Commonwealth que tenen el seu origen en qüestions polítiques ja que agrupen a antigues colònies britàniques.

 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 18/07/2017 Última actualització: 25/10/2019