Vigila amb el sol

Mosquit tigre

El bon temps ja ha arribat, i amb ell, el sol, amb tots els seus efectes positius per al nostre cos i el nostre estat d'ànim, però cal prendre'l amb precaució per aprofitar tots els seus beneficis, sense córrer riscos innecessaris per a la nostra salut.

En els darrers anys ha augmentat la incidència de càncer de pell a causa d'hàbits inadequats d'exposició al sol. Una exposició excessiva a les radiacions ultraviolades, tant naturals (raigs del sol) com artificials (llits bronzejadors) és un dels principals factors de risc per al càncer de pell. A més, tenir la pell clara, els ulls clars, el cabell ros o pèl-roig, cert tipus de pigues, antecedents personals i familiars, cremades de sol a la infància, pell que es crema o enrogeix amb facilitat, o que sota el sol se sent adolorida són factors de risc a tenir en compte. Si bé és cert que hi ha persones que tenen més predisposició a patir un càncer de pell, aquesta malaltia la pot patir qualsevol persona.

Per tant, tenir cura de la nostra pell és un hàbit que s'ha de consolidar des de la infància, ja que la majoria dels càncers de pell tenen el seu origen en aquesta etapa, provocats per cremades solars. No hem d'oblidar que la nostra pell té memòria i els efectes del sol són acumulatius i progressius. Per això, és important adoptar mesures de protecció entre les que destaquem: quedar-se a l'ombra, especialment, durant les hores del migdia, utilitzar roba que protegeixi cames i braços, utilitzar barret per cobrir la cara, el coll, el cap i les orelles, utilitzar ulleres de sol que bloquegin els raigs UVA i UVB, utilitzar filtre solar amb factor de protecció solar 20 o més alt, beure aigua per evitar deshidratar-se i evitar el bronzejat artificial. 

 

5 consells imprescindibles per protegir-se del sol:

 

Precaucions per exposar-se al sol

Programa "Els matins" 10/06/2014 (TVC)

Resum: En aquests programa hem parlat del sol i dels efectes que pot tenir amb el dermatòleg Ramon Grimalt, que ens dona alguns consells sobre la millor manera de protegir-se. Ens hem referit  també a la tanorèxia, l'addicció al sol, a les cabines de rajos UVA i a l'obsessió d'estar bronzejat.

 

A les biblioteques trobaràs:

"Sol: fuente de bienestar" / Carlota Máñez y Dra. Aurora Guerra

"Haz que cada mañana salga el sol: ...y que cada día sea el más feliz de tu vida / Arancha Merino

 

"Que salga el sol por donde quiera" / El Arrebato

CD MUSICAL

"El ADN bajo el efecto del sol / Thierry Douki, etc...

ARTICLE DE REVISTA

 

  Cerca per PARAULA CLAU al Catàleg Aladí:

  • Sol  (tots els documents que continguin aquesta paraula en el títol, nom de l'autor, tema, etc.). Podeu filtrar la cerca per la vostra Comarca, Municipi o per un bibliobús.

 

 Selecció de webs:

 

Torna al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 06/07/2015