Remeis per combatre el mal alè

iStock © STUDIO GRAND OUEST

La consciència de patir-lo té conseqüències psicològiques, amb alteracions de comportament visibles

Els experts assenyalen que entre un 25% i un 50% de la població pateix halitosi en algun moment de la seva vida, tot i que cal diferenciar entre aquelles persones que ho noten en algun moment puntual de les que tenen mal alè sever de forma constant. Són molt pocs els que s'atreveixen a parlar d'aquest problema o acudir a un professional per posar-hi remei.

Tot i que el terme mèdic és relativament recent, es tracta d'una de les patologies més antigues i amb major impacte en les relacions socials, tal com informa l'Institut de l'Alè. La consciència de patir mal alè té conseqüències psicològiques, amb manifestacions de comportament visibles com ara cobrir-se la boca al parlar, mantenir una distància interpersonal més gran del normal o evitar les relacions socials.

Des de la Societat Espanyola de Periodòncia (SEPA), recalquen que "encara subsisteixen molts mites i errors" sobre aquest problema, com el buscar les causes a l'estómac quan aquestes es troben en el 90% dels casos a la cavitat bucal.

 

Per què es produeix el mal alè?

Les principals causes del mal alè resideixen a problemes dentals, ja que la mala olor es deu a la presència de bacteris que s'acumulen a la boca i en la superfície de la llengua. Els bacteris s'encarreguen de descompondre el menjar produint uns compostos volàtils sulfurats (CVS) que causen la mala olor.

Alguns factors que causen el mal alè són:

  • Higiene bucal incompleta o insuficient
  • Tabaquisme, cafè, aliments com l'all, la ceba, les anxoves...
  • El dejuni i les dietes hipocalòriques, que redueixen la producció de saliva, necessària per eliminar els elements que descomponen el menjar.
  • La xerostomia, és a dir, la sequedat bucal.
  • Malalties bucals com la gingivitis, periodontitis, càries, candidiasi oral...
  • A més, tot i que el percentatge es redueix, hi ha altres factors no orals que causen l'halitosi i que poden indicar o ser degut a altres malalties: rinitis, sinusitis, malalties gastrointestinals, pulmonars, respiratòries, metabòliques, renals, hormonals...
  • Alguns medicaments, presos de forma habitual, també poden causar el mal alè.

 

Remeis per evitar el mal alè

  • Hi ha alguns passos senzills, que es poden incorporar com a hàbits en el dia a dia i que milloren notablement el mal alè:
  • Fregar-se les dents després de cada àpat. Molts bacteris es combaten raspallant la part posterior de la llengua, les galtes i el paladar.
  • L'ús de fil dental i netejador de llengua.
  • Utilitzar una esbandida bucal que no contingui alcohol, ja que en comptes de millorar empitjora l'olor.
  • Respirar pel nas i no per la boca.
  • Beure molta aigua per tenir la boca hidratada. La saliva ajuda a eliminar les males olors de la boca; és bo consumir aliments rics en fibra com les verdures i les fruites que contribueixen a la seva creació. Mastegar xiclet també ajuda a la producció de saliva, tot i que un cop hagis acabat, el mal alè tornarà.

 

ADVERTISEMENT
 
 
 

font: Diari de Girona

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:


A les biblioteques trobaràs: 

 

DISPONIBLE VISTA PRÈVIA

 

"Manual de higiene bucal" / coordinadores generales: Francisco Enrile de Rojas, Vicente Fuenmayor Fernández

"Guia per a la prevenció i el control de les malalties buco-dentals" / Generalitat de Catalunya

"El Cuerpo humano en pop up: sistema digestivo : un alucinante viaje por el sistema digestivo de principio a fin" / Steve Alton, Nick Sharratt

INFANTIL

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 04/05/2016