Especial Castanyes i castanyers

Les castanyes i els castanyers, amb el seu espectacle cromàtic, són uns elements que s'identifiquen amb la tardor, una època ideal per passejar entre aquests arbres. Així doncs, aquesta guia us convida a anar fins a Galícia, especialment a les províncies de Lugo i Ourense, al Montseny i Muntanyes de Prades, zones conegudes pels boscos de castanyers i les fires que se celebren a les seves poblacions, i a cuinar la castanya, que per alguna raó és la reina de la festa i de la tardor.

 

 

La castanya de Galícia té la denominació d'origen de qualitat. Actualment hi ha cultius de castanyers per tota la comunitat autònoma, però, al mateix temps, hi ha encara zones amb extensos boscos on els castanyers hi tenen una presència notable. Aquests boscos es troben a Lugo i Ourense, principalment, i amb menor extensió a Pontevedra. 

 

Tal vegada aquesta sigui encara una zona que molts de vosaltres encara no relacioneu amb castanyers i castanyes. De fet, anys enrere n'hi havia hagut molts, de castanyers, ara els han sobreviscut conviuen entre pins i alzines a les Serra de Prades i de Poblet. 

 

I un cop s'ha passejat entre castanyers i collit un bon cistell de castanyes, cal passar per la cuina. Les castanyes no necessiten gaires condiments, només torrades ja són bones però alhora són un bon acompanyament per carns i també se'n poden elaborar algunes postres. Aquí teniu receptes amb castanyes i de tardor.